Vanillisaiad rabarberiga Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
22. mai 2020, 12:21

NÄDALA KOOK | Vanillisaiad rabarberiga

Ahjusoe sai ohtra vanillikreemi ja hapukate rabarberitega on vastupandamatu! Kui vanillikreemi valmistamisega jännata ei taha, siis saab ka kergema vaevaga, segades omavahel 5 dl piima paki 100-gramminst vanillkreemipulbrit. Siis tuleks kreem teha vahetult enne saiade vormimist, sest see pakseneb kiiresti.
Koostisosad
TAINAS
2.5 dl Piim
1 pk Kuivpärm (11g)
1 dl Suhkur
2 tl Jahvatatud kardemon
1 tl Sool
1 tk Muna
6.5 dl Nisujahu
75 g Toasoe või
Muna määrimiseks
VANILLIKREEM
3 tk Suur muna
3.5 spl Nisujahu
2 spl Manna
4.5 dl Piim
8 spl Suhkur
2 tl Vanilliessents või -pasta
Sool näpuotsaga
3 spl Või
3 tk Rabarberivars
2 spl Suhkur pealeraputamiseks

Valmistamine

14 tk

1. Soojenda piim käesoojaks.Vispelda hulka pärm, suhkur, kardemon, sool, muna ja u pool jahust. Lisa ülejäänud jahu ja sõtku tainas elastseks.

2. Lisa pehme või ja sõtku taina hulka. Saiad on seda pehmemad, mida pehmem tainas on. Lase soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida, u 1,5 tundi. 3. Valmista kreem. Klopi munad lahti, vispelda hulka jahu ja manna. Kalla piim kastrulisse, lisa suhkur, vanilliessents ja sool ning kuumuta keemiseni. Lisa sorts kuuma piima manna-jahu-munasegule, sega hästi läbi ja vala siis kuuma piima sisse. Lisa või ja kuumuta vispliga segades paksenemiseni, 3-5 minutit. Lase jahtuda.

4. Kummuta tainas jahusele lauale, sõtku ühtlaseks ja jaga 14 tükiks. Rulli iga tükk sõrmepaksuseks vorstiks, keera spiraaliks. Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et saiade vahele jääb kerkimiseks piisavalt ruumi. Lase kaetuna u 30 minutit kerkida.

5. Kuumuta ahi 220 kraadini. Lõika rabarber tükkideks.

6. Suru kerkinud saiadesse süvend. Seda on lihtne teha, kui kasta laiema põhjaga klaasi põhi jahusse ja suruda tainasse.  Pintselda ääred lahtiklopitud munaga. Tõsta kreem süvenditesse. Kreemi võib olla kohe ohtralt, sest see ei valgu laiali.

7. Pane peale rabarberitükid ja vajuta osaliselt kreemi sisse, puista peale suhkrut. Küpseta 10-12 minutiga helepruuniks.