Küpsetatud AlaskaFoto: Eva Palu
Ameerika köök
19. mai 2014, 06:53

Küpsetamata Alaska

Jäätiseüllatus Ameerikast, mille sefiirikihi all on peidus mitmekihiline jäätis!

Koostisosad
BISKVIIT
1 tk Muna
1 sl Suhkur
1 sl Nisujahu
JÄÄTISEKIHID
0.8 l Kirsijäätis
0.5 l Vanillijäätis
0.3 l Sidrunijäätis
SEFIIR
3 tk Munavalge
2 dl Suhkur
0.25 tl Sidrunhape
60 ml Vesi

Valmistamine

Kook on tehtud eeldusel, et kasutad kaussi, mille alumine läbimõõt on 10 cm.

1. Vahusta muna suhkruga heledaks vahuks. Sega sisse nisujahu ja kalla 10 cm-se läbimõõduga koogivormi. Küpseta 8-10 minutit. Võta ahjust ja jahuta täielikult.

2. Samal ajal valmista ette jäätisesisu. Kata umbes 1,5-liitrine toidukilega. Tõsta pehmeks läinud kirsijäätis kõige põhja nii, et katad sellega 2-3 cm-se ühtlase kihi. Tõsta 15 minutiks sügavkülma. Tõsta peale vanillijäätis, tõsta taas sügavkülma. Kõige lõpuks aseta südamikku sidrunijäätis. Silu pealt ühtlaseks, kata kilega ja pane paariks tunniks sügavkülmikusse.

3. Sefiiriks pane potti suhkur, sidrunhape ja vesi. Kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni suhkur on sulanud. Keeda vedelikku pidevalt segades ja madalal kuumusel 3 minutit. Tõsta tulelt.

4. Hakka mikseriga munavalgeid vahustama. Kui oled saavutanud pehme vahu, nirista sisse suhkrusiirup. Suurenda mikseri kiirust ja vahusta, kuni mass on elastne, tihke ja tugev. Munavalgemass peaks nüüd olema ka täiesti jahtunud. Kui mitte, siis lase sellel täiesti maha jahtuda.

5. Võta jäätisenõu sügavkülmikust ja tiri toidukile abil jäätis vormist välja. Aseta biskviitpõhi jäätisekihi põhja ja kummuta nüüd see serveerimisalusele. Kata pealt munavalgemassiga. Serveeri 10 minuti pärast kui jäätis on pisut pehmemaks läinud.