Aurutatud sinimerikarbid Foto: Tuuli Mathisen
Kolumnid
13. veebruar 2022, 14:33

MERIKARPE KÕIGILE: 10 lihtsat ja isuäratavat retsepti ka algajale kodukokale

Kui kaamos peale surub peale, saab külladaselt lohutust karpidest valmistatud roogadest, millel lisaks tänu mikroelementidele ja lisatavatele ürtidele tervisturgutav iseloom. Maiusta kas üksi või heas seltskonnas!

Merikarpidel on paks hallikas karp, mille vastu liibuvad tihedalt sisu. Kui oled hankinud elusad merikarbid, puhasta need liivast ja pese hoolikalt külma veega.


Keetmiseks pane karbid keevasse, kergelt soolaga maitsestatud vette või kuuma veini sisse. Keeda neid väiksel tulel olenevalt suurusest 5–10 minutit, kuni karbid avanevad.

Pane tähele! Mitteavanenud karbid on riknenud ja need tuleb ära visata.

Keedetud karpe saab kasutada suppides, sega- või kalahautistes või siis eelroana.

Eestis on tähtis tähelepanu pöörata, kust merest ja riigist on meil müüdavad molluskid pärit.

Enamasti on saada Taani ja Iiri päritolu sinimerikarpe, mille soolasus ei ole võrreldav Vahemere omadega. Seetõttu tasuks toidutegemisel lisada meresoola. Sama lugu on Prantsusmaa sinimerikarpidega, millel nimesildil kirjas moules de bouchot – ka need vajavad soola.

Klikka retseptil: Aurutatud sinimerikarbid 

Aurutatud sinimerikarbid Foto: Tuuli Mathisen

Sinimerikarpe ei söanda paljud valmistada, kuigi tegemist on ühe lihtsaima toiduga üldse. Kõige olulisem on sinimerikarpide puhul nende värskus. Asja ajavad ära ka sügavkülmutatud karbid. Paku koos pelmeeniretsepti juures toodud kastmega.

Klikka retseptil: Sinimerekarbid fenkoli ja vermutiga

Sinimerekarbid fenkoli ja vermutiga Foto: Eigo Alvik

Ürdised ja õhulised nüansid sobivad merekarpidele nii hästi, et head maitsekooslust on sõnadesse raske panna.

Klikka retseptil: Gratineeritud sinimerekarbid 

Gratineeritud sinimerekarbid Foto: Jaan Heinmaa

Ehe itaaliapärane suupiste mereannisõpradele. Selle valmistamisega on veidi askeldamist, ent sõprade seltsis on sellega imehea maiustada.

Klikka retseptil: Rannakarbid sibula-veinikastmes 

Rannakarbid sibula-veinikastmes Foto: Margus Rava

Rannakarbid on soojemate meredega maades odavad ja populaarsed. Alljärgnev on Baskimaalt pärit roa Eesti variant – kalamehe rannakarbid.

Klikka retseptil: Parmesaniga gratineeritud sinikarbid 

Parmesaniga gratineeritud sinikarbid Foto: Jaan Heinmaa

Itaaliapäraselt valmistatud sinikarbid pakuvad maitseelamuse igale toidunautlejale.

Klikka retseptil: Kooresed rannakarbid 

Kooresed rannakarbid Foto: Jaan Heinmaa

Kooreses kastmes rannakarbid on mõnusalt küüslauguse mekiga ja viivad keele alla. Sobivad süüa ka ainult värske saiaga. Kui aga seltskond on suurem, võid pastat juurde keeta ja kasutada rooga kastmena.

Klikka retsepti: Üleküpsetatud sinikarbid koriandripestoga 

Üleküpsetatud sinikarbid koriandripestoga Foto: Jaan Heinmaa

Värskelt valmistatud pesto koos sinikarpidega on proovimist väärt maitseelamus ja sobib hästi eelroaks.

Klikka retseptil: Suitsutatud sinimerikarbid friikartulite ning koduse majoneesiga 

Suitsutatud sinimerikarbid friikartulite ning koduse majoneesiga Foto: Erki Siplane

See retsept eeldab suitsuskasti olemasolu, ent ka ilma selleta on väga maitsev. Võid panna hautisele hoopis näpuotsaga suitsutatud soola või paprikat.

Klikka retseptil: Moules marinières ehk sinimerikarbid Tigu moodi 

Moules marinières ehk sinimerikarbid Tigu moodi Foto: Priit Grepp

Tegemist on kõige klassikalisema sinimerikarpide valmistusviisiga.

Klikka retseptil: Ürdi-veinikastmes merikarbid 

Ürdi-veinikastmes merikarbid Foto: Jaan Heinmaa

Belgia köögis mängivad mereannid väga olulist rolli. Merikarpe friikartulitega võib nimetada lausa rahvustoiduks. Tavaliselt tehakse karpe värskete ürtide, valge veini ja võiga maitsestatud puljongis.