Lambaliha retseptid

Papa ahjulammas pihlakatega 

Anni Arro, 3. oktoober 2011, 06:02
Papa ahjulammas pihlakategaFoto: Johannes Arro
Papa valmistas mehise ahjulamba. Retseptis on kirjas, et tuleb kasutada pihkalaveini. Ausalt öeldes ma ei tea, kas sellist veini enam toodetaksegi. Meie pihlakavein on juba 10 aastat vana ja pärineb kunagisest veinitehasest. Seal töötas ühe meie tuttava ämm ja kui tehas kinni pandi, maksti töötajatele osaliselt veinivaatides. Muuseas maitseb see kui portvein. Tegelikult on isegi parem, kuna sel on pihlakale omane mõru mekk mann. Magus, mõrkjas ja hapukas maitse on väga hästi balansis. Värv on kui läbi päikese vaadatud merevaigul. Meie vein on aga nüüdseks juba otsas… Kahjuks seda enam juurde ei saa.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
2 tk Lambaliha (praetükk, kints)
Pihlakavein või
5 dl Portvein (magus)
Pihlakas
Piparmünt
2 oksa Rosmariin
1 tk Küüslauk
Sool
Õli

Valmistamine
Pressi 3 küüslauguküünt, haki peenelt juurde rosmariin ja sega paari supilusikatäie oliiviõliga. Määri kintsud küüslaugu-rosmariiniõli ja soolaga sisse. Jäta paariks tunniks külma tõmbama. Või veel parem, pane kintsud juba eelneval õhtul marinaadi. Siis ei pea hommikul kell 8 kohe lihaga mässama hakkama. Kuumuta õli malmpannil nii kuumaks, et pind pisut tossaks. Prae lihatükid igast küljest isuäratavalt pruuniks – see paneb liha poorid kinni, nii et küpsedes jäävad mahlad liha sisse, mitte ei voola välja.Aseta suure malmpoti põhja kimp piparmünti, pisut rosmariini, pihlakakobaradja puruks pressitud küüslauguküüned. Pane lihatükid roheluse peale ning kalla üle pihlaka- või portveiniga. Kata kaanega ja küpseta ahjus nõrgal kuumusel (umbes 160°) 3–4 tundi. Meie teeme tavaliselt igal hommikul pliidi alla tule ja külma ilmaga hoiame seda terve päeva. See on nagu kodu süda. Hommikul 11 paiku lükkame lamba sinna köögiahju ja kella kahe või kolme ajal võtame välja. Lammas lausa sulab suus. Ideaalne vihmase ilma roog. Ja kõrvale kindlasti rammusat punast veini! Või kui teil juhtub kusagil keldrinurgas Valtu pihlakaveini olema…