Foto: Eva Pärtel
Toiduuudised
12. märts 2018, 04:38

Kuidas küpsetada makroone? Makroonid roosa jõhvikakreemiga

Makroonitegu on küpsetajale tõeline väljakutse – retsepti tuleb hoolikalt jälgida, sest vaja on teada täpseid gramme ja kraade, et hõrgutised õnnestuks, ning head tunnetust ja õnne! Arvesta, et makroonid on parimad küpsetusjärgsel päeval.
Valmistamise aeg: 3 tundi + üleöö külmikusrr 200 g mandlijahu
Makroonitainas:
200 g tuhksuhkrut
2 dl suhkrut
5 ml vett
70 + 80 g munavalgeid
Kreem:
75 g toasooja võid
2 sl tuhksuhkrut
3 sl jõhvikapüreed
2 sl kondenspiima
Täidis:
2–3 sl jõhvikapüreed

HEA TEADA!
Ühe suure muna valge kaalub umbes 35 grammi.

Valmista makroonitainas

1. Sõelu kaussi mandlijahu ja tuhksuhkur. Ole kannatlik – see ei lähe väga ludinal.

2. Pane potti suhkur ja vesi ning kuumuta keemiseni. Alanda kuumus keskmiseni ja kuumuta vedelikku pidevalt segades, kuni siirup on 118 kraadi. See võtab aega 8–10 minutit.

3. Mikserda 70 grammi munavalgeid pehmeks vahuks. Nirista kuum suhkrusiirup munavalgemassi sisse ja vahusta, kuni mass on tugev, elastne ja ühtlane.

4. Sega 80 grammi munavalgeid mandlijahu-tuhksuhkruga. Tulemuseks saad pastalaadse massi.

5. Ühenda kaks munavalgemassi ja sega ühtlaseks. Jätka segamist, kuni makroonitainas on magmalaadne – voolab raskelt ja aeglaselt lusikalt maha. Tähtis on ära tunda õige hetk. Kui segad tainast liiga palju, muutub see liiga vedelaks ja küpsetuspaberile pigistatud makroonid vajuvad laiali. Kui tainast on aga liiga vähe segatud, jääb makroonide keskele tipp ning küpsised ei tule pealt siledad.

6. Pane kondiitrikotile 9 mm läbimõõduga otsik ja täida kott tainaga. Pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 3 cm läbimõõduga ühtlased ringid. See läheb lihtsamini, kui joonistad paberile ringid ette. Sellest tainakogusest saad kolm plaaditäit makroone
HEA TEADA!
Kogu munavalged valmis umbes nädal aega enne makroonide tegemist, et need vedelamaks läheksid. Hoia munavalgeid seni külmikus kinnises klaaspurgis.
Küpseta targalt!
1. Võta makroonidega ahjuplaat, hoia küpsetuspaberi otstest kinni ja löö tugevalt paar korda vastu lauda, et makroonidest õhk välja pääseks. Löö sedasi igast neljast küljest. Liigse õhu tõttu võivad makroonid küpsemise ajal praguneda.
2. Jäta makroonid pooleks tunniks toatemperatuurile, kuni need on näpuga katsudes pealt kuivad ja kerge koorikuga. Siis on need küpsetamiseks valmis.
3. Pane makroonid 200kraadisesse ahju ja alanda kohe ahju temperatuur 150 kraadini. Lase makroonidel 15 minutit küpseda. Samal ajal jälgi ahjus toimuvat: küpsemise ajal moodustub makrooni alla «jalake».
4. 15 minuti möödudes kontrolli, kas makroonid tulevad küpsetuspaberi küljest lahti. Kui tuleb ära ainult koorik, jätka küpsetamist minutikaupa.
5. Võta küpsenud makroonid ahjust ja jäta küpsetuspaberile jahtuma. Jahtudes tulevad küpsised paremini paberi küljest lahti. Parim on neid eemaldada noaga küpsetuspaberi küljest lahti lõigates. Küpseta nii ka ülejäänud plaaditäied.
Kui soovid teha eri värvi makroone, lisa tainale pulbervärve. Vedelad värvid võivad taina liiga vedelaks muuta.

Valmista kreem ja täida makroonid

1. Vahusta kõik kreemi koostisained mikseriga kohevaks. Pane kondiitrikotile sakiline otsik ja aseta kreem kotti.
2. Pigista ühe makrooni sisemisele poolele kreemiring.
3. Tilguta ringi keskele jõhvikapüreed. Seejärel kata kreem teise makroonipoolega ja suru ettevaatlikult kokku. Tee nii ka teiste küpsistega.

LASE MAITSESTUDA
Aseta makroonid plastkarpi ja pane ööseks külmkappi, et täidis imbuks mandliküpsisesse.
EDASIJÕUDNUD MAKROONIKÜPSETAJALE!
Võid makroonid pigistada ahjuplaadile ka südamekujuliselt. Selleks kasuta peenemat kondiitriotsikut. Arvesta enne südame pigistamist, et tainas valgub mõnevõrra laiali.