Ameerika õunakook Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
3. november 2020, 20:57

KUUM PIRUKAS | Miks Trump ja Biden mõlemad rämpstoitu armastavad (+ 10 retsepti USA köögist)

Nii, põnevus on põhjas - kes võidab maailma ühe võimsama riigi presidendivalimised, kas Donald Trump või Joe Biden? 

Kuna nii paljud kavatsed täna öösel üleval olla, teeme väikese valiku ameerikapärastest retseptidest. 

Mida aga armastavad süüa presidendikspürgijad ise? Selgub, et puhast rämpsu - mõlemad. Sarnased on ka nende abikaasad oma parmesani-kanafilee-lembuses, ent üks oskab teha süüa igast asjast, mis kätte satub, teine aga eelistab uhkeid restosid. 

Trump

Istuva presidendi Donald Trumpiga pole vaja eriti tseremoonitseda. Ta armastab lihtsad kiirtoitu - burgerit, kananagitsaid ja friikartuleid. Ja ei mingit kangemat kraadi, sellest võõrutas ta vanema venna hukkumine alkoholismi.

Hiljem on küll väidetud, et mees üritab Tai toiduga, näiteks vürtsikate kurgisalatitega kaalu langetada, vahendas Daily Mail tunamullu. Erilist edu tal sellega siiski pole ette näidata.

Trumpi teised menüülemmikud on saanud legendaarseks. Talle meeldivat süüa peaaegu söestunud steiki ja rüübata peale hirmuäratavates kogustes dieetkoolat.

Kord olla isegi üks meeleavaldaja hoidnud käes süüdistavat silti "Trumpile meeldivad läbiküpsetatud steigid". Sest iga gurmaan ju teab - steik on parim vaid õrnalt kuumust maitsnuna...

Donald ja steigid on pika ajalooga katastroof. Kunagi, enne presidendivalimsi üritas ta ka luua enda nime all lihatoodete sarja Trum Steaks. Paraku mattus see eriti karmi kriitikasse, et midagi nii jubedat polevat ammu nähtud, vahendab Food&Wine.

On täheldatud, et abikaasa ehk esileedi Melania sööb Donaldist eraldi.  Kas ta ka ise midagi teeb? Melania on äärmiselt tagasihoidlik olnud enda elu kirjeldamisel. ta on öelnud, et valmistab küll oma teismelisele pojale Barronile suupisteid, aga muus osas "oleks kahju lasta nii head kokameeskonda tööta hoida", vahendab Bustle. Kui Melanialt küsiti nende lemmikõhtusöögi kohta, oli vastuseks vaikus, kuni üks repoirteritest torkas: hamburger? "Ei, pigem spaghetti," olla Melania kiiresti vastanud.

Melania aga on väga tervislik oma menüüs. Napidest usutlustest on selgunud, et ta armastab kanafileed, müslisid, smuutisid ja kaerahelbeputru hommikuks.

The Donald? Tema jätab hommikueine vahele või siis tellib praetud mune peekoniga. Või muffineid. Parem midagi McDonaldsist. See menüü olla tal peas. 

Ja magus? Noh, mida arvata mehes, kel on Air Force One lennukis enda monogrammiga M&M kommipakid?

Biden

Üllatuslikust pole päikeselise Joe Bideni (tema enda üks reklaamlauseid) menüü kuigi erinev Trumpi omast. Kuigi Biden on eeskujulikus vormis ja väidetavalt jälgib hoolega süsivesikute, valkude ja rasvade tasakaalu, armastab temagi lihtsat dineri-toitu. Washington Examiner on nimetanud seda lausa "jumalavallatuks rämpstoidu-menüüks". Ehk burgereid, friikaid, lihtsaid võileibu. Tal on mõned veidrused, nagu munapudru ketšupiga söömine. 

Ta kõige-kõige lemmikum olevat siiski Itaalia köök. Kampaania päris algusaegadel ilmnes, et tema lemmik oleks spaghetti ohtra köögiviljaga. 

