Banaanikook.
Toiduvideod
8. jaanuar 2018, 09:20

Lihtne ja efektne! Kalasabas banaanikook

Banaanidega on üks igavene teema pidevalt õhus. Mida ometi teha köögilauale seisma jäänutega, mis enam kedagi ligi ei tõmba? Seepärast tahaks me nüüd hoopis hüüda: “Parim päev banaanikoogikokkunikerdamiseks-küpsetamiseks on täna! Keedad kange kohvi, valad törtsu konjakit ja ... valad siis mõlemad koogi sisse. ”


6 pikka ja võimalikult sirget banaani
KASTE:
100 g võid
2 dl rafineerimata roosuhkrut
0,5 tl kaneeli
0,5 dl konjakit või brändit
KOOK:
3 muna
1 dl + 2 sl suhkrut
1 tl vanillipastat
3 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
1 dl kanget kohvi
100 g sulatatud võid
75 g hakitud pistaatsiapähkleid
veidi võid vormi määrimiseks

1 Määri pann või tordivorm korralikult seest võiga. Koori banaanid, lõika pikuti pooleks ja siis umbes 8 cm pikkusteks sirgeteks kangideks (banaani otsad võid niisama ära süüa). Lao kangidest, lõikepool allpool, vormi põhja kalasabamuster, alustades vormi keskelt. Äärte täitmiseks lõika kangid sobivasse mõõtu.
2 Kuumuta ahi 210 °C. Mõõda potti kastmeained peale konjaki ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni või ja suhkur on sulanud ühtlaseks kreemjaks massiks. Lisa konjak või brändi ja kuumuta läbi. Vala pool kastmest ühtlaselt banaanidele, ülejäänu jäta ootele.
3 Vahusta munad suhkru ja vanillipastaga heledaks vahuks. Sega juurde jahtunud sulavõi ja kohv ning sõelu juurde küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu. Viimasena lisa 50 g pistaatsiapähkleid, sega läbi ja kalla tainas vormi banaanidele. Tasanda pind ja küpseta ahjus umbes 30 minutit, proovi küpsust tikuga. Valmis koogil lase 10 minutit jahtuda ja kummuta taldrikule. Kuumuta allesjäänud kaste ja nirista koogile, raputa peale ülejäänud pistaatsiapähklid. Paku kõrvale vanillijäätist. Sobib süüa ka järgmisel päeval, banaanid lähevad seistes küll veidi tumedamaks.