Suvine kapsahautis Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
29. juuni 2022, 08:22

PALJU SUID TOITA? 10 lihtsat, odavat ja maitsvat sööki, mida suvekodus suurele perele pakkuda

Suviti juhtub ikka nii, et korraga on suvekodus suurem hulk inimesi, kel kõigil ju otse loomulikult kohe kõht tühjaks läheb. Kuidas neid võõrustada nii, et pererahvast kiidetaks taevani ja endal samal ajal pangaarve lõhki ei läheks?

Ma ei tea kuidas teiega, aga meie toimetajate suvekodudes on üsna tavaline, et laud kaetakse 10le ja siis tuleb veel paar lisataldrikut otsida. Ja siis pead veel vaatama, et üks ei söö seda ja teine toda, mis on väga okei tegelikult. 

Ega siin polegi midagi keerulist. Need on meie perede aja jooksul läbiproovitud retseptid, millega lihtsasti 10 ja enam suud saab ära söödetud ka suvila nappides tingimustes, kus pole kõiksugu peeneid köögividinaid. 

Esimene asi, mida silmas pidada on lihtsus. Kõige tavalisemad kodused maitsed on kõig paremad, sest need meeldivad enamjaolt kõigile. Lihtsaid toite on üsna kerge järgmisel päeval uuteks roogadeks teha, näiteks grillijääkidest suppi või panniroog. Unusta võileivad ja valmista näiteks hommikuks putru, lõunaks suur salat ja õhtuks vormiroog. 

Teine on maitseained. Meil on alati erinevaid toredaid kastmekesi, millega ka lihtsamaid rooge ergutada. Lihtne supp ja hakklihahautis saab aasiapärase tšillikastmega mõnusa vungi ning seda saab igaks oma taldrikusse kallata. 

Kolmas on võimalikult kvaliteetne tooraine, mis on sageli kas enda aiast või kohalikelt kasvatajatelt. Väga palju köögivilja, see on maitsev, täidab kõhtu ja on odav! Lisaks tervislik ka, sest no alati üritab ju keegi seltskonnast kaalu alla saada.

Need on meie lemmikretseptid suvilasse 

Klikka retseptil: Suvine kapsahautis 

Suvine kapsahautis Foto: Ragne Värk

Kerge ja suvine, samas väga toitev ja meelepärane roog kõikidele pereliikmetele. Kasuta kindlasti värsket kapsast, sest nii tuleb hautis kõige maitsvam.

Klikka retseptil: Kikerherne-lillkapsahautis roheliste hernestega 

Kikerherne-lillkapsahautis roheliste hernestega Foto: Jaan Heinmaa

Imehea pajaroog, mida on hea nautida koos keedetud täisterariisiga. Samuti sobib see hästi üksnes värske salatiga. Hautist võid kikerhernele vahelduseks valmistada ka läätsedega.

Klikka retseptil: Lihtne seljanka grillliha ja -vorstiga 

Lihtne seljanka grillliha ja -vorstiga Foto: Jaan Heinmaa

See supp võiks jaaniõhtu järgselt olla üsna nõutud,eriti kui ilm on jahedavõitu nagu tavaliselt. Supis saab ära kasutada grilliõhtust järele jäänud liha ja vorste. See supp valmib lihtsamalt ja kiiremini, kui õige seljanka, aga on sama maitsev ja hästi toitev.

Klikka retseptil: Suvikõrvitsalasanje 

Suvikõrvitsalasanje Foto: Meeli Küttim

Lasanje on hea viis, kuidas suuremale selstkonnale toitvat sööki pakkuda. Suvikõrvitsad muudavad lasanje kergemaks nii kalorite kui ka hinna suhtes. 

Klikka retseptil:  Karrimaitseline suvikõrvitsa-kuskussisalat 

Karrimaitseline suvikõrvitsa-kuskussisalat Foto: Jaan Heinmaa

Suvikõrvitsad, kikerherned, spinat - lihtsad ja kasulikud komponendid on argises soojas salatis alati teretulnud. Tõhusamaks toiduks võib salatisse panna kanafileed või muud meelpärast liha - ent liha võib ka välja jätta, nii saad taimse toidu. Suvikõrvitsaid võib röstida ka grillil või grillpannil. Erivärvilised suvikõrvitsad teevad roa visuaalselt ahvatlevamaks.

Klikka retseptil: Zuzu baklažaaniikra 

Baklažaaniikra Foto: Tatjana Iljinina

Erakond Eestimaa Rohelised juht Züleyxa ehk Zuzu Izmailova valmistas selle roa Toidutare ja Õhtulehe ühiselt tehtud kokandussaates "Poliitköök". Tegemist on Zuzu lapsepõlvemaitsega, mis on täis tervistavaid ja särtsu andvaid maitseid. Seda rooga võib süüa nii omapäi kui ka praekõrvasena, talvel haudepotist ning suvel otse grillilt tulnuna salatina kokku segades. 

Klikka retseptil: Pasta Bolognese 

Pasta Bolognese Foto: Daisy Lappard

Retsept küll ähvardab, et kastet tuleb kaua keeta, ent tegelikult piisab umbes tunnikesest. Seda tasub veidi rohkem valmis teha ja sügavkülma pista, hea kiiresti võtta. 

Klikka retseptil: Sügisese aedniku chilli con carne 

Chilli corn carne Foto: Jaan Heinmaa

Nimi viitab sügisele, aga tegelikult saab seda rooga kenasti valmistada ka nüüd, keset suve. Rohkete köögiviljade ja hakklihaga vürtsikas chilli corn carne maitseb hästi nii omaette roana kui ka keedetud riisi või kartulitega.

Klikka retseptil: Pannkoogiroosid 

Pannkoogiroosid

Pannkoogijahust valmistad taina hoopis lihtsalt ning kui teed pannkooke korraga tervest pakist ja liitrist vedelikust, siis kasuta aja kokkuhoiu mõttes praadimiseks kahte panni. Täidises kasuta pigem maitsestamata jogurtit või kohupiimakreemi, värskeid marju ja loomulikult oma lemmikjäätist!

Klikka retseptil: Suvine panniroog, ideaalne peojääkide taaskasutaja 

Suvine panniroog, ideaalne peojääkide taaskasutaja Foto: Jaan Heinmaa

Rootslaste pytt i panna`st või soomlaste pyttipannu`st inspireeritud pannitoidus on hea ära kasutada grillõhtust järele jäänud lihakraami – vorste, grillitud kanaliha või liha. See on roog, mille saab ka oma maitse järgi ja olemasolevatest köögiviljadest kokku panna.