Hesseni õunaveinitortFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
30. september 2019, 08:13

LUKSUSLIK JA MAITSEV: Hesseni õunaveinitort

Lääne-Saksamaal Hessenis on õunavein rahvusjook, mida sügisel õunasaagi ajal valmistatakse lugematuid liitreid ja tarbitakse mitte üksnes külma või sooja joogina, vaid ka toiduvalmistamisel. Õunaveinitort on on siin tõeliselt luksuslikuks ja maitsvaks näiteks. Vanillikreemipulbrit ostes pane tähele, et see kindlasti küpsetamist kestaks.
Koostisosad
PÕHI
4.5 dl Nisujahu
3 tl Küpsetuspulber
Sool
1 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
125 g Külm või
1 tk Muna
TÄIDIS
1.5 kg Õunad
2 pk Küpsetuskindel vanillikreemipulber (nt Dr. Oetker) a 100g
750 ml Õunavein (11-12%)
1.5 dl Suhkur
200 ml Rõõsk koor (35%)
2 tl Vanillisuhkur
30 g Tume šokolaad

Valmistamine

12–16 tk

1. Kata 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga.

2. Taina tegemiseks mõõda kõik kuivained kaussi ning lisa tükeldatud või ja muna. Haki puruseks seguks ja sega lõpuks käega kiirelt tainaks. Suru natuke rohkem kui pool tainast niiskete sõrmedega vormi põhja, ülejäänud tainast „ehita“ servad ja lõika noaga pealt ühtlaseks. Torka tainas nii vormi põhjas kui ka külgedel kahvliga auklikuks.

3. Koori ja lõika õunad suuremateks tükkideks, vala vormi. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.

4. Sega vanillikreemipulber 2,5 dl veiniga. Lase ülejäänud veinil keskmisel kuumusel koos suhkruga keema tõusta, lisa kreemipulbri-veinisegu ja kogu aeg segades lase korraks keema tõusta, nii et segu veidi paksemaks muutub. Seejärel vala kohe vormi õuntele ja tõsta ahju küpsema.

5. Kook küpseb umbes 1,5 tundi. Umbes 30 minutit enne küpsetusaja lõppu kata kook küpsetuspaberiga. Kui kook on valmis, siis ava ahju uks ja lase koogil ahjus maha jahtuda. Tõsta jahtunud kook mõneks tunniks või järgmise päevani külmkappi.

6. Eenne serveerimist eemalda vormi küljed ja tõsta kook serveerimisalusele. Vahusta koor vanillisuhkruga ja laota koogile. Puista peale riivitud šokolaadi.