Toiduuudised

Tervislik toortatar: mis vahe on pruunil tatral ja toortatral?  

Kersti Eero, 18. jaanuar 2020 00:01
Tatar on rabarberi ja hapuoblika sugulane ning mitte teravili, vaid hoopis pähkel, seega pole temas gluteeni ja ta sobib hästi ka neile, kes seda ei talu. Foto: Robin Roots

Kuna toortatra kestad on eemaldatud kuivkoorimisega, pole tatart kuumutatud ja säilinud on rohkem kasulikke aineid kui pruunis tatras. Toortatral puudub ka pruunile tatrale omane spetsiifiline lõhn, sestap tasub seda proovida ka neil, kes sõjaväes või lasteaias omal ajal tatratrauma said. Tatar on rabarberi ja hapuoblika sugulane ning mitte teravili, vaid hoopis pähkel, seega pole temas gluteeni ja ta sobib hästi ka neile, kes seda ei talu. 

Kui 1930. aastatel kasvavati tatart oma tarbeks igas kolmandas Lõuna-Eesti talus ja veskites kooritud teradest keedeti piimaga mahedamaitselist valget putru, siis praegusele keskealistele põlvkonnale tähendab tatar eeskätt mõrkja maitse ja pruuni kilega kaetud terakesi, mis 40. aastatel meile müügile jõudsid.  

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

10.01.2020
Alusta juba nüüd idandamisega! Värske kraam toidulauale otse aknalaualt
25.02.2019
VAATA! Need eestimaised supertoidud viivad kevadväsimuse!
21.02.2018
Eesti oma supertoidud
03.07.2017
Tatrakissell