Sügisene sibulapriukasFoto: Birgit Püve
Toidutare 1. november 2011 06:37
Sibulapirukas on Peipsiäärel üks levinumaid pirukaid.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
0.5 l Piim
50 g Presspärm
150 g Rapsiõli
1 kg Nisujahu
1 - 2 spl Suhkur
1 tl Sool
TÄIDIS
1 kg Sibul
Must pipar
Või

Valmistamine
Lahusta pärm soojas piimas. Jäta 15 minutiks seisma. Seejärel lisa õli, suhkur, sool ja jahu. Sega ühtalseks tainaks ja lase kuni 40-60 minutit kerkida.
Täidise valmistamiseks lõika sibulad väikesteks tükkideks ja prae neid kergelt võis klaasjaks. Maitsesta pipraga.
Kui tainas on kerkinud, sõtku see korra läbi. Rulli tainas 1,5- 2 cm paksuselt lahti. Tõsta poolele tainale täidis, kata teise poolega ja näpista tainaservad kinni. Tõsta pirukas eelsoojendatd ahju 200 kraadi juurde ja küpseta 30-40 minutit.
SOOVITUS: Sibula asemel võid kasutada ka porgandit ja riisi. Selleks keeda 1 kg porgandeid ja 100 g riisi. Pane hakitud porgand koos hakitud vähese sibulaga pannile ja prae kergelt võis. Sega kokku riisiga ja maitsesta soola ja musta pipraga. Porganidpirukas maitseb eriti hästi, kui sinna lisada muskaatpähklit. edasi tegutse nagu sibulapiruka puhulgi.