10 TÕDE TATRAST: kuhu sobib, kuidas valmistada ja mida peaks vältima
Tatar on paljude jaoks tüütu ja igav teravili sovjetiaja lasteaedadest ja koolidest. Ent tatrast saab teha lõputult väga huvitavaid roohe soolastest magusateni.
- Tatart loetakse üheks paremaks looduslikuks organismi puhastajaks ja liigsöömise ennetajaks. Organism omastab tatart aeglaselt ja nii ei teki põhjendamatut söögiisu, samuti aeglustab tatar suure glükeemilise indeksiga toiduainete imendumist verre. Lisaks aitab toortatras olev letsitiin vähendada isu rasvase toidu järele.
- Kõrreliste seas on toortatar B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisalduselt esimesel kohal. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P-vitamiini.
- Eriti palju sisaldab toortatar selliseid aineid, mis tugevdavad C-vitamiini toimet ning käituvad antioksüdantidena.
- Tõeline supertoit kuubis on idandatud toortatar. Idandid ei tohiks olla pikemad kui 2-3 mm, muidu on tatar suure osa oma väärt omadustest pikkuse saavutamisele ära kulutanud. Idud säilivad külmikus 4-5 päeva. Ülekasvanud või kauemaks seisma jäänud idud sobivad küpsetistesse.
- Kui maailmas võltsitakse ka mahetoitu, siis tatra maheduses pole kahtlust, sest pestitsiididega pritsides häviks koos umbrohuga ka tatar. Sestap naljad à la tavaline põllumees pritsib päeval ja mahepõllumees öösel tatra kohta ei käi.
Milliseid vigu kokkamisel vältida?
- Keetmisel kontrollige, et vett oleks alati ainult 2 cm üle tatratangude.
- Ärge keetke toortatart kauem kui 5 minutit ja sedagi vaid kõige madalamal temperatuuril.
- Kui puder on keenud, ärge seda segage, vaid laske 10–20 minutit kaane all haududa.
- Peentangust kiirpudru valmistamisel (valage peale enne kannus keedetud vesi) ärge valage tangudele vett rohkem kui 1 cm üle nende pinna, sest muidu saab puder vedel ja meenutab pigem kliistrit.
- Pannkooke tehes kasuta peenpüüli toortatrajahu. Tume jahu ehk täisterajahu sisaldab tatrakesti ja võib küpsetistele anda tatramaitse ja tumeda värvuse.
Edasi loe artiklist: Tervislik toortatar: mis vahe on pruunil tatral ja toortatral?
10 retsepti tatrast
Klikke retseptil: Värviline salat tatraga
Kerge, tervislik ja taimne salat sobib kõigile köögiviljasõpradele. Tatar sobitub kirkavärviliste köögiviljadega imehästi. Kes soovib tugevamat kõhutäit, võib salatile oma maitse järgi lisada kas juustusid, kala, grillitud kana või muud toekamat.
Klikka retseptil: Tatrasalat
Tatras on palju kiudaineid, vähe rasva ja kaloreid, samas ei sisalda see teraviljavalku gluteeni. Toortatral on ka kõik täistera head omadused, selles on B-vitamiine, kaltsiumi ja fosforit. Koos värske salatiga ongi toitev kõhutäis olemas. Sobib hästi nii soojalt kui ka külmalt.
Klikka retseptil: Kuldne paastusupp toortatraga
Taimne supp, mis maitseb ülihästi tänu toortatratangule.
Klikka retseptil: Ahjutatrapuder
Peekoniga tatraputru on toorest tangust mugav valmistada ahjus, kuna siis pole vaja sellel kogu aeg silma peal hoida.
Klikka retseptil: Tatra-risotto seentega
Toortatratangus on säilinud toitained, elujõud ja idanemisvõime. Sellest valmistatud road on organismis hästi omastatavad ning annavad valku, vitamiine, mineraalaineid ning ka pikaaegse täiskõhutunde.
Klikka retseptil: Tatravorm Aasia Vürtsitar
Aasiapärane ürtide ja toortatraga vormiroog rikastab igat peolauda ja pakub vaheldust õhtusöögimenüüs. Vormi võib valmistada ka taimetoiduna, st mitte kasutada muna, hakkliha ja juustu, kuid siis tuleks tatrapudru ja puljongi kogust kahekordistada.
Klikka retseptil: Mahuline tatrapannkook
Hea vaheldus klassikalisele pühapäevasele pannkoogile.
Klikka retseptil: Kamarull ehk tatrajahust rullbiskviit kamavahuga
Kui unustad rulli järgmise päevani sügavkülma, saad mekkida päris jäätisetorti. Kui see viibib külmas aga parasjagu, siis tulemus lausa sulab suus!
Klikka retseptil: Tatra-õunakreem
Väga lihtne maius, mida kerge kokku suristada.
Klikka retseptil: Tervisesõbralik kohupiima-tatrakook
Lihtne kohupiimakook, millele tatrajahu annab meeldiva pähklimaitse. Küpsetan seda tihti, kui isutab magusa järele, ja naudin süümepiinadeta. Ka lastele on see igati tervislik magusaamps.
Kommentaarid (0)