MERIKARPE KÕIGILE: 10 lihtsat ja isuäratavat retsepti ka algajale kodukokale
Merikarpidel on paks hallikas karp, mille vastu liibuvad tihedalt sisu. Kui oled hankinud elusad merikarbid, puhasta need liivast ja pese hoolikalt külma veega.
Keetmiseks pane karbid keevasse, kergelt soolaga maitsestatud vette või kuuma veini sisse. Keeda neid väiksel tulel olenevalt suurusest 5–10 minutit, kuni karbid avanevad.
Pane tähele! Mitteavanenud karbid on riknenud ja need tuleb ära visata.
Keedetud karpe saab kasutada suppides, sega- või kalahautistes või siis eelroana.
Eestis on tähtis tähelepanu pöörata, kust merest ja riigist on meil müüdavad molluskid pärit.
Enamasti on saada Taani ja Iiri päritolu sinimerikarpe, mille soolasus ei ole võrreldav Vahemere omadega. Seetõttu tasuks toidutegemisel lisada meresoola. Sama lugu on Prantsusmaa sinimerikarpidega, millel nimesildil kirjas moules de bouchot – ka need vajavad soola.
Klikka retseptil: Aurutatud sinimerikarbid
Sinimerikarpe ei söanda paljud valmistada, kuigi tegemist on ühe lihtsaima toiduga üldse. Kõige olulisem on sinimerikarpide puhul nende värskus. Asja ajavad ära ka sügavkülmutatud karbid. Paku koos pelmeeniretsepti juures toodud kastmega.
Klikka retseptil: Sinimerekarbid fenkoli ja vermutiga
Ürdised ja õhulised nüansid sobivad merekarpidele nii hästi, et head maitsekooslust on sõnadesse raske panna.
Klikka retseptil: Gratineeritud sinimerekarbid
Ehe itaaliapärane suupiste mereannisõpradele. Selle valmistamisega on veidi askeldamist, ent sõprade seltsis on sellega imehea maiustada.
Klikka retseptil: Rannakarbid sibula-veinikastmes
Rannakarbid on soojemate meredega maades odavad ja populaarsed. Alljärgnev on Baskimaalt pärit roa Eesti variant – kalamehe rannakarbid.
Klikka retseptil: Parmesaniga gratineeritud sinikarbid
Itaaliapäraselt valmistatud sinikarbid pakuvad maitseelamuse igale toidunautlejale.
Klikka retseptil: Kooresed rannakarbid
Kooreses kastmes rannakarbid on mõnusalt küüslauguse mekiga ja viivad keele alla. Sobivad süüa ka ainult värske saiaga. Kui aga seltskond on suurem, võid pastat juurde keeta ja kasutada rooga kastmena.
Klikka retsepti: Üleküpsetatud sinikarbid koriandripestoga
Värskelt valmistatud pesto koos sinikarpidega on proovimist väärt maitseelamus ja sobib hästi eelroaks.
Klikka retseptil: Suitsutatud sinimerikarbid friikartulite ning koduse majoneesiga
See retsept eeldab suitsuskasti olemasolu, ent ka ilma selleta on väga maitsev. Võid panna hautisele hoopis näpuotsaga suitsutatud soola või paprikat.
Klikka retseptil: Moules marinières ehk sinimerikarbid Tigu moodi
Tegemist on kõige klassikalisema sinimerikarpide valmistusviisiga.
Klikka retseptil: Ürdi-veinikastmes merikarbid
Belgia köögis mängivad mereannid väga olulist rolli. Merikarpe friikartulitega võib nimetada lausa rahvustoiduks. Tavaliselt tehakse karpe värskete ürtide, valge veini ja võiga maitsestatud puljongis.
Kommentaarid (0)