Kollaaž

Foto: Jaan Heinmaa, Britt Paju, Hele-Mai Alamaa, Evelin Ilves, Ragne Värk, Kai Kodasma
Toiduuudised
19. august 2021, 14:51

30 AASTAT HÄID MAITSEID! Lihtsad ja kodused retseptid, millega iseseisvuse taastamise puhul sõpru kostitada

Terve august on olnud justkui suur ettevalmistus peoks, mille jooksul meenutati kui kaugele on Eesti jõudnud ja kust me tulime. 30 aastat iseseisvuse taastamisest on olnud ka maitserikas teekond, mil me oleme õppinud tundma muu maailma maitseid ja kööke, ent ikka ja alati naasnud enda koduste maitsete juurde. Katkem siis nendega laud.

Klikka retseptil: Hakkbiifsteek suitsuliha ja praemunaga  

Hakkbiifsteek suitsuliha ja praemunaga  

Foto: Jaan Heinmaa

Hakkliha oli 30 aastat tagasi põhiline toiduaine. Sellest sai kotlette, frikadelle ja pikkpoissi ja pidulikumal puhul ka praemunaga hakkbiifsteeki. Suitsupeekon annab mõnusat tummist suitsulihamaitset, kartulijahu aga aitab tainal koos püsida ja pihvi pannil praadides lihtsamalt ümber pöörata. Kartulitärklise kasutamine on ka selles mõttes hea nipp, et tainas saab tuntavalt mahlasem kui jahu või riivsaia kasutades.

Klikka retseptil: Nuudlisalat keeduvorsti, juustu ja suitsukalaga  

Nuudlisalat keeduvorsti, juustu ja suitsukalaga  

Foto: Jaan Heinmaa

See nostalgiline salat ei puudnud meie peres küll üheltki peolaualt. Oma kummalisest kooslusest - vorst,juust ja suitsukala - hoolimata maitses see väga hästi. Tollal valmistati seda niitnuudlitest, mida aga tänapäeval on poest sobivas mõõdus raske leida, sestap võib salatisse panna lintnuudleid.

Klikka retseptil: Lahtine vorsti-munapirukas 

Lahtine vorsti-munapirukas 

Foto: Jaan Heinmaa

Küllap oli see pirukas quiche´i eelkäija ajal, mil siinmail veel prantsusepärasest pirukast midagi kuulda polnud. Siis sai sarnast pirukat valmistatud olemaolevatest ainetest. Nüüd võib loomulikult põhja valmistada võiga ja kattesse panna näiteks sinki.

Klikka reteptil: Õunarullid

Õunarullid

Foto: Jaan Heinmaa

Mureda tainaga rulle valmistasime igaks tähtpäevaks ja need olid meie suguseltsis lausa nõutud. Sügisesel õunaajal küpsetasime neid hapukate õuntega, aga muul ajal hapu moosi, näiteks pohlamoosiga.  Nüüdsel ajal võiks taina ikka võiga valmistada. Rullid ei ole väga magusad ja magusust annab tuhksuhkur. Tõsi, kaneel vist tookord retsept ei kuulunud, sest seda sai ainult tutvuste kaudu. 

Klikka retseptil: Segasumma-suvekook ehk Eesti oma mille-feuille

Segasumma-suvekook ehk Eesti oma mille-feuille

Foto: Evelin Ilves

Jagame teiega ühe toreda talukoogi retsepti, mis metsa- ja aiamarjade valmides iga kord uue maitse ja välimusega üllatab.

Klikka retseptil: Pavlova musta leivaga

Pavlova musta leivaga

Foto: Ragne Värk

Vahukommise sisu ja krõbeda ümbrisega graatsiline pavlovakook vist tutvustamist ei vaja. Küll aga leidub väga palju uudseid viise, kuidas muuta see igihaljas ja imemaitsev magustoit veelgi rikkalikumaks ja põnevamaks. Taasiseseisvumispäeva eel ammutasme inspiratsiooni mustast leivast, millest valmis pavlova sisse tilgakese Vana Tallinnaga kostitatud leivakreem.

Klikka retseptil: Rosolje Polli moodi

Rosolje

Foto: Hele-Mai Alamaa

Klikka retseptil: Heeringakreemi ja tillivahuga võileivatort

Heeringakreemi ja tillivahuga võileivatort

Foto: Jaan Heinmaa

Võileivatort rõhutab pidulikkust isegi siis, kui see valmib kiiresti ja argistest toiduainetest. Ütleme nii, et see on pisut peenem heeringavõileib, aga pühade ajal ju tahamegi vanu tuttavaid maitseid, ainult et pidulikumas rüüs. Heeringafilee vali oma maitse järgi, minule meeldib külmsuitsu või matjes-marinaadis heeringas.

Klikka retseptil: Grillitud või küpsetatud mustsõstraribi 

Ribi

Foto: Britt Paju

Kui kiire, küpseta liha fooliumis 180 kraadi juures 1,5 tundi – saab peaaegu sama hea.

Klikka retseptil: Suus sulav kohupiima-leivamaius pidupäevaks

Foto: Kai Kodasma

Augusti teisel poolel rõõmustab meid üks vaba päev, kui tähistame armsa Eesti vabariigi taasiseseisvumist. Nagu ka vabariigi sünnipäeval, kiputakse siis toidulauale sättima traditsioonilisi palakesi kiluleivast kartulisalatini ja kui ruumi jääb, siis ka kama või kohupiimamaiust.