Kohupiimavorm, nagu vanaema tegiFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
22. jaanuar 2021, 11:28

NÄDALA KOOK | Kohupiimavorm, nagu vanaema tegi

Kohupiimavorm oli omal ajal nii tavaline nädalalõpuküpsetis, et pere nooremad said sellest päris pikaks ajaks isu täis. Nüüd, vanu häid aegu meenutades, tuli too lihtne maius jälle meelde ja oi kui hästi see nüüd maitseb! Lisan ka paar vanaema nippi: kui kohupiim on liiga niiske, võiks seda 2–3 tundi enne küpsetamist sõelal nõrutada, siis ei vaju kook pärast küpsetamist kokku. Allavajumist aitab vältida ka see, kui küpsetamise poole peal vorm korraks ahjust välja võtta ja noaga ettevaatlikult servad lahti teha. Nii pääseb kuum aur välja ja kook püsib parema kujuga. 

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
25 minutit + 1 tund ahjus

Koostisosad
2 tk Sidrun
125 g Toasoe või
1.8 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
0.25 tl Sool
4 tk Muna
1 kg Kohupiim
4 spl Piim
6 spl Manna
Tuhksuhkur pealeraputamiseks

Valmistamine

1. Pese sidrunid hoolikalt kuuma veega, kuivata. Riivi mõlema sidruni koor peene riiviga, pigista ühe sidruni mahl koorepuru hulka.

2. Vahusta toasoe või suhkrute ja soolaga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munakollased ja sega iga kord läbi. (Munavalged kogu suuremasse kaussi.) Lisa või-munakollasemassile kohupiim, piim, manna ning sidrunikoor ja -mahl. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt liigutades kohupiimasegu hulka.

3. Määri 26 cm lahtikäiv koogivorm seest võiga ja puista jahuga üle. Vala kohupiimamass vormi ja küpseta 200-kraadise ahju keskel 45–50 minutit. Siis kata vorm fooliumiga, keera kuumus maha ja hoia küpsetist ahjus veel 10 minutit.

4. Võta kohupiimavorm ahjust välja ja eemalda ettevaatlikult vormirõngas. Lase maiusel koogirestil maha jahtuda, puista üle tuhksuhkruga ja lõika tükkideks. Serveeri oma lemmikmoosi ja -marjadega.