Kollaaž
Foto: Jaan Heinmaa, Britt Paju, Hele-Mai Alamaa, Evelin Ilves, Ragne Värk, Kai Kodasma30 AASTAT HÄID MAITSEID! Lihtsad ja kodused retseptid, millega iseseisvuse taastamise puhul sõpru kostitada
Terve august on olnud justkui suur ettevalmistus peoks, mille jooksul meenutati kui kaugele on Eesti jõudnud ja kust me tulime. 30 aastat iseseisvuse taastamisest on olnud ka maitserikas teekond, mil me oleme õppinud tundma muu maailma maitseid ja kööke, ent ikka ja alati naasnud enda koduste maitsete juurde. Katkem siis nendega laud.
Klikka retseptil: Hakkbiifsteek suitsuliha ja praemunaga
Hakkbiifsteek suitsuliha ja praemunaga
Foto: Jaan HeinmaaHakkliha oli 30 aastat tagasi põhiline toiduaine. Sellest sai kotlette, frikadelle ja pikkpoissi ja pidulikumal puhul ka praemunaga hakkbiifsteeki. Suitsupeekon annab mõnusat tummist suitsulihamaitset, kartulijahu aga aitab tainal koos püsida ja pihvi pannil praadides lihtsamalt ümber pöörata. Kartulitärklise kasutamine on ka selles mõttes hea nipp, et tainas saab tuntavalt mahlasem kui jahu või riivsaia kasutades.
Klikka retseptil: Nuudlisalat keeduvorsti, juustu ja suitsukalaga
Nuudlisalat keeduvorsti, juustu ja suitsukalaga
Foto: Jaan HeinmaaSee nostalgiline salat ei puudnud meie peres küll üheltki peolaualt. Oma kummalisest kooslusest - vorst,juust ja suitsukala - hoolimata maitses see väga hästi. Tollal valmistati seda niitnuudlitest, mida aga tänapäeval on poest sobivas mõõdus raske leida, sestap võib salatisse panna lintnuudleid.
Klikka retseptil: Lahtine vorsti-munapirukas
Lahtine vorsti-munapirukas
Foto: Jaan HeinmaaKüllap oli see pirukas quiche´i eelkäija ajal, mil siinmail veel prantsusepärasest pirukast midagi kuulda polnud. Siis sai sarnast pirukat valmistatud olemaolevatest ainetest. Nüüd võib loomulikult põhja valmistada võiga ja kattesse panna näiteks sinki.
Klikka reteptil: Õunarullid
Õunarullid
Foto: Jaan HeinmaaMureda tainaga rulle valmistasime igaks tähtpäevaks ja need olid meie suguseltsis lausa nõutud. Sügisesel õunaajal küpsetasime neid hapukate õuntega, aga muul ajal hapu moosi, näiteks pohlamoosiga. Nüüdsel ajal võiks taina ikka võiga valmistada. Rullid ei ole väga magusad ja magusust annab tuhksuhkur. Tõsi, kaneel vist tookord retsept ei kuulunud, sest seda sai ainult tutvuste kaudu.
Klikka retseptil: Segasumma-suvekook ehk Eesti oma mille-feuille
Segasumma-suvekook ehk Eesti oma mille-feuille
Foto: Evelin IlvesJagame teiega ühe toreda talukoogi retsepti, mis metsa- ja aiamarjade valmides iga kord uue maitse ja välimusega üllatab.
Klikka retseptil: Pavlova musta leivaga
Pavlova musta leivaga
Foto: Ragne VärkVahukommise sisu ja krõbeda ümbrisega graatsiline pavlovakook vist tutvustamist ei vaja. Küll aga leidub väga palju uudseid viise, kuidas muuta see igihaljas ja imemaitsev magustoit veelgi rikkalikumaks ja põnevamaks. Taasiseseisvumispäeva eel ammutasme inspiratsiooni mustast leivast, millest valmis pavlova sisse tilgakese Vana Tallinnaga kostitatud leivakreem.
Klikka retseptil: Rosolje Polli moodi
Rosolje
Foto: Hele-Mai AlamaaKlikka retseptil: Heeringakreemi ja tillivahuga võileivatort
Heeringakreemi ja tillivahuga võileivatort
Foto: Jaan HeinmaaVõileivatort rõhutab pidulikkust isegi siis, kui see valmib kiiresti ja argistest toiduainetest. Ütleme nii, et see on pisut peenem heeringavõileib, aga pühade ajal ju tahamegi vanu tuttavaid maitseid, ainult et pidulikumas rüüs. Heeringafilee vali oma maitse järgi, minule meeldib külmsuitsu või matjes-marinaadis heeringas.
Klikka retseptil: Grillitud või küpsetatud mustsõstraribi
Ribi
Foto: Britt PajuKui kiire, küpseta liha fooliumis 180 kraadi juures 1,5 tundi – saab peaaegu sama hea.
Klikka retseptil: Suus sulav kohupiima-leivamaius pidupäevaks
Augusti teisel poolel rõõmustab meid üks vaba päev, kui tähistame armsa Eesti vabariigi taasiseseisvumist. Nagu ka vabariigi sünnipäeval, kiputakse siis toidulauale sättima traditsioonilisi palakesi kiluleivast kartulisalatini ja kui ruumi jääb, siis ka kama või kohupiimamaiust.
Kommentaarid (0)