Suitsutatud sinimerikarbid friikartulite ning koduse majoneesigaFoto: Erki Siplane
Kalatoitude retseptid
5. aprill 2010, 12:36

Suitsutatud sinimerikarbid friikartulite ning koduse majoneesiga

Kogus: kahele

Koostisosad
SUITSUTATUD KARBID
1 kg sinimerekarbid
4 küünt Küüslauk
3 tk Šalottsibul
3 dl kuiv valge vein
3 lehte Loorber
5 tera Valge pipar
värske tüümian
FRIIKARTULID
500 g Kartulid
1 l õli frittimiseks (näit. rapsiõi)
soola
KODUNE MAJONEES
2 tk Munakollane (toasoe)
2 spl Valge veini äädikas
3 tl Dijoni sinep
3 dl Maisiõli
sool, uhmerdatud valge pipar

Valmistamine

Sinimerekarbid:Puhasta karbid jooksva vee all harjaga. Haki küüslauk ja sibul peeneks. Tõsta karbid potti, vala peale vein ning lisa sibul, küüslauk, loorber ja mõned tüümianioksad. Pane potile kaas peale ja lase kõik kiiresti keema. Pärast keema tõusmist keera tuli väga väikeseks ning lase karpidel umbes 5 minutit veel keeda. Seejärel eemalda pott tulelt ja lase karpidel veel veerand tundi küpseda.Kogu selle 20 minuti jooksul ära sinimerikarpe liha karbist eemaldumise vältimiseks sega, piisab, kui pott on kaanega kaetud.Seejärel suitsuta karpe umbes 5 minutit suitsutuskastis.Friikartulid:Koori kartulid ning lõika sobivateks kangideks. Keeda pehmeks ning jahuta külmas vees. Vala õli potti ja kuumuta 180 kraadini. Tõsta kartulid köögirätikule kuivama ja seejärel friti umbes 6 minutit. Võta kartulid välja ning aseta köögipaberile nõrguma. Maitsesta soolaga.Kodune majonees:Vahusta munakollased, veiniäädikas ja sinep kõvaks vahuks. Seejärel lisa, ise kogu aeg vahustades, peene joana õli. Maitsesta soola ja valge pipraga. Et majonees õnnestuks, peavad muna ja õli kindlasti olema toatemperatuuril.