Lihtsad kaneelisaiakesed Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
15. jaanuar 2023, 13:52

Artikkel ilmus esmakordselt 31.08.2020

RAHA NAPIB, AGA KOOKI TAHAKS? 10 soodsat retsepti, et ka koonerdama sundivat elu magusamaks muuta

Pole just meelakkumine, kui kitsikuses lisaks kõigele muule väljaminekutele tuleb veel pidulikum kohvilaud katta. Ent õnneks on ikka hooajaliselt saada soodsaid ja odavaid tooraineid, milles jumalik kook välja võluda.

Esmalt koostisained. Lihtsad ja head koogid vajavad sisuliselt viit asja: jahu, mune, võid, kergitajat ja suhkrut. Okei, kui laristada veidi, siis seitset - lisame õunad ja kaneeli. 

Kauplustes, eriti suuremates on alati kohe-.kohe säilivusaja ületanud kuivaineid saada. Võid on pea alati suuremates poodides soodushinnaga. Piimatooteid hinnatakse väga kergesti allapoole, eriti õhtustel aegadel. Hea püül aga ei maksa üldse palju, kui rihid kauplusekettide omatooteid. 

Juba nendest koostisosadest saab kenakese koogi kokku segada. Kes aga tahab täpsemaid retsepte, kiigaku siia.

Valisime siia nimme ka koogid, millel väga argised koostisosad, niiet suure tõenäosusega on need sul köögikapis ja külmikus olemas. 

Klikka retseptil: Lihtsad kaneelisaiakesed  

Lihtsad kaneelisaiakesed Foto: Jaan Heinmaa

Kiirelt valmivad saiakesed ei vaja aega kerkimiseks, sest kergitamistöö teeb ära küpsetuspulber. Vaja vaid ained kokku segada ja ahju panna. Saiakesed maitsevad parimad ahjusoojana.

Klikka retseptil: Sefiirikorvikesed 

Sefiirikorvikesed Foto: Jaan Heinmaa

Näep välja peen, aga eelarve on üsna tagasihoidlik - palju ikka maksab pakk võid, klaas suhkrut, kaks munavalget ja klaas jahu? Ilu ja maitset aga rohkem kui küll ja veel. Muretainast korvikesed võid kasvõi paar päeva varem valmis teha. Kõige ilusamad korvid saad nostalgilisi lainelise servaga ja ülevalt laienevaid metallvorme kasutades. Sefiir seevastu on parim, kui seda kohe pärast valmimist korvikestesse pritsida ja süüa. Seistes muutub sefiir õrnalt poorseks ega jää pritsides enam nii ilus. 

Klikka retseptil: Hapukoore-keedukreemi kook purutainaga ehk nostalgiline plombiiritort 

Hapukoore-keedukreemi kook purutainaga ehk nostalgiline plombiiritort Foto: Jaan Heinmaa

See kook on pärit meie idanaabrite retseptivaramust ja kannab seal nime plombiiritort. Maitselt vast meenutab tõesti plombiirijäätist. Koogi valmistamiseks pole vaja ahju sisse lülitada, sest purutaina küpsetamine või õigemini praadimine toimub pannil. Mõnusalt kreemine kook vajab seismisaega, et tainas saaks kreemist läbi imbuda ja maitsed ühtlustuda.

Klikka retseptil: Mustika-kohvikook

Mustika-kohvikook Foto: Jaan Heinmaa

Mustikas on mari, mis sobib vist küll kõikjale ja eriti kookidesse! Selle kohvi ja mustika koosluse näol on tegemist tagurpidikoogiga, kus mustikad küpsvad küll koogi põhjas, kuid pärast ümberpööramist valgub mahl mõnusalt ja kaunilt kogu koogi sisse.  

Klikka retseptil: Sidrunikook 

Sidrunikook Foto: Martin Ahven

Sidrunikook toob alati serveerimisel kaasa vau-efekti. Tegemist on Prantsusmaalt alguse saanud, ent üle kogu maailma väga menukaks saanud ülilihtsa koogiga, mis on lisaks sellele ka väga odav valmistada.

Klikka retseptil: Šokolaadikook mustadest ubadest

Šokolaadikook mustadest ubadest Foto: Mari-Liis Ilover

Jahu-, rasva- ja valge suhkru vaba kook on pealtnäha ja maitselt täiesti tavaline šokolaadikook, ainult et peidab saledat saladust, milleks on üllatuslikult oad! Espresso võid asendada 1 tl lahustuva kohvi pulbriga. 

Klikka retseptil: Õunakrõbedik ehk õunavorm kaerahelvestega 

Õunakrõbedik ehk õunavorm kaerahelvestega Foto: Hele-Mai Alamaa

Apple crisp on Ameerika Ühendriikides väga armastatud magustoit, mida võib ka laisa inimese õunakoogiks nimetada.

Klikka retseptil:  Kiire kohupiimakook 

Kiire kohupiimakook Foto: Britt Paju

Küpsetan palju, aga ise söön väheseid kooke. Kohupiimakooke eriti vähe. Seda kooki aga sööksin iga kell! Pealegi on seda nii lihtne valmistada, et hakkama saavad ka lapsed.

Klikka retseptil: Plaadipirukas õuntega (pärmitainal) 

Plaadipirukas õuntega (pärmitainal) Foto: Jaan Heinmaa

Mõnusalt maheda õunapiruka teeb eriti mahlaseks õunte alla laotatud õunamoos. Hea koht, kus ära kasutada see mullune keedis. Maitseb hästi ka järgmisel päeval.

Klikka retseptil: Banaani-hapukooretort 

Banaani-hapukooretort Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsatest kodus olevatest ainetest saad samuti valmistada maitsva tordi. Tee see valmis eelmisel päeval, et tort jõuaks maitsestuda ja mõnusalt läbi imbuda. Šokolaadiglasuuriga võid kaunistada nii vahetult enne serveerimist kui ka kohe, kui tort valmis.