Gurmee-hamburgerFoto: Eigo Alvik
Ameerika köök
31. mai 2012, 13:40

Gurmee-hamburger

Kodune hamburger on paremat kuulsust väärt kui kiirtööstuslik variant.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 40-60 min
+ 3 tundi saiataina kerkimiseks

Koostisosad
HAMBURGERISAI
425 g Nisujahu (kõrgem sort)
2.5 dl Vesi
2 spl Piim
3 spl Või (sulatatud)
2 tl Kuivpärm
1 tk Muna
1 tk Muna (määrimiseks)
1.5 tl Meresool (peeneks jahvatatud)
2 spl Suhkur
Seesamiseemned
KODUNE KETŠUP
0.5 tk Punane sibul
2 küünt Küüslauk
0.25 tk Apteegitill ehk fenkol
0.5 tk Varsseller
1 pöidlasuurune jupp Ingver
0.5 tk Tšilli
1 tk Nelk
1 spl Koriandriseemned
400 g (1 purk) Purustatud tomatid
Must pipar ja sool
1 spl Oliiviõli
MAJONEES
3 tk Munakollane
3 spl Sidrunimahl
125 ml Õli
0.5 tl Tšillihelbed
1 tl Sinepipulber
1 küüs Küüslauk (purustatud)
2 spl Maitseürdid (hakitud): salvei, tüümian
Vesi (vajadusel)
Sool
Suhkur
PIHVID
600 g Veiseliha (taine)
0.5 tk Punane sibul
0.5 tk Tšilli (punane)
2 küünt Küüslauk
2 tl Worcestershire'i kaste
2 tl Ketšup
Sool
Must pipar

Valmistamine
SAIA VALMISTAMINE
Soojenda vesi ja piim 40 kraadini, sega suhkru ja kuivpärmiga, jäta viieks minutiks seisma. Sega omavahel jahu, sool ja sulavõi, klopi eraldi kausis lahti 1 muna. Lisa jahu-või segule vedelik, muna ja sõtku ühtlaseks tainaks. Esialgu võib segada puulusikaga, tainas on väga kleepuv! Jätka sõtkumist umbes 8-15 minutit, vahepeal tainast vastu tööpinda korralikult kloppides.
Pane tainapall kaussi, kata rätikuga ja jäta üheks kuni kaheks tunniks sooja kohta kerkima, kuni selle mõõdud on kahekordistunud. Sõtku kahekordistunud tainas korralikult läbi, vormi 8 kuklit, pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajuta peoga laiemaks, kata rätikuga ja jäta üheks tunniks kerkima, kuni kuklid on kahekordistunud.
Ssoojenda ahi 200 kraadini, pane ahjupõhja kuumakindel nõu keeva veega, burgerikuklid peaksid olema pealt pehmed, vesi aitab niiskust säilitada. Pintselda kuklid toasooja munaga, puista peale seesamiseemneid. Küpseta ahju keskmises osas 15min, lase restil täielikult jahtuda. Saiad püsivad pehmed ja värsked ka järgmisel päeval, hoia neid suletud kaanega karbis või õhukindlas kilekotis.
KETŠUPI VALMISTAMINE
Kuumuta oliiviõli, pane hakitud maitseköögiviljad, koriander, nelk ja ingver potti ja hauta    madalal kuumusel kümme minutit. Lisa purustatud tomatid, vesi, lisa sool ja pipar, keeda madalal kuumusel segu kokku (redutseeri), kuni enamik vedelikust on aurustunud (15-20minutit). Kalla segu köögikombaini või blenderisse või purusta sauseguriga. Vala saadud püree läbi sõela, et eraldada tahked osad, vajadusel tee seda kaks korda.
Pane segu koos veiniäädika ja suhkruga tagasi potti või pannile ja redutseeri, kuni segu meenutab ketšupit. Ettevaatust! Kuum tomatisegu pritsib! Kaant täielikult peale panna ei saa, muidu vedelik ei aurustu. Kui segu tundub liiga hapu, lisa veel vett ja keeda alla. Lisa peeneks hakitud basiilikulehed ja vala purki. Jahuta täielikult.
ÜRDIMAJONEES KÜÜSLAUGU JA TŠILLIGA
Majoneesi valmistamisel pea meeles, et toiduained ja kauss peavad olema toasoojad, vajadusel võib kaussi soojendada natukese kuuma veega. Kasutada võib köögikombaini, nii käsimikserit kui seisvat mikserit, ka vispliga saab visa tööga hakkama.
Vispelda lahti munakollased, lisa sidrunimahl ja pidevalt vispeldades lisa peene ühtlase joana õli. Kui konsistents tundub liiga vedel, lisa veel õli, kui liiga paks, siis veel sidrunimahla või kuuma vett, aga vähehaaval, sest tihedus muutub hetkega. Kui sobiv paksus saavutatud, lisa maitseained - küüslauk, ürdid, tšillihelbed, sinepipulber, sool ja suhkur, timmi maitsed just endale sobivaks. Kodune majonees säilib kaanega suletud purgis 3 päeva.
PIHVID
Aja veiseliha, tšilli, sibul ja küüslauk läbi hakklihamasina. Selle puudumisel võib kasutada head veisehakkliha. Lisa Wochestershire´i kaste, ketšup, sool ja pipar, sega õrnalt käega läbi. See ei ole kotletitainas, ole segamisel õrn!
Pihvide vormimiseks kasuta suuremat sorti purgikaant, ka kuivainetopside kaaned sobivad, kata toidukilega ja patsuta sobiv kogus liha kaanele ja kalluta küpsetuspaberiga kaetud taldrikule. Pihvid võiksid olla natuke suuremad kui on sai, küpsetamisel nende suurus väheneb veidi. Küpseta grillil mõlemalt poolt 2-3minutit, sõltuvalt paksusest. Kui soovid küpsemat tulemust, lisa mõni minut. Grillirest peab olema puhtaks harjatud ja õliga pintseldatud, muidu võivad pihvid resti külge kinni jääda. Vihmase ilma korral võib neid ka grillpannil küpsetada.
HAMBURGERI KOKKUPANEK
Burgeri kokkupanemiseks lõika sai leivanoaga kaheks, pintselda oliiviõliga ja grilli lõikepinda minuti jagu, grillpannil saab ka hea tulemuse. Pintselda sai lõikepinna poolt oliiviõliga, määri mõlemale küljele natuke majoneesi, kata salatilehega, aseta sellele pihv, juust ja ketšup, kõige peale sibulat, tomatit või muid meelepäraseid komponente. Aseta aseta sellele seesamiseementega saiapoolik ning burger on nautimiseks valmis.
LISANDEID HAMBURGERI KÕRVALE VAATA SIIT