Kalkuni-salativrapid maapähklikastmega Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
22. oktoober 2021, 07:57

HEAD PÄHKLIPÄEVA! 10 ideed, kuidas pähklitest saab suppi, praadi ja magustoitu

Rahvusvahelise pähklipäeva puhul meenutame, et neist imelistes taimsetes hõrgutistes on lisaks heale maitsele ja uskumatult laiale kasutusvõimalusele ka ohtralt tervisele kasulikke rasvhappeid ja mineraale. 

Klikka retseptil: Lihtsalt valmivad, aga oh kui maitsvad kalkuni-salativrapid maapähklikastmega  

Kalkuni-salativrapid maapähklikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Mõnusalt vürtsine, aga kerge  suutäis  valmib üsna kiiresti. Vrapitaskuteks on Rooma salati lehed, aga võib kasutada ka nt krõmpse endiivialehti.

Klikka retseptilGrillitud Brie juust Kreeka pähklitega 

Grillitud Brie juust Kreeka pähklitega Foto: Laura Strandberg

Seda hõrgutist saad lihtsalt ja kiirelt pakkuda ootamatutele külalistele!

Klikka retseptil: Kana-pähklikarri 

Kana-pähklikarri Foto: Laura Strandberg

Rikkaliku pähklikogusega vürtsikas ja soojendav karri garanteerib mõnusa maitseelamuse!

Klikka retseptil: Soe peedi-kartulisalat vaarikaäädika, pähklite ja kitsejuustuga 

Soe peedi-kartulisalat vaarikaäädika, pähklite ja kitsejuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Pähklid, kitsejuust ja peet koos vaarikase vinegretiga maitsevad imehead.

Klikka retseptil: Kõrvitsa-püreesupp karamellistatud pähklitega 

Kõrvitsa-püreesupp karamellistatud pähklitega Foto: Toidutare

Taimne kõrvitsasupp on üks talve sümboleid ning sobib muuhulgas ka jõululauale.

Klikka retseptil: Kartuli-maapähklisupp 

Kartuli-maapähklisupp Foto: Jaan Heinmaa

Maapähklid sobivad supi sisse suurepäraselt ja on leidlik lahendus liha asendamiseks. Külmal ajal lisa tšillit ja ingverit rohkem, nii on kõhus soojem tunne ja tervis tugevam.

Klikka retseptil: Tom kha gai ehk kana-kookospiimasupp 

Tom kha gai ehk kana-kookospiimasupp Foto: Mari-Liis Ilover

Kookospiimasupp on kreemjas ja mahe. Tom kha tähendab kalganisuppi, seega võimalikult originaalilähedaseks tulemuseks kasuta kindlasti galangalit (suure kalganirohu juurt). Valmis supi maitse peaks olema tasakaalustatud, selles leidub nii haput (laimimahl), magusat (kookospiim) kui ka soolast (kalakaste).

Klikka retseptil: Röstitud pekanipähklid tšilli ja meega 

Röstitud pekanipähklid tšilli ja meega Foto: Toidutare

Selle roa puhul tuleb nii tegemise ajal kui ka pärast seda tuba tugevalt tuulutada. Aga saadud maius väärib seda vaeva.

Klikka retseptil: Vahemere päike ehk jogurt pähklitega 

Vahemere päike ehk jogurt pähklitega Foto: Toidutare

Vala jogurt kohvifiltrisse ja lase nõrguda vähemalt 6 tundi. Haki pähklid jämedalt ja sega riivitud sidrunikoorega. Sulata suhkur pannil ja sega pähklitega. Pane jogurt ilusasse magustoiduklaasi, tilguta meega veidi üle ja lisa pähklid.

Klikka retseptil: Suur õunapirukas Kreeka pähkli kreemiga 

Suur õunapirukas Kreeka pähkli kreemiga Foto: Jaan Heinmaa

Suur ja krõbe lehttaina-õunakook, mille teeb hõrguks pähklikreem.