Sisuturundus
23. aprill 2024, 14:53

Kuidas olla kindel, et Sinu ostukorvi jõuavad julmusevabad munad?

Muna on üks meie põhitoiduainetest, mis on suuremal osal elanikkonnast alati külmkapis olemas. Statistikaameti andmetel on eestlaste munasöömise harjumused aasta aastalt kasvanud. Keskmine eestlane sööb nädalas ära 5 muna. 

Mil moel aga toodetakse neid mune, mis meie toidulauale jõuavad?

Muna tootmise eesmärgil peetakse kanu neljal erineval viisil: puurikanad, õrrekanad, vabalt peetavad kanad ja mahepõllumajanduslikult peetavad kanad.  

Eestis elab täna veel üle 80% munakanadest puurides. Üle 500 000 linnu piinleb väga julmades tingimustes, kus neil puudub võimalus mistahes loomuomaseks tegevuseks. Nad elavad tohutus ruumikitsikuses napilt A4 suurusel pinnal, nad ei saa välja sirutada oma tiibu, maapinnal kõndimisest ja siblimisest rääkimata.

Õrrekanadel on olemas liikumisvõimalus eri tasapindade vahel. Linnud saavad minna põrandale allapanu peale nokkima ja kraapima või õrrele puhkama.

Loomade heaolu mõttes veel samm paremuse poole on kanade vabapidamine, kus lindudel on lisaks hoones ringi liikumise võimalusele ligipääs ka kiskjate eest kaitstud välialale. Nii on kanadel võimalus tunda päikese soojust, hingata värsket õhku, nokkida ja kraapida looduslikul pinnasel.

Kõige paremates tingimustes elavad mahepõllumajanduslikult peetavad kanad. Igal linnul on piisavalt ruumi pesal munemiseks ja võimalus puhata kõrgemal asetsevatel õrtel. Nad saavad õues käia ja tegeleda muude loomuomaste tegevustega nagu näiteks liivavannide võtmisega oma naha ja sulestiku puhastamiseks. Lubatud ei ole nokkade kärpimine, mida intensiivsemate tootmisviiside korral tihti tehakse.

Kuidas poes ära tunda julmusevabasid mune?

Kogu Euroopa Liidus kehtib ühtne märgistamise süsteem. Muna peal on tempel, mille esimene number tähistab pidamisviisi.

3 – puurikanade munad

2 – õrrekanade munad

1 – vabalt peetud kanade munad

0 – mahetootmisest pärit munad

Numbrile järgneb tootja riigi kood ja ettevõtte eraldusnumber.

Ära lase ennast pakendist eksitada

Eestis ei ole paraku piisavalt hästi reguleeritud pakendi märgistamise seadust ja tootja võib sinna peale kirjutada, mida soovib. Tarbija jaoks on see kahjuks väga eksitav ning jätab mulje, nagu oleks kõige kohutavamates tööstuslikes tingimustes peetud puurikanade munad pärit idüllilisest talumajapidamisest.

Meie kaubanduses on laialt levinud kõige julmemal viisil peetud puurikanade munad, mille pakend ütleb julgelt „Kollased talumunad“ või „Värsked maamunad Lõuna-Eestist, Põlvamaalt“. Talu või maakohaga pole sealjuures mitte mingit seost peale selle, et tootmine asub linnast väljas.

Teada-tuntud bränd EGGO Tervisemunad hõikab samuti karbil rõõmsalt „Tervist Eestimaa kanadelt“. Tervist pole neil kanadel endal kahjuks ollagi.

Kõigil kolmel juhul on tegu tööstuslikult kõige julmema munatootmissüsteemiga ehk kanade puurispidamisega, mille eesmärk on toota võimalikult odavalt, jättes sealjuures igasuguse tähelepanuta lindude piinarikkad elamistingimused.

Kuidas Sina saad kaasa aidata muutustele paremuse suunas?

Selleks, et mitte panustada kanade julma kohtlemisse, ava poes valikut tehes munakarp ja uuri munal olevat templit. Ostes tooteid, mille koodi esimene number jääb vahemikku 0-2, saad olla kindel, et Sinu pärast ei ole ükski kana pidanud kõledas puuris kannatama. 

Eesti suurtest jaekettidest rohkem kui pooled juba tegutsevad igapäevaselt selle nimel, et lõpetada oma poodides järk-järgult puurikanade munade müük lähiaastate jooksul. Kahjuks on endiselt suuri ettevõtteid, kes sellise otsuseni veel jõudnud ei ole.

Sa tahad, et need linnud, kes igapäevaselt meie toidulauda munadega rikastavad, saaksid elada elamisväärset elu? Tutvu võimalustega, kuidas Sina saad aidata, SIIN.