NÄDALA KOOK | Memme sügisaia plaadikook
PÄRMITAINAS
9 dl Nisujahu
0.5 tl Sool
1 dl Suhkur pluss 1 spl
40 g Pärm
1 tk Muna
75 g Või
2.5 dl Kohvikoor
PURUTAINAS
4 dl Nisujahu
1.5 dl Suhkur
175 g Külm või
2 tl Kaneel
2 tl Vanillsuhkur
0.5 tl Sool
PUUVILJATÄIDIS
1.2 kg Ploomid
4 tk Õun
2 peotäit Arooniakobarad
Valmistamine
1. Esimeseks valmista pärmitainas. Mõõda jahu suurde kaussi, lisa sool ja 1 dl suhkrut ning sega läbi. Tee kaussi jahu sisse vedelike jaoks süvend. Hõõru pärm 1 sl suhkruga vedelaks, klopi juurde muna ja vala jahukaussi süvendisse. Sulata või, sega läbi kohvikoorega ja vala samuti süvendisse. Sega kõik läbi ja sõtku ühtlaseks tainaks. Jäta tainas kaetult umbes 45 minutiks sooja kohta kerkima.
2. Nüüd valmista purutainas. Mõõda kõik koostisained kaussi ja haki puruseks tainaks. Jäta purutükid pigem suuremad. Tõsta purutainas külmkappi.
3. Lõika ploomid pooleks ja eemalda kivid. Puhasta õunad (koduaia õunu pole vaja koorida) ja lõika õhemateks sektoriteks. Nopi arooniad varte küljest lahti.
4. Sõtku pärmitainas veel kord läbi, tõsta küpsetuspaberilehele ja rulli selle ulatuses lahti. Tõsta küpsetuspaber koos tainaga ettevaatlikult ahjuplaadile. Aseta ploomipoolikud lõikepoolega üleval tainale ning puista ploomide vahele õunasektoreid ja arooniaid. Jaga purutainas lusikaga tõstes puuviljadele. Lase koogil enne küpsetamist veel umbes 15 minutit kerkida.
5. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Küpseta kooki ahju keskel 45–50 minutit, kuni pärmitainaservad ja purutainas on kenasti kuldseks muutunud. Lase 15 minutit jahtuda ja lõika tükkideks. Kui soovid, paku juurde pehmeks vahustatud vahukoort või jäätist.
Kommentaarid (0)