Kollaaž

Foto: 9x Jaan Heinmaa, Daisy Lappard, Lauri Kulpsoo
Toiduuudised
2. september 2022, 17:21

PLOOM TEEB KÕHULE PAI! 10 lihtsat ja maitserikast soolast või magusat hoidist

Meiekandi üks magusamaid ja mahlasemaid puuvilju on üsna pirtsakas - neid kas pole üldse või on nii, et kõik uputab ja puude oksad murduvad.

Ploomid pakatavad süsivesikutest ja mineraalainetest, eriti kaaliumi ja rauda. Öeldakse, et suvelõpu ploomid on selles osas sama kasulikud kui suve algusaja maasikad. 

Vitamiine on ploomides veidi vähem ja natuke ka ka valke ja rasvu. Näiteks : päevas vajaliku C-vitamiini koguse saab kätte nii 25 ploomist kui ka 25 mustast sõstrast, on Õhtuleht kirjutanud. 

Ploomide tähtsaim tervislik omadus on rikkalik pektiinisisaldus, mis aitab alandada kõrgenenud kolesteroolitaset veres ja aeglustab suhkru imendumist peensooles. See aitab ka kehast mürkaineid välja viia. Ploom on ka kõhukinnisuse all kannatajate lemmik.

Kindlasti tasub teada, et ploom on kõige maitsvam just puult korjates. Ploomil ei ole järelvalmimist, seistes maitse hoopis halveneb.

Kui soovid ploome sügavkülmutada, tuleks enen kivi eemaldada, et vältida võimalikku mõrudat maitset. Võid juurde lisada ka pisut suhkrut, see ei riku vilja struktuuri. 

Parimad kompotiploomid on "Emma Leppermann", "Polli Emma", "Tartu värviline", "Edinburgh" ja "Liivi kollane munaploom".

Kompotiks sobivad ka "Victoria", "Vilmitar" ja "Wilhelmine Späth". Muidu igati maitsva "Vilnori" nahk hakkab kompotis narmendama.

Koorimise lihtsustamiseks tuleb ploomid paarikümneks sekundiks tulikuuma ja seejärel külma vette panna. Koorimisega ploom oma väärtust ei kaota, sest tema kestas märkimisväärselt C-vitamiini pole.

Valisime Toidutare varamust mõned lihtsad ploomimoosid, mida saab kasutada nii prae, juustude kui ka magustoitude ja röstsaiade maitsestajaks. 

Klikka retseptil: Ploomitšatni 

Ploomitšatni Foto: Jaan Heinmaa

See on maitsev vürtsine lisand talvel liharoogade juurde olemas. Sobib hästi ka jõuluprae kõrvale. Kogus 1,2 liitrit.

Klikka retseptil: Ploomimarmelaad ehk plombrillo 

Ploomimarmelaad ehk plombrillo Foto: Jaan Heinmaa

Dulce de Membrillo ehk aivamarmelaad on pärit Hispaaniast, kus seda süüakse lamba- ja või kitsepiimajuustuga. Meie valmistame selle kodumaistest mahlastest hapukatest ploomidest. Maius sobib nii suupisteks kui ka magusroaks. Marmelaadi võib panna röstsaiale või kasutada küpsetamisel, saiades ja küpsistel, sobib ka magustoitude valmistamiseks.

Klikka retseptil: Ploomimoos brändiga 

Ploomimoos brändiga Foto: Jaan Heinmaa

Ploomimoos on üks meie lemmikmoose, aga ploomid võid asendada ka virsikute, tikrite, aprikooside või nektariinidega. Kogus 1 liiter.

Klikka retseptil: Ploomitšatni Kreeka pähklitega 

Ploomitšatni Kreeka pähklitega Foto: Jaan Heinmaa

Veel üks mõnus lisand liha-kala kõrvale. Eriti hea grillitud liha juurde. Kogus üks liiter.

Klikka retseptil: Ploomi-õuna-vürtsmoos 

Ploomi-õuna-vürtsmoos Foto: Daisy Lappard

Vürtsmoosid, mis suurte lihapraadidega iseäranis hästi sobivad, muutuvad talvisel ajal hinnatud kingitusteks.

Klikka retseptil: Vürtsikas ploomimoos rummiga 

Vürtsikas ploomimoos rummiga Foto: Jaan Heinmaa

Piprast moosi võib süüa nii magustoidu kui ka liharoa juurde. Valmistamisel arvesta, et jahtudes see pakseneb tunduvalt.

Klikka retseptil: Eela kõrvitsa-ploomimoos 

Eela kõrvitsa-ploomimoos Foto: Lauri Kulpsoo

Olustvere hoidistemessi 2009. aasta võidumoos.

Klikka retseptil: Ploomi-tšillisalsa 

Ploomi-tšillisalsa Foto: Daisy Lappard

Midagi tervama kraami asutajatele. Sobib pakkuda näiteks grillitud liha ja kana kõrvale.

Klikka retseptil: Ploomikompott rohelise pipra ja vanilliga 

Ploomikompott rohelise pipra ja vanilliga Foto: Daisy Lappard

Rohelise pipra asemel võid kasutada ka valgeid piprateri, kuid siis vähenda kogust, sest need on teravama maitsega.

Klikka retseptil: Tkemali ehk ploomikaste 

Kirjutab retsepti autor Emil Rutiku: Ilma selle kastmeta lambalihast šašlõkki kaukaaslased ette ei kujuta.