Datli-banaanikeeks ingverisukaadiga Foto: Artur Sadovski
Toiduuudised
20. aprill 2022, 13:06

IMELIST BANAANIPÄEVA! 10 Instagrami-sõbralikku, lihtsat ja oh-kui-tervislikku banaaniküpsetist

Tundub, et sotsiaalmeedia-kokkade üks signatuurroogasid on vana hea banaanileib! Et aga retsept üksluiseks ei läheks - tegu on ühe väga lihtsakoelise küpsetisega - proovige neid veidi tuunitud ja raudselt topelthulga laike toovaid retsepte - eriti sobilik ametlikul banaanipäeval.

Banaan on tänu oma looduslike suhkrute sisaldusele ja kiudainete hulgale ka väga kasulik vaimse töö tegijatele. Eriti hea on banaanileib koolilapse suupistelaual.

Uuringud on ka näidanud, et banaani sisaldavad road aitavad depressiooniga paremini võidelda. Banaanid sisaldavad trüptofaani ehk valku, mis valku, kehas muutub serotoniiniks ning aitab lõõgastuda, parandab meeleolu ning teeb õnnelikumaks.

Klikka retseptil: Datli-banaanikeeks ingverisukaadiga 

Datli-banaanikeeks ingverisukaadiga Foto: Artur Sadovski

Väga maheda maitsega, puuviljadest pärit suhkruga keeks püsib kaua mahlane.

Klikka retseptil: Banaani-hapukooreleib 

Banaani-hapukooreleib Foto: Jaan Heinmaa

Soojalt võiga serveerides on see leib suurepärane kohvikõrvane.

Klikka retseptil: Banaanikeeks 

Banaanikeeks Foto: Jan Heinmaa

Lihtne argiõhtune küpsetis, mille valmimise ajal tulvab kööki imelist lõhna. Keeksi on hea teha siis, kui mõni banaan on vaagnal seisma jäänud ja tumenema hakanud. Siis on ta just õige küpsusastmega.

Klikka retseptil: Ingveri-banaanikeeks 

Ingveri-banaanikeeks Foto: Daisy Lappard

Keeksi jaoks banaani valides eelista küpset ja kas või plekilist banaani. Kasuta värsket ingverit, mitte pulbrit.

Klikka retseptil: Banaanimuffinid Nutellaga

Banaanimuffinid Nutellaga Foto: Jaan Heinmaa

Vastupandamatud muffinid säilivad kaane all õhukindlalt hoides värsked ja pehmed mitu head päeva. Lihtne valmistada ka koos lastega.

Klikka retseptil: Lihtne ja efektne! Kalasabas banaanikook 

Lihtne ja efektne! Kalasabas banaanikook Foto: Toidutare

Banaanidega on üks igavene teema pidevalt õhus. Mida ometi teha köögilauale seisma jäänutega, mis enam kedagi ligi ei tõmba? Seepärast tahaks me nüüd hoopis hüüda: “Parim päev banaanikoogikokkunikerdamiseks-küpsetamiseks on täna! Keedad kange kohvi, valad törtsu konjakit ja ... valad siis mõlemad koogi sisse. ”

Klikka retseptil: Banaani-brownie 

Banaani-brownie Foto: Mari-Liis Ilover

Valmistamine on nii lihtne, et lausa imelik kohe – pane kõik ained köögikombaini, surista tainaks, vala vormi ja küpseta! Ehkki selle raamatu rõhuasetus ei ole tervislikul toitumisel, asetub banaanibrownie just nimelt sellesse moodsasse kategooriasse. Jahu ei ole selles üldse, puudub ka valge suhkur. Magusus tuleb küpsetest banaanidest ja meest või vahtrasiirupist. Nii või teisiti, ka lihtsalt häid maitseid armastavatele sööjatele on see koogike mõnus maiuspala – tummine, niiske ja hõrk.

Klikka retseptil: Porgandi-banaani-kookosekook 

Porgandi-banaani-kookosekook Foto: Jaan Heinmaa

Jahu-, suhkru- ja munavaba kook on põnev vaheldus klassikalistele kookidele. Soovi korral kata veel soe kook tuhksuhkrust ja sidrunimahlast valmistatud glasuuriga.

Klikka retseptil: Banaani-šokolaadikeeks 

Banaani-šokolaadikeeks Foto: Jaan Heinmaa

Banaanikeeks on populaarne kogu laias maailmas! Mina sain seda esimest korda Inglismaal hommikusöögiks bananabread’i nime all. Üllatusin väga, et meil on hommikusöögilaual rukkileib, seal aga banaanileib, mis on muidugi palju aroomikam ja maitsvam. Siin nüüd siis see leivake rohke šokolaadiga – mahlane ja ülimaitsev. Väga sobilik ka kinkimiseks!

Klikka retseptil: Šokolaadiglasuuriga datli-banaanikook 

Šokolaadiglasuuriga datli-banaanikook Foto: Britt Paju

Vaat et dekadentlik kohvilaua kook!