Apelsinimekiga pulgakoogid Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
29. mai 2022, 13:42

KOOLILÕPU PIDU! 10 lihtsat ja lastepärast hõrgutist kodust pidulauda ehtima

Elagu suvi! Seekord paljude jaoks tavatult raskem-keerukam kooliaasta on viimaks läbi saamas. Aeg on natuke pidu pidada ja koos lastega midagi lahedat ja maitsvat valmistada. 

Kõik lapsed on olnud möödinud aastal ja eriti sel kevadel eriti tublid. Kiidame siis neid (ja endid, kallid vanemad!) väha hea toiduga. Meil on palju lahedaid retsepte selleks! 

Koolilõpupidu olgu aga vaevatu, niisiis valisime siia road, mis pole eriti keerulised, kus lapsed saaksid kaasa lüüa ning mida oleks võimalik näpu vahelt süüa. 

Klikka retseptil: Apelsinimekiga pulgakoogid 

Apelsinimekiga pulgakoogid Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsalt valmivad maitsvad koogikesed on lastepidudel asendamatud. Pulgakooke võib teha nii heledatest kui tumedatest vormiküpsistest või digestive küpsistest, just sellest millest paremini maitseb. Glasuuriks kasuta võimalusel spetsiaalset glasuurisokolaadi, kas see on tume või piimasokolaad, sõltub maitsest. 

Klikka retseptil: Juustu ja singiga pulgapirukad 

Juustu ja singiga pulgapirukad Foto: Jaan Heinmaa

Kes ütles, et jäätisepulga otsas ei võiks hoopis pirukas olla? Pirukas olgu vigur ning rõõmuks lastele ja lapsemeelsetele.

Klikka retseptile: Kodused kevadrullid broilerihakkliha ja köögiviljadega

Kodused kevadrullid broilerihakkliha ja köögiviljadega Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus suupiste krõbeda taina ja hakkliha-köögiviljatäidisega maitseb vürstisesse kastmesse kastetuna nii hästi. Isetehtud tainas koosneb üsna lihtsatest ainetest: vaid jahust, munast ja veest. Et rullid tuleks krõbedad, tuleks see võimalikult õhukeseks rullida.  

Klikka retseptil: Vanillisaiad rabarberiga  

Vanillisaiad rabarberiga Foto: Jaan Heinmaa

Ahjusoe sai ohtra vanillikreemi ja hapukate rabarberitega on vastupandamatu! Kui vanillikreemi valmistamisega jännata ei taha, siis saab ka kergema vaevaga, segades omavahel 5 dl piima paki 100-gramminst vanillkreemipulbrit. Siis tuleks kreem teha vahetult enne saiade vormimist, sest see pakseneb kiiresti

Klikka retseptil: Pontšikud kahe täidisega  

Pontšikud kahe täidisega Foto: Jaan Heinmaa

Pontšikud on küll üks patune toit, aga oi kui head! Krõbeda kesta ja aprikoosimarmelaadi või sokolaadi-pähklikreemi täidisega küpsetised maitsevad parimad soojana.

Klikka retseptil: Ahjus küpsetatud kala ja krõpsud 

Ahjus küpsetatud kala ja krõpsud Foto: Jaan Heinmaa

Klassikalist inglise tänavatoitu fish&chips on üsna mugav küpsetada ahjus ühel pannil. Nii on see ka vähem rasvasem kui friteerituna. Kala paneerimiseks kasutatud panko on jaapanipärased riivsaiahelbed, mis on meie riivsaiast õhulisem ja muredam materjal. Sarnast struktuuriga paneeringu saab ka kui kõvaks kuivanud saia kombainis peenestada. 

Klikka retseptil: Rocky Road kohtub Kirju Koeraga 

Rocky Road kohtub Kirju Koeraga Foto: Hele-Mai Alamaa

Mõnus pidulik magus. Tummine ja Kõik head asjad Koos! Lihtne ja Geniaalne.

Klikka retseptil: Väikesed lehttainapitsad 

Väikesed lehttainapitsad Foto: Mari-Liis Ilover

Laste lemmik, pitsa, lihtsalt peab peolaual olema! Väikseid pirukalaadseid pitsasid on lihtne teha ja mõnus ampsata. Kasutasin nende valmistamiseks madalamate süvenditega muffinipanni, aga hakkama saab ka tavalise muffinipanniga. Kogus 12 tükki.

Klikka retseptil: Porgandi-rabarberimuffinid 

Porgandi-rabarberimuffinid Foto: Jaan Heinmaa

Muffin on üks lihtsamalt valmivaid küpsetisi – mõttest teostuseni ei kulu kuigipalju aega. Ka koostisained on tavaliselt üsna käepärased.

Klikka retseptil: Vormikook küpsiste ja rabarberimoosiga 

Vormikook küpsiste ja rabarberimoosiga Foto: Jaan Heinmaa

Tiramisule sarnaselt valmiv kook saab oma maitse ja hapukuse kevadisest rabarberist. Rabarberimoosi valmistamine nõuab küll veidi pliidi abi, aga ahju pole sisse vaja lülitada. Selline kook on jõukohane ka lastele.