Ka Joe Biden ei hooli alkoholist - täpselt samal põhjusel nagu Donaldki - halvad eeskujud pereringis ees. 

Biden aga armastab tohutult jäätist, vahendab Mashed. Ta on koguni öelnud, et suudab võrreldes tavaliste inimestega korraga kolmekordse portsu jäätist nahka pista. Tema lemmikjäätis on šokolaaditükkidega. 

Ka kõiksugu desserdid on Bideni silmis hea sirjas. ta armastab igasuguseid kokke ja küpsetisi, alates New Yorgi toorjuustukoogist lõpetades glasuuritud sõõrikuteni. 

Ka Bideni proua Jill armastab nagu Melaniagi kanafileed. Neid ühendab isegi sama roog - kanafilee parmesanikoorikust katte all. Seellega aga ühised nimetajad lõppevad - nimelt olla Jill imehea kokk, kellele meeldib väga eksperimenteerida. Ehk ta teeb süüa maitse, mitte retseptide järgi, edastab Parade.com

Mida aga Ameerika köögist võiks järgi proovida? Need hõrgutised on üle maailma kuulsad ja pole sugugi keerulised valmistada. 

Klikka retseptil: Ameerika õunakook 

Ameerika õunakook  Foto: Jaan Heinmaa

Õhukese tainakaane all on peidus rohkelt õunatäidist. Ameerika õunakook maitseb eriti hästi soojalt vanillijäätise või -kastmega.

Klikka retseptil: Jambalaya kana ja krevettidega 

Jambalaya kana ja krevettidega 

Jambalaya on kuulsaim cajun-köögi roog.

Klikka retseptile: Indiaani succotash ehk singiroog aedviljadega 

Indiaani succotash ehk singiroog aedviljadega 

Algupäraselt Ameerika indiaanlaste toit, mis Suure Depressiooni ajal vallutas terve USA, sest on odav, lihtne ja maitsev. Ilus ka! Sekka võib soovi korral keerutada kukeseeni.

Klikka retseptil: Chimichurri-kana 

Chimichurri-kana  Foto: Jaan Heinmaa

Chimichurri on Argentinast pärit kaste, mis sisaldab ürte, küüslauku, õli, äädikat ja pipraid. Seda kastet võib kasutada nii liha marineerimiseks kui ka lisandiks.

Klikka retseptil: Küpsetamata Alaska 

 Küpsetamata Alaska 

Jäätiseüllatus Ameerikast, mille sefiirikihi all on peidus mitmekihiline jäätis!

Klikka retseptil: Mississippi mudakook valge šokolaadi vahuga 

 Mississippi mudakook valge šokolaadi vahuga 

Ameerikast pärinev õhuline ja kreemjas šokolaadikook, millele on siinse versioonis lisatud vahune ja pisut hapukas valge šokolaadi kiht. Kogus 12 lõiku.

Klikka retseptil: New Yorgi juustukook 

See kook on toorjuustukookide klassika

See kook on toorjuustukookide klassika. Serveeri seda kõrget ja kreemist iludust kirsi- või mõne muu marjakattega. Kogus 14 inimesele.

Klikka retseptil: Gurmee-hamburger 

Gurmee-hamburger 

Kodune hamburger on paremat kuulsust väärt kui kiirtööstuslik variant.

Klikka retseptil: Ameerika küpsised 

 Ameerika küpsised  Foto: Jaan Heinmaa

Mõnusalt krõbedad küpsised on tore kingitus vanaemale-vanaisale, kui nad armastavad õhtuse tee kõrvale midagi krõbistada. Samuti on need laste lemmikud, mis kaovad kausist hetkega.

Klikka retseptil: Bill Clintoni meelisleib

Bill Clintoni meelisleib

Määri margariin leivale, aseta peale salatileht. Sega kokku katteained ning tõsta kate salatilehel. Kaunista tomati ja basiilikuga.