Suvikõrvitsa-frikadellivorm Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
3. juuli 2023, 16:58

10 SOODSAT MAITSET: lihtsad retseptid, millega aega viitmata peret toita

Suvel ei taha keegi pikalt pliidi ääres passida, eriti kui veel tuleb leida motivatsiooni puhkuseni päevatööl vastu pidada. Need retseptid võtavad arvesse varasuviseid tooraineid, on rannahooaega arvestavalt kerged, soodsad ning valmivad hõlpsasti.

Pea ka meeles, et ükski retsept pole kivisse raiutud. Võid hõlpsasti asendada tooraineid omavahel, näiteks suurendada köögiviljade osakaalu ja kahandada lihaosa. Ka võid alati lisada rasvasema sealiha asemel kanaliha või sootuks rohkem köögivilju. Muuda vaid vastavalt sellele toidu keetmisaega.

Hea idee on valmistada hulgalisemalt salateid ja lasta igal pereliikmel ise maitse järgi lisandeid peale panna. 

Praegu on turul saada värskeid salatilehti, kurke ja rediseid. Mõnusa salati saab juba nendestki!

Hea nipp on ka teha korraga suurem kogus toitu ja ülejääk (sügav)külmutada. Järgmisel või järgmistel päevadel on siis ühe toidukorra valmistamise vaev vähem! 

Kasuta julgelt madalakalorilisi teravilju, mis maksavad vähe ja täidavad mõnuga potti ja kõhtu, nagu näiteks tatart, kuskussi või kinoad. Läätsed ja oad on ka säästliku kokkaja sõbrad. Hea pasta ja metsik riis samuti.   

Klikka retseptil: Suvikõrvitsa-frikadellivorm 

Suvikõrvitsa-frikadellivorm Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne, kodune ja argine vorm, mis muud lisaks ei vajagi, kui ainult rohelist salatit. Kikerhernejahu asemel võib segusse panna ka kaera-, toortatra- või muud meelepärast jahu.

Klikka retseptil: Suvine kapsahautis 

Suvine kapsahautis Foto: Rsgne Värk

Kerge ja suvine, samas väga toitev ja meelepärane roog kõikidele pereliikmetele. Kasuta kindlasti värsket kapsast, sest nii tuleb hautis kõige maitsvam.

Klikka retseptil: Suvine panniroog 

Suvine panniroog Foto: Triin Raa

Panniroad on suvel väga head, sest hoiavad kokku nõudepesu pealt. Ka on pannirooga hea lõikuda sisse kõike, mis parasjagu külmkapis olemas. 

Klikka retseptil: Ahjutatrapuder 

Ahjutatrapuder Foto: Jaan Heinmaa

Vihmase ilma toit, teeb soojaks nii seest kui köögi. Peekoniga tatraputru on toorest tangust mugav valmistada ahjus, kuna siis pole vaja sellel kogu aeg silma peal hoida.

Klikka retseptil: Värviline salat tatraga

Värviline salat tatraga Foto: Tuuli Mathisen

Kerge, tervislik ja taimne salat sobib kõigile köögiviljasõpradele. Tatar sobitub kirkavärviliste köögiviljadega imehästi. Kes soovib tugevamat kõhutäit, võib salatile oma maitse järgi lisada kas juustusid, kala, grillitud kana või muud toekamat.

Klikka retseptil: Tatra-kanaroog 

Tatra-kanaroog Foto: Daisy Lappard

Väga lihtne panniroog, millega saavad hakkama ka lapsed. Võid kana asemel kasutada rohkem köögivilju ja tšilli ära jätta, kui terav ei maitse. 

Klikka retseptil: Köögivilja-kinoavorm 

Köögivilja-kinoavorm Foto: Jaan Heinmaa

Kerge lahja vorm sobib suvisesse päeva nagu valatult. Valgurikas kinoa täiendab köögiviljade toiteväärtust.

Klikka retseptil: Kinoa-peedisalat 

Kinoa-peedisalat Foto: Jaan Heinmaa

Kinoa aitab organismil puhastuda ja kehakaalu kontroll all hoida. Lisaks sisaldab see ka palju valku, magneesiumi, kaltsiumi ja rauda. Kinoa on maitsev koos peediga lihtsas tervislikus salatis, mida võid süüa nii palju, kui süda ihaldab.

Klikka retseptil: Punaläätsesupp tomatiga 

Punaläätsesupp tomatiga Foto: Krõõt Tarkmeel

Sellest supist saab väga mõnusa variatsiooni kookospiimaga.  Taimesuppi võib tummisemaks teha ka ubade või chorizo-tüüpi vorstiga, mis annab kenakesti teravust.

Klikka retseptil: Eriti värviline riisisalat grillvorstikeste kõrvale 

Eriti värviline riisisalat grillvorstikeste kõrvale Foto: Jaan Heinmaa

Võib-olla leiad, et just see on su sellesuvine hittsalat. Riisile annab värskust ja vunki sidruni-oliiviõli kaste koos hakitud sibula ja tšilliga – see annabki salati n-ö signatuurmaitse. Paprika tasub kindlasti enne salatisse lisamist läbi küpsetada, sest selle maitse on just nii kõige pehmem ja võluvam. Võid paprikat näiteks grillil röstida, kui grill juba vorstide küpsetamiseks valmis pandud. Kui lisad ka kirsstomateid, siis värvirohkuse huvides püüa leida kollaseid.