Kollaaž sügiskookidest ja -pirukatest

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Tiina Kõrtsini, Hele-Mai Alamaa, Birgit Püve.
Toiduuudised
24. september 2023, 15:40

10 LIHTSAT SÜGISEST KOOKI | Tähista looduse kolletumist mõnusa ja tervisliku maiuspalaga!

Laupäeval algas kalendrisügis. Et üleminekunädal ei kujuneks liiga kurvameelseks, täida oma tuba mõnusate küpsetusaroomidega.

Klikka retseptil: Memme sügisaia plaadikook 

Memme sügisaia plaadikook 

Foto: Jaan Heinmaa

Memm küpsetas suve lõpus, kui linnalapsed hakkasid tagasi linna – kes lasteaeda, kes kooli, kes tööle - minema, suure ja mahlase plaadikoogi. Põhjaks pehme pärmitainas, peal krõbe kaneelimaitseline purutainas ja vahel paks kiht puuvilju ja marju, mis aga vähegi aiast võtta oli. Küpsed ploomid pidid kindlasti olema, lisaks õuna- või pirniviilusid, viimaseid sõstraid või esimesi arooniaid. Tänasel päeval võid kooki pakkuda koos jäätise või pehme vahukoorega.

Klikka retseptil: Sügisõhtu õhuline unistus ehk beseekook ploomidega 

Sügisõhtu õhuline unistus ehk beseekook ploomidega 

Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus magus kohvi kõrvale. Värviline nagu sügis peabki olema. Maitsev kaa.

Klikka retseptil: Sügisene sibulapirukas 

Sügisene sibulapirukas 

Foto: Birgit Püve

Sibulapirukas on Peipsiäärel üks levinumaid pirukaid.

Klikka retseptil: Sügispirukas 

Sügispirukas 

Foto: Jaan Heinmaa

Täisterajahu ja köögivilju sisaldav pirukapõhi sobib hästi kokku kerge seene-aedviljakattega, millele lisab täidlust suitsusink.

Klikka retseptil: Seenelise sügispirukas 

Seenelise sügispirukas 

Foto: Jaan Heinmaa

Seenesõbrale sobiv sügispirukas, millele lisavad mahlasust köögiviljad ja riis.

Klikka retseptil: Õunarullid

Õunarullid

Foto: Jaan Heinmaa

Mureda tainaga rulle valmistasime igaks tähtpäevaks ja need olid meie suguseltsis lausa nõutud. Sügisesel õunaajal küpsetasime neid hapukate õuntega, aga muul ajal hapu moosi, näiteks pohlamoosiga.  Nüüdsel ajal võiks taina ikka võiga valmistada. Rullid ei ole väga magusad ja magusust annab tuhksuhkur. Tõsi, kaneel vist tookord retsept ei kuulunud, sest seda sai ainult tutvuste kaudu. 

Klikka retseptil: Hesseni õunaveinitort  

Hesseni õunaveinitort  

Foto: Jaan Heinmaa

Lääne-Saksamaal Hessenis on õunavein rahvusjook, mida sügisel õunasaagi ajal valmistatakse lugematuid liitreid ja tarbitakse mitte üksnes külma või sooja joogina, vaid ka toiduvalmistamisel. Õunaveinitort on on siin tõeliselt luksuslikuks ja maitsvaks näiteks. Vanillikreemipulbrit ostes pane tähele, et see kindlasti küpsetamist kestaks.

Klikka retseptil: Õunapirukas porgandi ja kõrvitsaga 

Õunapirukas porgandi ja kõrvitsaga 

Foto: Hele-Mai Alamaa

Serveeri aedviljapuljongi, kondileeme või rohelise salatiga.

Klikka retseptil: Sidruniglasuuriga peedikook 

Sidruniglasuuriga peedikook 

Foto: Jaan Heinmaa

Kaunista kook söödavate lilledega, nagu näiteks kress, saialill, võõrasema. Peedi asemel võid kasutada ka porgandit, mis maitseb samuti imehea!

Klikka retseptil: Kõrvitsaboston

Kõrvitsaboston

Foto: Tiina Kõrtsini

Soome õdedelt näpatud ja tuunitud boston-kakku´l ei ole mingit seost samanimelise USA linnaga. See küpsetis on hirmuäratavalt lihtne teha, kõik (ka pirtsud lapsed) söövad ja sobib imeliselt hilissügisesse. Teistel aastaaegadel võid täidises kõrvitsapüree asendada mõne muu ollusega, näiteks õuna, virsiku, ploomi, rabarberi jms keedusega.