Segasumma-suvekook ehk Eesti oma mille-feuilleFoto: Evelin Ilves
Evelin Ilves 5. juuli 2020 08:06
Täna aga jagan teiega ühe toreda talukoogi retsepti, mis metsa- ja aiamarjade valmides iga kord uue maitse ja välimusega üllatab.

Segasumma-suvekook ehk Eesti oma mille-feuille* Foto: Evelin Ilves

Vaja läheb:

Tainas

  • 60 g võid
  • 0,5 klaasi suhkrut
  • 1 spl konjakit või rummi
  • 2 spl mett või tumedat siirupit
  • 3 muna
  • 2 tl soodat + paar tilka sidrunimahla
  • 2,5 klaasi jahu (mis meeldib: spelta-, tatra-, kaera- või nisujahu)

Kreem

  • 800 g hapukoort
  • 1,5 klaasi suhkrut (kui kasutad kreemis suhkru asemel vahtra- või agaavisiirupit, saad teistmoodi ja tervislikuma koogi)
  • näpuotsaga soola
  • maitseks vaniljet või mõni tilk Vana Tallinnat

Kihtide vahele

  • hooajalisi marju
  • kaunistuseks mandlilaaste, šokolaadipuru (või kakaod) ning söödavaid lilli (ristik, rukkilill, kannikesed, saialill, hernelill jne).

Tee nii 

Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sulata või ja sega mee ning konjakiga. Kalla peene joana või munavahu hulka ning sega hellalt. Seejärel sõelu sisse soodaga segatud jahu.

Määri küpsetuspaberile hästi õhuke kiht tainast, küpseta 180 °C juures kuldseks. Sellest taignakogusest saad 4–6 kihti.

Kreemi jaoks vahusta hapukoor suhkruga – nii kaua, et suhkur oleks sulanud. Maitsesta ja hakka koogikihte ehitama: ikka kreemi vahele ja marju või moosi või peeneks hakitud puuvilju peale.

Metsmaasikad, vaarikad ja mustikad sobivad siia kooki oivaliselt, aga ka ploomide, murelite või tikritega on tulemus suurepärane. Kaunista küpsetuskihtide puru, riivitud šokolaadi, mandlilaastude, marjade ja lilledega – mida rohkem, seda uhkem.

Iga kord on see kook pisut erinev ja maitse kordumatu!

*mille-feuille (prantsuse k) ehk tuhat kihti ehk Napoleoni kook