PaastuleibFoto: Meeli Küttim
Taimetoidu retseptid
16. veebruar 2016, 05:17

Paastuleib

Lihtne teha ja maitseb taevalikult hästi. Seda on hea küpsetada ka paastuvälisel ajal ning nautida ahjusoojalt koos võiga.

Koostisosad
9 dl Täisteranisujahu
6 dl Nisujahu
1.5 tl Sool
1 spl Suhkur
3 pk Kuivpärm
500 ml Leige vesi
1 dl Vahtrasiirup
1 dl Oliivõli
1 tl Pühitsetud vesi (selle puudumisel jäta see osa ära)
2 dl Pekani- või Kreeka pähklid
2 dl Kuivatatud kirsid või rosinad
2 dl Täisterakaerahelbed
Peale hakitud pähklid, kaerahelbed, oliiviõli

Valmistamine
3 pätsi
1. Sega jahud ja sool suures kausis omavahel hästi läbi. Kuhja jahu lauale hunnikusse ning tee keskele väike lohk.
2. Sega eraldi nõus suhkur, pärm ja käesoe vesi. Lase 3 minutit seista, kuni pärm elustub ja tekivad mullid. Vala pärmisegu jahulohku ning sega. Vala juurde vahtrasiirup, oliiviõli ja pühitsetud vesi. Sega kõik korralikult läbi. Lisa hakitud ja kuival pannil 2 minutit röstitud Kreeka pähklid ning 5 minutit kuumas vees leotatud kirsid või rosinad. Vajadusel võid juurde valada pisut leotusvedelikku. Lisa väheses soojas vees leotatud ja siis kuivaks pigistatud kaerahelbed.
3. Sõtku kätega 10–12 minutit, lisades jahu, kuni olemas on mõõdukalt kõva, sile ja elastne tainas. Vajuta tainas lamedaks väljastpoolt keskme suunas. Vajuta tugevasti keskele. Pööra tainas ümber ja korda protsessi, kuni käe all on on sile ja elastne tainapall. Pane tainapall kaussi, piserda oliiviõliga, kata rätiga ja lase soojas kerkida 1 tund.
4. Tõsta kerkinud tainas jahuga üleraputatud alusele ja rulli mitu korda üle. Lõika tainas kolmeks võrdseks tükiks. Pintselda pätsid igast küljest oliiviõliga, kata rätiga ja lase kerkida veel tund aega – oliiviõli tekitab maitsva kooriku.
5. Vormi pätsid lapikumaks, nirista peale oliiviõli ja puista üle hakitud pähklite ja kaerahelvestega. Küpseta 200-kraadises eelkuumutatud ahjus 30–40 minutit, kuni pätsid on pealt kuldsed ja kõlavad kergelt koputades õõnsalt. Tõsta leivad labidaga ahjust ja pane restile jahtuma.