Keeks, kook. Toidutare.Foto: Tiina Kõrtsini
Soome köök
31. oktoober 2019, 09:27

LIHTNE, SOODNE JA MAITSEV: kõrvitsaboston halloween’iks

Ei see pole meie püha, aga jah, me saame seda teha omasemaks. Soome õdedelt näpatud ja tuunitud boston-kakku (ei mingit seost samanimelise linnaga) retsept, milles hulk võid asendatud kõrvitsapüreega on selleks just paras. See küpsetis on hirmuäratavalt lihtne teha, kõik (ka pirtsud lapsed) söövad ja sobib imeliselt hilissügisesse. Teistel aastaaegadel võid täidises kõrvitsapüree asendada mõne muu ollusega, näiteks õuna, virsiku, ploomi, rabarberi jms keedusega. 
Koostisosad
0.5 Väiksem kõrvits
7-8 dl Püül, soovitavalt mahe
25 gr Presspärm
75 gr Või
1 dl Valge suhkur
0,5 dl Muscovado suhkur
0,5 dl Tume siirup
1 tl Tseiloni kaneel
1 tl Kardemon
0.5 tl Sool
2.5 dl Piim

Valmistamine

1. Hõõru valge suhkruga pärm vedelaks. Kuumuta piim käesoojaks, vala pärmile sekka. Pane või pehmenema (näiteks kastruliga leigele pliidile).

2. Sõelu sisse jahu ja või. Sega. Lisa ka kardemon.

3. Sõtku tainast, kuni see käte ja kausi käest lahku lööb. Eriti hea on seda teha mikseriga.

4. Aseta tainas umbes pooleks tunniks 50-kraadisesse ahju kerkima.

5. Koori ja tükelda kõrvits ning keeda vähese veega poolpehmeks. Nõruta hoolikalt ja tambi siis pehmeks. Lisa muscovado, kaneel ja siirup. Kuumuta umbes viis minutit kõrgel kuumusel hooikalt segades, et segu kokku kuivatada.

6. Sõtku kerkinud tainas veel korra läbi ja rulli ristkülikuks. Kata 2/3 kõrvitsamöginaga ning keera rulli. Lõika rullidest paraja laiusega seibid ning lao vormi (minul on kena silikoonvorm). Lükka 200-kraadisesse ahju ja küpseta kuskil 30–40 minutit (olenevalt ahjust).

7. Mina laotan allesjäänud täidise küpsetamise viimase 10 minuti ajal koogi pinnale, et mahlasem oleks. Serveerin, kui küpsetis on juba näppudele talutavaks jahtuda jõudnud. Seda saab süüa nii keerde välja murdes kui ka noaga viilutades. Peale võib raputada ka tuhksuhkrut.

Head isu!