Rukkileib juuretisega Foto: Jaan Heinmaa
Eesti köök
19. juuni 2020, 08:25

USKUMATULT LIHTNE JA MAITSEV! Rukkileib juuretisega

Krõbeda koorikuga ahjusoe leib on ohtra võiga süües vastupandamatu! Peale küpsetamist võib leib tunduda nätske, oma õige konsistentsi saavutab see järgmiseks päevaks olles korralikult jahtunud. Juuretist tasub küsida sagedaselt leivaküpsetajalt, see hoiab kokku aega, sest ise juuretise valmistamine nõuab aega ja kannatust ning võtab päris mitu leivategu, et õige küpsus saavutada. Kannatlikum küpsetaja leiab aga juuretise valmistamise õpetusi nii raamatutest kui netist. 
Koostisosad
3 spl Rukkileivajuuretis
1 l Vesi
800 g Täisterarukkijahu
5 tl Sool
135 g Rafineerimata toorroosuhkur
0.75 dl Rukkilinnasejahu
1 dl Kanepiseemned
Või määrimiseks

Valmistamine

2 leiba

1. Sega juuretis käesooja vee ja 4–5 dl rukkijahuga. Kata nõu rätikuga ja jäta 12–14 tunniks sooja kohta hapnema.

2. Sega juurde sool, suhkur, linnasejahu, kanepiseemned ja kogu ülejäänud rukkijahu ning sega ühtlaseks ja korralikult läbi. Vajadusel lisa veel kuni 100 g jahu. Tainas ei tohiks olla kõva, kuid peab olema nii tihke, et kui näpuga auk torgata, siis see ei valgu täis. Võimalusel kasuta taina valmistamisel mikserit, sest tihke taina segamine on üsna raske.

3. Määri kaks 1,5-liitrist vormi hoolikalt võiga, eriti nurgad ja põhja servad, siis tuleb leib hästi vormist välja ega lähe kummutamisel katki. Tõsta tainas vormidesse. Täida vormid maksimaalselt ¾ ulatuses, et leib üle ääre ei kerkiks.

4. Torka tainasse näpuga augud, siis saad kerkimisprotsessi paremini jälgida. Lase 5–6 tundi soojas rätiku all kerkida. Kui augud on täis kerkinud ja pind pealt sile, on leib ahjupanemiseks valmis.

5. Kuumuta ahi 230 kraadinini. Kui ahi on kuum piserda ahju vett, siis tuleb koorik krõbedam. Pane leivad ahju ja küpseta 15 minutit. Alanda temperatuur 175 kraadini ja küpseta veel 45 minutit.

6. Võta leivad ahjust, lase mõned minutid jahtuda ja kummuta vormist välja. Määri leibu pealt ja külgedelt võiga ning jäta rätiku alla jahtuma.