Foto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
26. veebruar 2019, 08:19

Pikalt haudunud vürtsikas kikerhernehautis

Kikerherned, kookospiim ja vürtsid pole ju teab mis üllatav kooslus, ent selle hautise puhul on võtmesõnaks hoopis pikk haudumine. Selle tulemusel muutuvad alguses üpriski vürtsikad kikerherned sametiseks ja pehmeks ning tulisust aimub vaid lisandiks kõrvale tõstetud hernestest. Paku kõrvale riisi või torka hoopis lavaššitükk leeme sisse – roog on mõlemal juhul ülimaitsev!

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min
umbes 1,5 tundi

Koostisosad
4 tk Suurem küüslauguküüs
1 tk Suur sibul
6 cm jupp Ingver
5 spl Oliiviõli
1.5 tl Kurkum
1.5 tl Tšillihelbed
2 purki Kikerherned vees, nõrutatud (a 400g)
Sool
Must pipar
2 purki Kooksopiim (a 400 ml)
3 dl Köögiviljapuljong
100 g Lehtkapsas, värske spinat või Rooma salat
LISANDIKS
Lavašš või keedetud riis
Serveerimiseks soovi korral värsket piparmünti ja mõned sidrunisektorid

Valmistamine

1. Koori ja haki peeneks küüslaugud, sibul ja ingver ning pruunista poti põhjas õli sees 3–5 minutit, kuni sibul hakkab klaasjaks tõmbama.

2. Lisa kurkum, tšillihelbed ja nõrutatud kikerherned ning maitsesta soola-pipraga. Prae segades 8–10 minutit, kuni kikerherned hakkavad pragunema ja õrnalt pruunikaks muutuma. Tõsta umbes 2 dl kikerherneid serveerimiseks kõrvale. Purusta need, mis potti jäid, lusikaselja või puulabidaga kergelt katki, et nende tärkliserikas sisemus välja pääseks. See aitab hautisel tummisemaks muutuda.

3. Vala potti kookospiim ja puljong ning maitsesta taas soola ja pipraga. Lase hautisel mõõdukal kuumusel keema tõusta ja edasi umbes tunni jagu madalal kuumusel podiseda, nii et vedelikku vähemaks keeb ja hautis tummisemaks muutub. Pikk haudumine on vajalik ka maitsete parimal moel kokku sulandumiseks. Kui soovid hautisest valmistada supi, siis lisa nüüd meelepärane kogus kuuma vett.

4. Vahepeal pese ja kuivata rohelised lehed ning rebi rootsude küljest väiksemateks tükkideks. Kui hautis on sinu jaoks parima  maitse ja konsistentsiga, siis puista lehetükid potti ja kuumuta 4–5 minutit, kuni need on pehmenenud.

5. Serveerimisel tõsta igale sööjale hautist kaussi (näiteks riisile), jaga vürtsikad kikerherned peale ja puista üle hakitud värske piparmündiga. Võimalusel tõsta lauale ka mõned sidrunisektorid, et soovijad saaksid roa maitse värske sidrunimahlaga täiuslikuks timmida.