Pihlakamarjad siirupis Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
13. oktoober 2022, 18:59

10 RETSEPTI PIHLAKATEST: tee siirupit, moosi, praadi ja palju muudki! (1)

Pihkatele omistasid meie vanavanemad vaat et maagilisi tähendusi. Tõsi puha, sest selles mõrkjas marjas on palju kasulikke vitamiine ja antioksüdante, mis lausa paluvad toidu sisse. 

Pihlakast saab abi erinevate külmetus-, liigeste- ja veritsushaiguste, hüpertoonia ja ateroskleroosi puhul.

Külluslikult leidub pihlaõuntes ka mikroobi- ja bakterivastase toimega aineid, mistõttu need säilivad hästi ja aitavad ka teiste toiduainete käärimisprotsessi ära hoida.

Kuna pihlamarjad on äärmiselt tõhusad sooltes tekkinud mürkainete sidujad ja normaalse mikrofloora taastajad, aitavad need neerukivide, soolegaaside, mao alahappesuse ja lümfinäärmete põletiku korral ning leevendavad isegi reumavaevusi.

Pihlakas parandab kesknärvisüsteemi tegevust ja aitab unetuse käes piinlejaid. Kui sul on probleeme uinumisega, lõpeta õhtu kruusitäie pihlamarjateega, milles on sortsuke mett.

Pihlakat tuleb aga tarbida ettevaatlikult! Kui pihlakamarjade söömisega liiale minna, võib tekkida oksendamine, pea- ja kõhuvalu. Ülihappesusest tingitud haavandtõve korral peaks pihlakamarjadest hoiduma.

Kõige parem on pihlakaid korjata peale esimesi öökülmi. Kui korjad varem, aseta marjad üleöö sügavkülma. 

Klikka retseptil: Pihlakamarjad siirupis 

Pihlakamarjad siirupis Foto: Jaan Heinmaa

Raputa neid magusmõrkjaid marju salatile või serveeri lihaprae juurde, eriti hästi sobivad nad metslooma- või lambalihaga.

Klikka retseptil: Õuna-pihlakamarmelaad 

Õuna-pihlakamarmelaad Foto: Jaan Heinmaa

Hapukas-mõrkjas marmelaad sobib saia peale ja magustoitudesse, aga ka kastmeks lamba- või ulukilihast roogade juurde. Kogus 1,5 liitrit.

Klikka retseptil: Papa ahjulammas pihlakatega 

Papa ahjulammas pihlakatega Foto: Johannes Arro

Kirjutab retsepti looja Anni Arro: Papa valmistas mehise ahjulamba. Retseptis on kirjas, et tuleb kasutada pihakaveini. Ausalt öeldes ma ei tea, kas sellist veini enam toodetaksegi. Meie pihlakavein on juba 10 aastat vana ja pärineb kunagisest veinitehasest. Seal töötas ühe meie tuttava ämm ja kui tehas kinni pandi, maksti töötajatele osaliselt veinivaatides. Muuseas maitseb see kui portvein. Tegelikult on isegi parem, kuna sel on pihlakale omane mõru mekk man. Magus, mõrkjas ja hapukas maitse on väga hästi balansis. Värv on kui läbi päikese vaadatud merevaigul. Meie vein on aga nüüdseks juba otsas… Kahjuks seda enam juurde ei saa.

Klikka retseptil: Pihlaka-porgandi-õunamoos 

Pihlaka-porgandi-õunamoos Foto: Jaan Heinmaa

Võluväega ja mõrkjalt magushapukas.

Klikka retseptil: Pihlakakeedis 

Pihlakakeedis Foto: Daisy Lappard

Keedis on maitsvaks ja tervislikuks lisandiks näiteks ahjulihale, kuid sobib ka magustoitude juurde.

Klikka retseptil: Pihlaka-riisipuder 

Pihlaka-riisipuder Foto: Daisy Lappard

Pudrule võid keetmise ajal lisada ka vanillikauna, mis lisab magusat nüanssi.

Klikka retseptil: Pihlaka-õunakissell 

Pihlaka-õunakissell Foto: Daisy Lappard

Serveeri jäätise, mannapudru, vahukoore, kohupiima jms.

Klikka retseptil: Sea tagatükk marineeritud pihlakatega 

Sea tagatükk marineeritud pihlakatega

Retsept, milles kena marineeritud pihlakate valmistamise nipp. Aega võtab, aga asja saab ka. 

Klikka retseptil: Pihlakalisandiga rukkileib 

Pihlakalisandiga rukkileib Foto: Jaan Heinmaa

Kui võimalik, tasuks eelistada aias kasvava pihlaka marju, mis on metsas kasvanutest suuremad, mahlasemad ja vähem mõrkjad.

Klikka retseptil: Vürtsikas pihlaka-paprikahoidis 

Vürtsikas pihlaka-paprikahoidis Foto: Siiri Kirikal

Paprika- ja pihlakahoidis. Sobib kastmete ja suppide maitsestamiseks.

NB! Rohkem pihlakaretsepte leiad Toidutarest otsingusõnaga: pihlaka.