Marineeritud räimed kahe kastmega Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
23. märts 2023, 09:05

10 RÄIMEHOIDIST | Hooaeg on käes! Valmista kodus soodsalt imelisi hõrgutisi rahvuskalast! (3)

Räimehooaeg on taas pihta hakanud ja nüüd on hea aeg mõned räimehoidised valmis meisterdada! Hoiab kokku raha ning annab palju head maitset!

Klikka retseptil: Marineeritud räimed kahe kastmega 

Marineeritud räimed kahe kastmega Foto: Jaan Heinmaa

Kevadised räimed on meie toidulaul olnud ajast aega. Värskelt praetud räime vastu ei saa muidugi ükski roog, kuid ka marineeritud räimed maitsevad mustal leival või soojade keedukartuliga serveerides oivaliselt. Jogurti-küüslaugu ja tomati-brändikaste pakuvad maitseelamusi erinevate maitse-eelistustega sööjatele.  Mõlema kastme kogus on arvestatud 0,5 kg räimedele. Kui valmistad räimi ühe kastmega, siis võta aineid topeltkogus. Enne kastmesse panekut seisavad kalad äädikamarinaadis, mis muudab liha valgeks ja pehmeks.

Klikka retseptil: Džinniräimed 

Džinniräimed Foto: Jaan Heinmaa

Nende räimede nautimiseks peab ootama 2-3 ööpäeva. Džinn, värske roheline till, äädikas ja rosé-pipar marinaadis teevad räimed eriliselt maitsvaks. Marinaad kuumutatakse keemiseni ja alkoholi selles enam järgi ei jää, kuid marinaadis võimenduvad kõik head maitsed!

Klikka retseptil: Jalopenoga marineeritud räimed 

Jalopenoga marineeritud räimed Foto: Andra Kalda

Kirjeldab Merrit Kiho, retsepti autor: Telefon heliseb ja kui selle vastu võtan, hõikab naabriproua, et kohe jõuab räimekaupmees küla manu. Haaran kiirelt sobiva nõu, unustan kingadki jalga panna ja lippan üle hommikukastese õue Helve aia taha. „Külamutid” juba kohal – hea põhjus värskemad uudised ära rääkida ja ära kuulata. Mind nähes küsitakse uudishimulikult, mis ma räimest teha plaanin. Kuuldes, et ajan kalad „tuliseks”, on vastuseks pikk vaikus ...

Klikka retseptil: Marineeritud räimed Jeans’i moodi 

Marineeritud räimed Jeans’i moodi Foto: Andra Kalda

Merrit Kiho: Retsept on rootsi toiduajakirjaniku ja koka Jeans Lindeni kalaraamatust. Meile saatis selle autor ise ning lubas lahkelt ka ära tõlkida ja avaldada, kuna sattus aastate eest meie kodurestorani ja tundus, et kalade kohapealt jõudsime ühele meelele.

Klikka retseptile: Vanavanaema marineeritud räimed 

Vanavanaema marineeritud räimed Foto: Jüri Seljamaa

Ehk saab sellest teiegi peres üks lemmikretsepte marineeritud räimede tegemisel? 

Klikka retseptil: Räim tomatis 

Räim tomatis Foto: Tuuli Mathisen

Räim tomatis on selline mõnus nostalgiaroog, mille võiks kindlasti jälle ausse tõsta. Karuteene on sellele teinud samanimeline konserv, mida kimbutavad masstootele omased puudused. Kodune variant on aga iga kalasõbra unelm.

Klikka retseptil: Rootsipärased vürtsräimed 

Rootsipärased vürtsräimed Foto: Jaan Heinmaa

Kirjutab Lia Virkus: Väga maitsev suutäis! Räimed peaksid külmas maitsestuma viis päeva, et saavutada küpsust ja maitsekust. Mina ei jaksa nii kaua oodata ja naudin neid juba paari päeva pärast.

Klikka retseptil: Sinepised tilliräimed 

Sinepised tilliräimed Foto: Jaan Heinmaa

Sinepi- ja tillimarinaadis kala sobib kuuma kartuliga või leiva peale.

Klikka retseptil: Peaaegu boquerones ehk marineeritud räimed hispaania moodi 

Peaaegu boquerones ehk marineeritud räimed hispaania moodi Foto: Artur Sadovski

Hispaania tapa-baarid on kuulsad mitmekülgsete suupistete poolest. Nende klassikaline anšooviseretsept on saanud põhjamaise lähenemise ning on imehea toekas amps õlle kõrvale. Ja vihje – purki järele jäänud maitsekas õli sobib salatikastmeks või grillõliks.


Klikka retseptil: Marineeritud räimerullid 

Marineeritud räimerullid Foto: Toidutare

Eestlastele ammusest ajast tuttav roog, mis väärib praeguri proovimist.