Tkemali ehk ploomikaste
Koostisosad
1 kg Hapu punane ploom ehk tkemali
1 sl Suhkur (soovi korral)
1 tl Sool
1 pea Küüslauk
Punane pipar
1 punt Koriander (värske)
1 punt Aedtill
1 sl Piparmünt (kuivatatud)
0.5 tl Koriandriseemned (jahvatatud)
Valmistamine
Aja kividets puhastatud ploomid läbi hakklihamasina, lisa sool ja suhkur ning keeda massi 5 minutit keskmisel kuumusel. Soovi korral võid ploomidel enne naha eemaldada, kastes need mõneks hetkeks keevasse vette. Lisa purustatud küüslauk, pipar ja maitsetaimed. Aja kaste keema ja võta seejärel tulelt. Kui kaste on jahtunud, on see kasutamiseks valmis.
Kui soovid kastet pikemalt säilitada, siis lisa äädikat, umbes 0,5 tl 30% äädikat 1 l kastme kohta. Villi kuum kaste puhtass epurki, võid peale kallata veidi õli. Lase jahtuda.
SOOVITUS
Piparmündi asemel võid kasutada basiilikut.
Kommentaarid (0)