Ingver Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
2. detsember 2020, 15:36

MIKS PEAB SÖÖMA INGVERIT: võitleb viiruste ja bakteritega ning maitseb imeliselt (+ 10 retsepti!) (7)

Tatisel sügistalvisel haiguste hooajal, millele lubatakse kummaliste nimedega viirustega seninägemata pöördeid lisaks anda, on ingver kui kõrgemate jõudude kingitus. Annab sooja, ravib halba enesetunnet (ja tuju) ning maitseb imeliselt.

Aromaatne ja vürtsikas ingver on ingveriliste sugukonda kuuluv mitmeaastane rohttaim, mis pärineb Lõuna-Aasiast. Vürtsina kasutatakse ingveri sõrmjalt hargnenud lapikut risoomi.

Võib arvata, et esimeste hulgas avastatigi kuumas niiskes kliimas ingveri elutähtis omadus takistada toiduainete riknemist ja hoida ära seedehäireid.

Juba ammu õpiti tundma ka ingveris sisalduvat ensüümi, mis proteiine lõhustades pehmendab lihaskudesid. Seetõttu sobib ingver hästi liha marineerimiseks enne kuumtöötlemist.

Sõltuvalt valmistusviisist eristatakse valget ja musta ingverit.

Valge ingver kujutab endast pestud, kooritud ja seejärel päikese käes kuivatatud ingveririsoome.

Musta ingverit, mille lõhn on tugevam ja maitse kõrvetavam kui valgel , saadakse puhastamata risoomide kuivatamisel. Murdepind on mõlemal sordil hallikasvalge. Müügil olev jahvatatud ingver on hallikaskollane jahukas pulber.

Ingverit kasutatakse kondiitritoodete ja jookide maitsestamiseks peaaegu kõigis maades. Enamikus Aasia riikides töödeldakse ingveriga ka veise- ja linnulihast toite, kuna see annab lihale meeldiva lõhna ning muudab kiud pehmeks. Ingver kuulub ka karri (curry) ja teiste vürtsisegude koosseisu.

Kagu-Aasias kasutatakse ingverit iseseisva toiduna: tema väikeseid risoome suhkrustatakse ja nendest valmistatakse keedist. Indias toodetakse mitut sorti ingverijahu. Inglismaal ja USA-s valmistatakse vähese alkoholisisaldusega heledat ingveriõlut. Euroopas (inglise ja hollandi köögis) ja Ameerikas kasutatakse ingverit liha juurde serveeritavate kastmete valmistamisel ning juur- ja puuviljade marineerimisel.

Kasu tervisele

Ingver aitab tänu selles sisalduvale aromaatsele gingeroolile võidelda hingamisteede viirushaigustega. Samal põhjusel pärsib taimejuur ka bakterite tegevust – eriti nendel, kes elutsevad suuõõnes ja põhjustavad seal erinevaid probleeme.

Ingverit on ajast aega kasutatud seedeprobleemide ja iivelduse vastu. Ka lapseootel naistele, kel süda paha, soovitatakse neid leevendada ingveriga – ent mitte väga suurte kogustega. Ingverist soovitatakse abi otsida ka patsientidel peale kemoteraapiat.

Lisaks on ingveril põletikulisi protsesse alandav toime.

Kui oled trennis end üle pingutanud ja lihased valutavad, võid samuti leevenduseks midagi ingverilist endale lubada. Nimelt aitab see taim tänu oma põletikku alandavale toimele lihastel pingutustest taastuda.

Ingverist saavad leevendust ka osteoartriidi ehk liigesekõhre kulumise all kannatavad inimesed. Ühes uuringus tuvastati, et ingverit tarvitanud haiged kurtsid vähem valu ning vajasid vähem valuvaigisteid. Samal põhjusel soovitatakse ingverit süüa naistel, kes kurdavad valuliku menstruatsiooni üle.

Ingver suudab uuemate uuringute kohaselt ka alandada kiiresti veresuhkru taset, olles nii vajalik diabeedihaigetele. Lisaks sellele on ingver kasulik ka veresoonkonna haiguste riskigruppi kuuluvatele inimestele.

Ingver aitab ka seedimist kiirendada, et magu kiiremini tühjeneks ja (üle)söömisest tingitud ebameeldivustunne kaoks. 

Abi saavad ka inimesed, kes kurdavad äkki tekkiva terava näljatunde üle – ingver leevendab ka seda närivat tunnet.

Kuidas ingverit toitudes kasutada?

Ingverit lisatakse kuni 1 gr kilogrammi liha või taina kohta. Ingverit kasutatakse enamasti riivituna või peenestatuna. Selleks koori esmalt pruun kiht maha ja siis riivi või lõigu.

