KollaažFoto: )x Jaan Heinmaa, Kai Kodasma, Eva Pärtel
Toiduuudised
12. märts 2021, 11:45

VALMIS OLLA, KÜPSETAMA! Mida maitsvat võiks seekord piirangute ajal kodus kokata? Toidutare targad soovitavad! (2)

Eelmisel kevadel, kui koroonalaine esimest korda meid koju uhus, avastasin nii paljud endas kokandusgeeni ning meie kodud täitusid hõrkude lõhnadega. See võis ka olla üks väheseid boonuseid, mis selles katkuolukorras võis näha.

Nüüd, mil ajalugu end kordab, mõnede sõnul juba kolmanda lainena, oleme taas koduseinte vahele varjunud. Mida head nüüd võiks enda lohutamiseks kokata, et meel venivas kevadtalves liiga morniks ei vajuks. Toidutare retseptivõlur Tiina Lebane, Kodukirja toidutoimetaja Pille Enden, Naistelehe köögitoimetaja ja blogi Kokkama perenaine Ragne Värk ning ajakirja Tiiu toidukirjutaja (ning samuti endanimelise menuka blogi  looja Kai Kodasma pakuvad enda ideid.

Tiina Lebane

soovitab vanu häid traditsioonilisi toite, millega saavad hakkama ka need, kes ei pea end erilisemateks kokkajateks.

Klikka retseptil: Kohupiimavorm, nagu vanaema tegi 

Kohupiimavorm, nagu vanaema tegi 
Kohupiimavorm oli omal ajal nii tavaline nädalalõpuküpsetis, et pere nooremad said sellest päris pikaks ajaks isu täis. Nüüd, vanu häid aegu meenutades, tuli too lihtne maius jälle meelde ja oi kui hästi see nüüd maitseb! Lisan ka paar vanaema nippi: kui kohupiim on liiga niiske, võiks seda 2–3 tundi enne küpsetamist sõelal nõrutada, siis ei vaju kook pärast küpsetamist kokku. Allavajumist aitab vältida ka see, kui küpsetamise poole peal vorm korraks ahjust välja võtta ja noaga ettevaatlikult servad lahti teha. Nii pääseb kuum aur välja ja kook püsib parema kujuga. 
 
 
Lillkapsa-kartuliraguu lõhega 
 
 
Pikalt haudunud vürtsikas kikerhernehautis 
Kikerherned, kookospiim ja vürtsid pole ju teab mis üllatav kooslus, ent selle hautise puhul on võtmesõnaks hoopis pikk haudumine. Selle tulemusel muutuvad alguses üpriski vürtsikad kikerherned sametiseks ja pehmeks ning tulisust aimub vaid lisandiks kõrvale tõstetud hernestest. Paku kõrvale riisi või torka hoopis lavaššitükk leeme sisse – roog on mõlemal juhul ülimaitsev!
 
Pille Enden
 
Toidutare ja Kodukirja toidutoimetaja armastab lihtsaid rooge, mis aga vajavad veidi tähelepanelikkust. Väljakusteteks valis ta need retseptid:
 
1.  Leivategu-kes pole veel leivategu ette võtnud, võiks proovida ise leiba küpsetada. Ja kuna aega on kodus  rohkem, siis ehk isegi ise juuretist valmistada. Selleks leiab internetist  piisavalt õpetusi. Üks oht selle küpsetamisega küll on -omatehtud leivast võib sõltuvusse sattuda ja sellest juba lihtsalt lahti ei saa!
 
Klikka retseptil: Rukkileib juuretisega  
 
Rukkileib juuretisega  
Krõbeda koorikuga ahjusoe leib on ohtra võiga süües vastupandamatu! Peale küpsetamist võib leib tunduda nätske, oma õige konsistentsi saavutab see järgmiseks päevaks olles korralikult jahtunud. 
 
 2.  Borš
 
Borsitegu pole küll  keeruline,aga nõuab aega, koorimist-tükeldamist ja maitsestamist.Just maitsestamine ongi borši puhul kõige keerukam, et soolasus, magusus ja hapukus parajasse tasakaalu saada nii, et supp maitseks nagu õige bors. Seda tasub kohe suur pajatäis keeta, et jätkuks mitmeks päevaks.

