Heeringakreemi ja tillivahuga võileivatortFoto: Jaan Heinmaa
Võileivade retseptid
17. detsember 2020, 07:47

Heeringakreemi ja tillivahuga võileivatort

Võileivatort rõhutab pidulikkust isegi siis, kui see valmib kiiresti ja argistest toiduainetest. Ütleme nii, et see on pisut peenem heeringavõileib, aga pühade ajal ju tahamegi vanu tuttavaid maitseid, ainult et pidulikumas rüüs. Heeringafilee vali oma maitse järgi, minule meeldib külmsuitsu või matjes-marinaadis heeringas. 

Kogus: seitsmele
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit + 3-4 tundi külmas tahenemiseks

Koostisosad
1 pk Tume vormileib (u 450g)
NIISUTAMISEKS
3 spl Vesi
2 spl Sidrunimahl
HEERINGAKREEM
1 pk Heeringafilee, nt külmsuitsu (240g)
200 g Maitsestamata toorjuust
TILLIVAHT
2 dl Rõõsk koor 35%
200 g Maitsestamata toorjuust
1 pott Till (u 50g)
2 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
Sool
Purustatud must pipar
KAUNISTUSEKS
1 tk Punane sibul
Suured kapparid
Vürtspipraterad
Värsked ürdid

Valmistamine

1. Heeringakreemi tegemiseks nõruta kala, lõika tükkideks ja tõsta koos toorjuustuga mikserikannu. Töötle peenemaks, aga nii, et kala jääb kergelt tükiliseks. Sega kreem ühtlaseks.

2. Tillivahu jaoks vahusta koor pehmeks vahuks, lisa toorjuust ja töötle mikseriga ühtlaseks. Lisa hakitud till ja sidrunimahl ning maitsesta kergelt soola ja pipraga.

3. Kui leivaviilud on paksu koorega, siis lõika see õhukeselt ära. Aseta kolm leivaviilu kõrvuti vaagnale, niisuta õige vähe sidruniveega ja määri peale pool heeringakreemist. Tõsta peale teine leivakiht, niisuta kergelt ja kata poolega tillivahust. Järgneb kolmas leivakiht ja ülejäänud heeringakreem ning lõpuks viimane, neljas leivakiht. Kata tort toidukilega ja tõsta 3-4 tunniks või kuni järgmise päevani külmkappi maitsestuma. Järelejäänud tillivaht tõsta kaanega anumas samuti külmkappi ootele.

4. Enne serveerimist kata tort tillivahuga. Kaunista sibularõngaste, kapparite, purustatud vürtspipra ja värskete ürtidega.