Jaapani stiilis riisiroog roheliste ubadega Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
2. aprill 2020, 22:29

10 KRIISIROOGA RIISIST: lihtsad, soodsad ja maitsvad eined kogu perele

Riis on tänuväärt tooraine, sest säilib kapis kuivas jahedas kohas aastaid, täidab kõhtu ning on rahakotile soodne. Riisist saab teha ka väga erinevaid roogi, alates soolastest lõpetades kookidega. 

Riisi puhul on küll hoiatatud, see võib sisaldada üldise saastetaseme tõttu liialt arseeni. Juba mitu aastat tagasi kuulutas suur Ameerika Ühendriikide tarbijaajakiri Consumer Reports riisi toksiliseks ning soovitas vanematel seda lastele vähem anda.

Uuringud näidanud, et keetes riisi ohtra veega 1-6 suhtes aitab arseenitaset vähendada. Ka sisaldab valge riis vähem arseeni.


Samas on riis on mõningate väga pika keskmise elueaga piirkondades Hispaanias ja Hiinas põhiliseks toiduaineks. Riisi boonuseid pole raske mõista - see maksab vähe ja on äärmiselt mitmekülgne. Veenduge ise. 

Klikka retseptil: Jaapani stiilis riisiroog roheliste ubadega 

Jaapani stiilis riisiroog roheliste ubadega Foto: Jaan Heinmaa

Kui riis keedetud, saad Jaapani stiilis roa valmis kiirelt ja kergelt. Marineeritud ingveriga suurepärane maitseelamus. Soovi korral serveeri rooga koos värske graavilõhega. 

Klikka retseptil: Mehhikopärane riisiroog veiseliha ja ubadega

Mehhikopärane riisiroog veiseliha ja ubadega Foto: Sandra Urvak

See roog sarnaneb kuulsa chili con carnega, sobib süüa koos tortillade või tacodega.


Loe lähemalt https://toidutare.ohtuleht.ee/925893/mehhikoparane-riisiroog-veiseliha-ja-ubadega

Klikka retseptil: Kreemine kana-riisisupp, ehtne lohutustoit 

Kreemine kana-riisisupp, ehtne lohutustoit Foto: Jaan Heinmaa

Rikkalik ja rammus rohkelt juustu ja koort sisaldav supp on sombuse aja lohtustoit. Võimalusel pane supi sisse koos puljongiga keema ka parmesani juustu koor, see osa mis on nii kõva, et muuks kasutada ei saa, kuid supis keedes annab mõnusa maitse. Kolme riisi segu võib asendada metsiku või valge riisiga.  

Klikka retseptil: Praetud riis muna ja kanaga 

Praetud riis muna ja kanaga Foto: Mari-Liis Ilover

Pannitäis praetud riisi on toit, mis on kui loodud jääkide kasutamiseks. Värske riisiga see isegi ei õnnestu nii maitsvalt, sest äsja keedetud riis läheb praadides pehmeks, selle asemel et praadimise käigus mõnusalt krõbedaks muutuda. Kui kapis on eelmise päeva riisi ja muna, on roog sama hästi kui laual. Muud lisandid on vaid boonuseks.

Klikka retseptil: Lihavorm riisiga ehk tobington 

Lihavorm riisiga ehk tobington Foto: Jaan Heinmaa

Veidi võõras nimetus lihavormile, kuid ometi tegid seda rooga juba meie vanaemadki. Vasikaliha asemele sobib väga hästi ka kalkuni- või kanaliha.

Klikka retseptil: Riis ja herned 

Riis ja herned Foto: Hele-Mai Alamaa

See tore roog on midagi paksu supi ja vedelavõitu risoto vahepealset. Hernesõprade lemmik!

Klikka retseptil: Kana-riisisupp 

Kana-riisisupp Foto: Jaan Heinmaa

Külmkapis on eelmisest õhtusöögist kana ja riisi? Suurepärane! Keeda neist kodune ja toitev kana-riisisupp. Kui kasutad külmutatud brokolit, pole seda eelnevalt tarvis sulatada – lisa otse pakist potti.

Klikka retseptil: Küpsetatud riisipuding 

Küpsetatud riisipuding Foto: Mari-Liis Ilover

Puding on ütlemata maitsev viis kasutada ära hommikusöögist järele jäänud riisiputru. Teen seda magustoitu täitsa tavalisest, piima ja soola-suhkruga maitsestatud pudruriisist keedetud pudrust. Pudingusse ei pea küpsetamise ajal marju lisama, võid hiljem seda süüa kas värskete marjade, moosi või kompotiga.

Klikka retseptil: Arancini ehk riisipallid 

Arancini ehk riisipallid Foto: Tuuli Mathisen

Itaalia köögist pärit kelmikates kuldsetes suupistepallikestes on peidus riis ja ohtralt juustu. Tegemist ei ole küll kõige figuurisõbralikuma toiduga, kuid külluslik maitse ja mõnus sulanud juust õigustavad väikest patustamist igati. Sealjuures saab siin edukalt ära kasutada eelmisel päeval järele jäänud risoto.

Klikka retseptil: Riisipudrutort valge šokolaadiga 

Riisipudrutort valge šokolaadiga

Oled sa enne maitsnud riisipudruga valmistatud torti? See jääb tõeliselt mahe ja lahe. Kaunista tort viinamarjamahlas keedetud ploomidega või muud moodi, näiteks värskete marjadega.