Klikka retseptil: Ahjuborš pardilihaga 

Ahjuborš pardilihaga 

Isetehtud borš on alati sellele kulutatud aega väärt!  Kui supipott paariks tunniks ahju panna ja siis välja võtta, pole ka valmistamisega eriti muret. Kusjuures seda võib kohe hästi suure pajatäie valmis teha, sest borš maitseb ka ülessoojendatuna hästi!

3. Tuuletaskud 

Tuuletaskute küpsetamine nõuab teatud reeglitest kinnipidamist nii taina valmistamisel kui küpsetamisel. Õige taina koostis ja küpsetamisrežiimi timmimine võib vajada mitmeid kordi proovimist. Aga kui see korra käes, siis läheb ka valmistamine ludinal. Neist saab valmistada nii soolaseid kui magusaid ampse, niiet kaks ühes! 

 
Profitroolid šokolaadi-toorjuustu täidisega 
 
Kai Kodasma
 
Ajakirja Tiiu köögitoimetaja Kai soovitab katsetada vanade klassikutega, mida võib-olla oled pidanud varem keerukateks.  "Tegelikult oleks tore väljakutse, kui sa seda just veel teinud ei ole, on haputaina sai. Seda retsepti mul veel oma blogisse üles pandud ei ole(töötan väga põhjaliku kallal siin praegu) aga aprillikuu Tiiu jaoks sai see juba kirja pandud ja ära saadetud."
 
Esmalt aga katseta hiljutise Tiiu ja Toidutare menurtespetiga, mille Kai välja pakkus.
 
Klikka retseptil: Karamelli-kaneelirull
 
Karamelli-kaneelirull

Karamelli-kaneelirull ehk ameerikapäraselt kleepuv kaneelirull on kohev mahlane küpsetis. Külluslikult mahlaseks, magusaks ja kleepuvaks muudab selle karamellkaste, kokku ei hoita ka pekaanipähklitega. 

Klikka retseptil: Õunajuuretisega kõrvitsasai 

Kuniks ootame Kai retsepti aprilli Tiiust,  toome siin ära ühe juuretissaia retsepti Toidutare arhiivist. Juuretisega taina eripära on see, et kerkimine võtab hoopis kauem aega kui pärmitainal. See-eest tuleb sai aromaatsem, sisaldab rohkem kerkides tekkinud kasulikke ühendeid ning säilib kauem värske. 

Klikka retseptil: Värskest pastast võib sõltuvusse jääda 

Värskest pastast võib sõltuvusse jääda  (Kai Kodasma)

Spagetid, keerud, kruvid, ravioolid või lihtsalt makaronid – nimesid on pastasortidel palju. Tegu on kogu maailmas paljude nii suurte kui ka väikeste lemmiktoiduga. 

Ragne Värk
 
Naistelehe ja Kokkama-ee köögitark Ragne aga pakub välja ühe tõelise väljakutse!
 

"Kui kodus aega, siis magusa poole pealt võiks kindlasti makroone katsetada," lausub ta. "Minu arvates on nende tegemine nii põnev, mis pakub kuhjaga katsetamislusti. Lisaboonusena omandad oskuse, mida saad hiljem ka kingitusena kasutada. Ehk siis isetehtud makroonidest täitunud karbike on ju minu arvates igati armas kingike."

Loe, kuidas makroone teha SIIT.

Klikka retseptil: Kuidas küpsetada makroone? Makroonid roosa jõhvikakreemiga 

Kuidas küpsetada makroone? Makroonid roosa jõhvikakreemiga 

Makroonitegu on küpsetajale tõeline väljakutse – retsepti tuleb hoolikalt jälgida, sest vaja on teada täpseid gramme ja kraade, et hõrgutised õnnestuks, ning head tunnetust ja õnne! Arvesta, et makroonid on parimad küpsetusjärgsel päeval.

 
 
Kreemitäidisega pähkli-beseeküpsised  (Ragne Värk)
Ahvatlevad küpsised on maiasmoka tõeline unelm: ühtaegu õhulised, krõmpsuvad ja kreemised.
 
 
SAMM-SAMMULT | Daamid ja härrad – Aleksandri kook! Teeme ise, see pole raske! 
See kook ei koosne õhulisest kreemist, põnevatest koogikihtidest ega mahlasest täidisest. Vastupidi – kahe mureda koogikihi vahel on vaid väike kiht moosi. Ent ometi on see küpsetis nii maitsev, lihtne ja võluv.