Tainale lisatakse ingverit segamise ja sõtkumise ajal. Lihale aga umbes 20 minutit enne hautamise lõppu. Kompottidele, kissellidele, pudingutele ja teistele magustoitudele lisatakse kuni viis minutit enne roa valmimist. Kastmetele aga pärast kuumutamist kõige viimase ainena.

Tasub meeles pidada, et ingver ei sobi piimatoodetega, kuna muudab need hapuks.

100 grammi värsket ingverit annab keskmiselt 40 kilokalorit.

Kuidas osta?

Vali poeriiulist hästi trullakas ja kõva isend, mille helepruun koor on sile ja läikiv.
Säilitamiseks mässi juurikas paberservjetti ja hoia õhukindla karbiga külmkapi köögiviljasahtlis.

Kellele ei sobi?

Ingver kui sisemiselt soojendav maitseandja ei sobi neile, kes taluvad halvasti kuumust.

Ka pole ingver soovitatav, kui inimesel on probleeme vere hüübimisega või ta tarvitab verevedeldajaid. Ka teatud kõrge vererõhu ja dibeediravimite manustamise korral tasub ingverist loobuda – ent seda ütleb kindlasti ka arst, kes neid ravimeid välja kirjutab. 

Palju on räägitud, et ingver pole sobilik raseduse viimasel trimestril, kuna suurendab veritsusriski. Uuringud seda aga ei kinnita. Küll aga soovitatakse rasedatel vältida liigset ingveritarvitamist ja piirduda päevas 1000 milligrammiga. 

10 retsepti ingverist

Klikka retseptil: Ingveriga porgandisalat 

Ingveriga porgandisalat Foto: Jaan Heinmaa

Vahel piisab heaks enesetundeks vaid õigest salatist. Näiteks sellestsamast siin, kus porgandid saavad maitset ingverist, sidrunist ja meest ning kus oranži-rohelise värviühendus on lihtsalt imekaunis!

Klikka retseptil: Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook 

Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook Foto: Tiina Kõrtsini

Kui tavalistest õunakookidest hakkab juba küllalt saama – või satuvad tooraineks eriti hapud vissid – siis tee neist tagurpidi karamellist küpsetist, millele ingver annab korralikult särtsu juurde. Tõeline pikkade vihmaste õhtupoolikute ilmestaja, mida on samas üllatavalt lihtne valmistada.

Klikka retseptil: Pirni-ingverismuuti 

Pirni-ingverismuuti Foto: Mari-Liis Ilover

Nii Kreeka jogurt kui ka spinat varustavad keha treeningul kaotatud mineraalainetega, nagu kaltsium, fosfor ja kaalium. Toitainerikas kookosvesi aitab hästi taastada organismi vedelikuvarusid.

Klikka retseptil: Porgandisupp ingveri ja koriandriga 

Porgandisupp ingveri ja koriandriga Foto: Jaan Heinmaa

Meeldivalt vürtsikas talvesupp. Puista supp serveerides üle rohke rohelise koriandriga. Soovi korral lisa valmis supile paar lusikatäit sulatatud juustu.

Klikka retseptil: Ingver siirupis 

Ingver siirupis Foto: Jaan Heinmaa

Kasuta jookide ja magustoitude maitsestamiseks või vokkimisel. Valmista valge või pruuni suhkruga.

Klikka retseptil: Ahjukala ingveri ja porruga 

Ahjukala ingveri ja porruga Foto: Jaan Heinmaa

Ingveri-porrulisand passib hästi valget kala maitsestama, aga kindlasti sobib see ka punase kalaga.

Klikka retseptil: Räimed sibula, porgandi ja ingveriga 

Räimed sibula, porgandi ja ingveriga Foto: Jaan Heinmaa

Kodustele räimedele on antud veidi eksootilist maitset ingveri ja laimiga. Räimed sobivad nii musta leiva peale kui ka keedukartuliga.

Klikka retseptil: Vürtsine ingverikana 

Vürtsine ingverikana Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsine idamaine roog on meie külmal talvel igati oma kohal. Tšilli ja ingver, küüslauk ja kurkum – kõik need sooja andvad ja tervist turgutavad ained aitavad organismil karmil ajal hakkama saada.

Klikka retseptil: Sealihahautis õuna ja ingveriga 

Sealihahautis õuna ja ingveriga Foto: Jaan Heinmaa

Hea hautise saad, kui asendad õunamahla apelsinimahlaga.

Klikka retseptil: Tom Kha gai ehk Tai supp kookospiimaga 

Tom Kha gai ehk Tai supp kookospiimaga Foto: Hele-Mai Alamaa

No küll on maitsev. Teravust timmi just oma meele järgi.