Retseptid

10 paastuaja rooga 

Toidutare, 11. märts 2019, 11:47
 Jaan Heinmaa
Täna algab õigeusklikel paast, mil tuleb piirata loomset päritolu toidu tarvitamist. Paastu eesmärk aga pole vaid liha suretada, vaid ka vaimu kasvatada. Öeldakse ju tabavalt, et paast ilma palveta on lihtlabane nälgimine. Meie võime öelda, et paast ilma maitsva toiduta on lihtsalt rumalus - seega - söö hästi, palveta ja armasta seda kõike! 

Eesti apostlik-õigeusu kiriku Tartu piiskop Eelija on öelnud Eesti Päevalehele, et tõeline paast on kurjuse äraheitmine, keele taltsutamine, viha vaigistamine, himude, laimamise, valetamise ja vandemurdmise äraajamine.

Toidutumisnõustaja Erik Orgu aga nendib samas kohas, et paastu toimel pole teaduslikku põhjendust ning ta on ise kogenud, kuidas paastumine tervisele erilist boonust ei andnud. "Kõigepealt ei tulnud toime seedimine./-/ Sisuliselt mingit efekti paast ei andnud, verepilt ka ei paranenud. Kaalu saab langetada ka mõistlikult kalorite hulka piirates.

Paastuajal on traditsiooniliselt kristlikus komeruumis keelatud liha, munad ja piim ning piimatooted. Süüa tohib vett, leiba, köögivilju. teatud juhtudel võib süüa kala ning piimatootreid, nagu näiteks väikesed lapsed ja imetavad naised. Mitmetes usuvooludes on paastu esimene nädal veidi rangem, kus on keelatud isegi õli toiduks tarvitamine.

Paast kestab seitse nädalat ja lõpeb esimese ülestõusmispühaga. Tänavu on selleks 21. aprill, õigeusklikel 28. aprill.

Paastuleib

Pikalt haudunud vürtsikas kikerhernehautis

Tatraroog oliivide ja päikesekuivatatud tomatitega

Kookose-kõrvitsasupp

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee