Toiduuudised

HOIDISTA, TALI TULEB | 10 punast letšot ja tomatisalatit, et kurjade ilmade saabumiseks valmis olla 

Toidutare, 22. august 2020 13:44
Üks mõnus letšo Foto: Jaan Heinmaa
Tomat on tänaseks näiteks Tartu turul juba 1.50, viletsamad 1 euro ja see tähendab: on antud stardipauk kõigile punastele letšodele ja salatitele! 

Hea letšo saab kokkukeerata just nendest asjadest, mis sulle maitsevad: võtad näiteks veidi hekseldatud sibulat, tükeldatud üliküpseid tomateid, meelepäraseid ürte, paprikat, küüslauku, hautad läbi ja valad eelkuumutatud pudelitesse. 

Kes aga ütleb, et ehhei, niimoodi ei ikka ei julge (veel), siis siit mõned kindlamate juhtnööridega ideed. Meil häid retsepte jagub!

Klikka retseptil: Üks mõnus letšo 

Üks mõnus letšo Foto: Jaan Heinmaa

Sügis on letšo valmistamise aeg! Seda hoidist olen teinud tunde järgi, sõltuvalt sellest, mis köögivilju sügisel parajasti käepärast on. Kel on paprikat rohkem, võib seda enam panna, kel suvikõrvitsat ja porgandit, võib lisada seda. Peaasi on siiski rohkelt tomatit ja paprikat. Selle maitsva isetehtud letšoga on talvel mugav valmistada pastakastmeid ja vormiroogi, lisada seda maitseks suppidele. Ja loomulikult serveerida iga liha-kalaroa kõrvale.

Klikka retseptil: Oa-tomatiletšo 

Oa-tomatiletšo Foto: Jaan Heinmaa

Türgi oad on värskelt keedetuna imehead, aga kui neid siiski üle jääb, tasub need koos tomatitega purki panna. Sobivad talvel liha ja kala kõrvale, aga ka paja- ja vormiroogadesse ning suppidesse.

Klikka retseptil: Letšo

LetšoFoto: Jaan Heinmaa



Isetehtud letšot on hea talvel lihatoitude kõrvale pakkuda. Pipart lisa vastavalt sellele, kui vürtsikat tulemust soovid.


Klikka retseptil: Kibuvitsaletšo 

Kibuvitsaletšo Foto: Siim Vahur

Keeda seni, kuni kõik köögiviljad on pehmed. Villi purkidesse ja korralda viktoriin – mis on letšos peituv salavili?

Klikka retseptil: Tomati-sibula-aedoasalat 

Tomati-sibula-aedoasalat Foto: Jaan Heinmaa

Kui tomatisaak on rikkalik ja värsketest tomatitest isu täis, saab neist koos ubadega maitsva hoidise.

Klikka retseptil: Oa-tomatisalat 

Oa-tomatisalat Foto: Katrin Press

Sobib eelroaks või lisandiks.

Klikka retseptil: Röövlisalat 

Röövlisalat Foto: Taivo Tenso

Kui soov on, vähenda tomatite kogust ja asenda need paprikaga. Kogus 1 liiter.


Klikka retseptil: Tomati-seenesalat 

Tomati-seenesalat Foto: Jaan Heinmaa

Minu vaieldamatu lemmik! Naudin seda värskelt keedetuna ja ülejäänu panen purkidesse. Sobib salatiks liha juurde ja piruka-pitsakatteks. Pakun ka külalistele peolaual. Kasutan metsast leitud suuremaid männiriisikaid, mis pole marineerimiseks just kõige kaunimad. Kogus 2 liitrit.

Klikka retseptil: Köögiviljasalat  

Köögiviljasalat Foto: Jaan Heinmaa

Salat, hautis või hoidis – vahet pole, kuidas seda rooga  nimetada. Sügisandisest valmistatud rooga võib kohe süüa salatiks või hautisena koos riisi või pastaga, aga ka talveks purki panna. Kohe söömiseks lisa äädikat hästi vähe või jäta üldse retseptist välja.

Klikka retseptil: Tomatiraguu (hoidis) 

Tomatiraguu (hoidis) Foto: Jaan Heinmaa

Kõik tomatid, mida värskelt süüa ei jaksa, pane purki. Koos teiste köögiviljadega on seda talvisel ajal hea võtta.

Samal teemal

04.10.2020
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Ehtne Ungari letšo
05.09.2020
SEE VANA HEA MAITSE: 7 retsepti traditsioonilisest särtsakamani kuulsast Toome salatist
31.08.2020
Kibuvits – kas imetleda või välja tõrjuda?
26.08.2020
NÄDALAMENÜÜ | 24.–30. august: tervis ja hea maitse värskest aiakraamist