Toiduuudised

Lugu ilmus algselt novembris 2020

GRIPIROHI JA PALJU KOOKE | Vaata, millised retseptid aitasid inimestel koroona esimese laine üle elada 

Manona Paris, 8. märts 2021 16:14
Foto: Kollaaž
Möödunud aastal tuli kevad väga teisiti – pea kõik pidid istuma kodus ja uuesti kokkama õppima. Tulemuseks müriaadide kaupa erinevaid küpsetisi, tervislikke segusid ja muid head-paremat. Nüüd, mil ajalugu ähvardab korduda, on hea vaadata, mis toona meie maitsemeeli paitasid.

Peale põgusat suve aga on nagu lubatud kätte jõudnud koroona uus laine. Jälle räägitakse sulgumisest, koduseinte vahel turvatunde otsimisest ja rohkem perekeskis ajaveetmisest. Kokkamine on taas asi, mille poole inimesed lohutust otsima pöörduvad.

On palju öeldud, et see kevad õpetas inimesed uuesti süüa tegema, vaatame, millised toidud olid meile siis mokkamööda.

Statstika kohaselt levisid maailmas läänepoolkera sotsiaalvõrgustikes just need toidud kõige rohkem, vahendab Food&Wine. 

1. Kana
2. Leib
3. Kook
4. Küpsised
5. Juust
6. Šokolaad
7. Riis
8. Oad
9. Kartul
10. Salat

Uuerisime ka Toidutare rekordilist loetvaust mainitud kevadisest perioodist ja saime veidi teistsugused tulemused. 

Üks menukamaid retsepte Toidutares polnudki kana, kook või leib, vaid hoopiski tervisesegu Evelin Ilvese köögist.

Klikka retseptil: Vanaemade täiendatud imeline rohi nohu, köha ja valusa kurgu vastu

Foto: Toidutare

Koogid tulid muidugi kohe pärast tervisesegu.

Väga menukaks osutusid lihtsad retseptid. Nagu näiteks alljärgnev Pille Endeni kolme muna kook, mida vaadati peaaegu sama palju, kui tervisemöksi.

Klikka retseptil: Kolme muna kook marjadega

Kolme muna kook marjadega

Rabarber oli kevadel väga populaarne, andis see ju võimalusi veidigi midagi värsket ampsata. Praegu on enam kui hõlpus rabarberi asemel panna kas ploome või õunad.

Klikka retseptil: Rabarberi plaadikook  

Rabarberi plaadikook  

Aus kodune kook! Klassikaline lihtne plaadikook maitseb alati hästi, eriti kevadiste esimeste rabarberitega. Seda on üsna lihtne valmistada, vaja vaid ained kokku segada. Sellist kooki võib küpsetada kesksuvel ka tikrite ja sügisel õuntega. Juurde sobib pakkuda vanillikastet või -jäätist. 

Klikka retseptil: Lihtne mannakook mooniseemnetega, mis sulab suus 

Lihtne mannakook mooniseemnetega, mis sulab suus 

See Evelin Ilvese kokakooli rubriigist pärit retsept on tõeline leid vanausuliste köögist. Evelini Kasepäält pärit sõbranna leidis selle kohaliku legendaarse toidukunstniku Varvara retseptiraamatust, lisas sinna mooniseemned ja tulemuseks on imelihtsalt valmiv suus sulav kook.

Klikka retseptil: Beseekook kondenspiimaga – see teeb elu pipratera magusaks

Beseekook kondenspiimaga – see teeb elu pipratera magusaks

Teades, et „igas loos leidub alati üks suhkrutükk, mis teeb – pipratera magusaks”, jagab retsepti autor Evelin Ilves üht imelihtsat, aga siiski suursuguse koogi retsepti, millega saab ennast ja oma kalleid kiiresti ja korralikult hellitada. Retsept on pärit Portugalist.

Pole vist vaja imestada, et nimekirjas troonivad magusad retseptid. Ent mitte ainult - ka mõned lihtsad, tummised, asised ja mõnused soolased road pääsesid edetabelisse. Ja just sellised läbi ja lõhki kodused, kus pole muud vürtsi kui koostisosade eneste hea maitse.

Klikka retseptil: Lillkapsavorm peekoni ja juustuga

Lillkapsavorm peekoni ja juustuga Foto: Jaan Heinmaa

Mõnusalt juustune lillkapsavorm sobib hästi nii lõuna- kui õhtusöögiks ja maitseb tavaliselt kõigile, kes vähegi lillkapsast söövad. Vahelduse mõttes võib kuni pool lillkapsast asendada brokoliga. 

Klikka retseptil: Lehttainapesad pesto, peekoni ja toorjuustuga

Lehttainapesad pesto, peekoni ja toorjuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Lehttainas tuleb alati appi, kui tahad midagi head ja kiiresti. Need maitsvad lehttainapesad sobivad nii hommikuks kui ka õhtuks ning otseloomulikult vahepalaks koduõppel lastele ja kaugtööl lapsevanematele.

Klikka retseptil: Tervislik ja lihtne ahjupotiroog hakkliha ja aedviljadega

Tervislik ja lihtne ahjupotiroog hakkliha ja aedviljadega Foto: Evelin Ilves

Tervist aitab kõige paremini toetada hooajaline toit ja tegevused. Meie laiuskraadil tähendab see eelkõige ahjuköögivilju, mida on nii lihtne valmistada ja tööd ei kulu ka ülearu palju. Evelin jagab siinkohal üht pajaroa retsepti oma lapsepõlvest, mida vanaema tegi vahel suures potis pliidi peal, teinekord aga ahjus – siis oli tulemus lausa ülimaitsev.

Klikka retseptil: Endine presidendi kokk Inga Paenurm õpetab tegema kõige kiiremat leiba 

Endine presidendi kokk Inga Paenurm õpetab tegema kõige kiiremat leiba  Foto: Martin Ahven

Inga Paenurm, värske Cordon Bleu auraha laureaat, põhjustas selle lihtsa ja kergestivalmiva retseptiga väikese kokkamisbuumi. Korraga tahtsid kõik seda leiba proovida!

Klikka retseptil: Tee ise imelihtne ja algupärane pasta carbonara!

Carbonara Foto: Tatjana Iljina

Pasta carbonara on kõige väärkoheldum pastaroog maailmas, usuvad mõned Itaalia kulinaaria austajad ning paraku põhjusega - liiga sageli muudetakse see pelgaks muna-makaroniolluseks, kuhu kallatakse lisaks küüslauku, sibulat ja vahukoort. Vaatame, milline peab välja nägema üks õige carbonara, mille valmistamisel on jälgitud selle Roomast pärit roa tegelikke nõudeid!

Samal teemal

28.10.2021
VÄRISE, VIIRUS! Siit leiad ülevaate tervist turgutavatest toitudest ja retseptidest
21.03.2021
VÄRISE, VIIRUS | Toitvaks vahepalaks sobivad smuutid ja särtsakad tervisešotid
09.03.2021
EELMISE KOROONAKEVADE NIPID: kuidas vähem toitu raisata, paremini süüa ja inimesi vältida
24.09.2020
VÄRISE, VIIRUS! 10 lihtsat retsepti, millega tervis tagasi tuua