Värviline salat tatraga Foto: Tuuli Mathisen
Toiduuudised
30. märts 2020, 17:08

10 TÕDE TATRAST: kuhu sobib, kuidas valmistada ja mida peaks vältima

Miks süüa tatart? Kuidas seda süüa? Milliste toitudega see sobiks? Vaatame otsa mõnedele tatratõdedele ja huvitavamatele retseptidele. 

Tatar on paljude jaoks tüütu ja igav teravili sovjetiaja lasteaedadest ja koolidest. Ent tatrast saab teha lõputult väga huvitavaid roohe soolastest magusateni. 

  • Tatart loetakse üheks paremaks looduslikuks organismi puhastajaks ja liigsöömise ennetajaks. Organism omastab tatart aeglaselt ja nii ei teki põhjendamatut söögiisu, samuti aeglustab tatar suure glükeemilise indeksiga toiduainete imendumist verre. Lisaks aitab toortatras olev letsitiin vähendada isu rasvase toidu järele.
  • Kõrreliste seas on toortatar B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisalduselt esimesel kohal. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P-vitamiini. 
  • Eriti palju sisaldab toortatar selliseid aineid, mis tugevdavad C-vitamiini toimet ning käituvad antioksüdantidena.  
  • Tõeline supertoit kuubis on idandatud toortatar. Idandid ei tohiks olla pikemad kui 2-3 mm, muidu on tatar suure osa oma väärt omadustest pikkuse saavutamisele ära kulutanud. Idud säilivad külmikus 4-5 päeva. Ülekasvanud või kauemaks seisma jäänud idud sobivad küpsetistesse. 
  • Kui maailmas võltsitakse ka mahetoitu, siis tatra maheduses pole kahtlust, sest pestitsiididega pritsides häviks koos umbrohuga ka tatar. Sestap naljad à la tavaline põllumees pritsib päeval ja mahepõllumees öösel tatra kohta ei käi.

Milliseid vigu kokkamisel vältida? 

  • Keetmisel kontrollige, et vett oleks alati ainult 2 cm üle tatratangude. 
  • Ärge keetke toortatart kauem kui 5 minutit ja sedagi vaid kõige madalamal temperatuuril. 
  • Kui puder on keenud, ärge seda segage, vaid laske 10–20 minutit kaane all haududa. 
  • Peentangust kiirpudru valmistamisel (valage peale enne kannus keedetud vesi) ärge valage tangudele vett rohkem kui 1 cm üle nende pinna, sest muidu saab puder vedel ja meenutab pigem kliistrit. 
  • Pannkooke tehes kasuta peenpüüli toortatrajahu. Tume jahu ehk täisterajahu sisaldab tatrakesti ja võib küpsetistele anda tatramaitse ja tumeda värvuse. 

Edasi loe artiklist: Tervislik toortatar: mis vahe on pruunil tatral ja toortatral?  

10 retsepti tatrast

Klikke retseptil: Värviline salat tatraga 

Värviline salat tatraga Foto: Tuuli Mathisen

Kerge, tervislik ja taimne salat sobib kõigile köögiviljasõpradele. Tatar sobitub kirkavärviliste köögiviljadega imehästi. Kes soovib tugevamat kõhutäit, võib salatile oma maitse järgi lisada kas juustusid, kala, grillitud kana või muud toekamat.

Klikka retseptil: Tatrasalat 

Tatrasalat Foto: Jaan Heinmaa

Tatras on palju kiudaineid, vähe rasva ja kaloreid, samas ei sisalda see teraviljavalku gluteeni. Toortatral on ka kõik täistera head omadused, selles on B-vitamiine, kaltsiumi ja fosforit. Koos värske salatiga ongi toitev kõhutäis olemas. Sobib hästi nii soojalt kui ka külmalt.

Klikka retseptil: Kuldne paastusupp toortatraga 

Kuldne paastusupp toortatraga Foto: Jaan Heinmaa

Taimne supp, mis maitseb ülihästi tänu toortatratangule.

Klikka retseptil: Ahjutatrapuder 

Ahjutatrapuder Foto: Jaan Heinmaa

Peekoniga tatraputru on toorest tangust mugav valmistada ahjus, kuna siis pole vaja sellel kogu aeg silma peal hoida.

Klikka retseptil: Tatra-risotto seentega

Tatra-risotto seentega Foto: Jaan Heinmaa

Toortatratangus on säilinud toitained, elujõud ja idanemisvõime. Sellest valmistatud road on organismis hästi omastatavad ning annavad valku, vitamiine, mineraalaineid ning ka pikaaegse täiskõhutunde.

Klikka retseptil: Tatravorm Aasia Vürtsitar 

Tatravorm Aasia Vürtsitar Foto: Jaan Heinmaa

Aasiapärane ürtide ja toortatraga vormiroog rikastab igat peolauda ja pakub vaheldust õhtusöögimenüüs. Vormi võib valmistada ka taimetoiduna, st mitte kasutada muna, hakkliha ja juustu, kuid siis tuleks tatrapudru ja puljongi kogust kahekordistada.

Klikka retseptil: Mahuline tatrapannkook 

Mahuline tatrapannkook Foto: Juta Kübarsepp

Hea vaheldus klassikalisele pühapäevasele pannkoogile.

Klikka retseptil: Kamarull ehk tatrajahust rullbiskviit kamavahuga 

Kamarull ehk tatrajahust rullbiskviit kamavahuga Foto: Juta Kübarsepp

Kui unustad rulli järgmise päevani sügavkülma, saad mekkida päris jäätisetorti. Kui see viibib külmas aga parasjagu, siis tulemus lausa sulab suus!

Klikka retseptil: Tatra-õunakreem 

Tatra-õunakreem Foto: Katrin Press

Väga lihtne maius, mida kerge kokku suristada. 

Klikka retseptil: Tervisesõbralik kohupiima-tatrakook 

Tervisesõbralik kohupiima-tatrakook Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne kohupiimakook, millele tatrajahu annab meeldiva pähklimaitse. Küpsetan seda tihti, kui isutab magusa järele, ja naudin süümepiinadeta. Ka lastele on see igati tervislik magusaamps.