Ploomimarmelaad ehk plombrilloFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
22. september 2014, 03:28

Ploomimarmelaad ehk plombrillo

Dulce de Membrillo ehk aivamarmelaad on pärit Hispaaniast, kus seda süüakse lamba- ja või kitsepiimajuustuga. Meie valmistame selle kodumaistest mahlastest hapukatest ploomidest. Maius sobib nii suupisteks kui ka magusroaks. Marmelaadi võib panna röstsaiale või kasutada küpsetamisel, saiades ja küpsistel, sobib ka magustoitude valmistamiseks.

Koostisosad
2 kg Ploomid
8 dl Vesi
1.5 kg Suhkur
Kaneelikoor
3 tk Laiem sidrunikoore riba
5 spl Sidrunimahl

Valmistamine

1. Poolita ploomid, eemalda kivid. Pane ploomipoolikud kastrulisse ja kalla peale nii palju vett, et need oleks kaetud.

2. Kuumuta keemiseni ja keeda kaane all hästi pehmeks, u 30 minutit. Nõruta ja kaalu ära.

3. Püreeri saumikseriga või hõõru läbi peene sõela. Kalla püree potti ja mõõda juurde sama palju suhkrut, kui palju ploomimass kaalus.

4. Lisa sidrunikoor, kaneelikoor ja sidrunimahl.

5. Kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud. Lase ilma kaaneta potis väiksel tulel edasi podiseda, aeg-ajalt segades, kuni püree on tumepunane ja nii paks, et lusikas selles püsti seisab. Selleks kulub 1–1,5 tundi.

6. Võta välja nii kaneeli- kui ka sidrunikoor.

7. Tõsta püree vormidesse ja tõmba pealt siledaks. Jäta jahtuma.

8. Säilita külmkapis fooliumis või toidukiles.

9. Marmelaadi võib panna ka kuumalt purki või siis hoopis küpsetuspaberiga kaetud karpi/vormi.

Tahkunult lõika kuubikuteks.