Kiudainerikkad toidud

Plaadipirukas õuntega (pärmitainal) 

Lia Virkus, 4. september 2017, 05:06
Pärmitainal õuna-plaadipirukasFoto: Jaan Heinmaa
Mõnusalt maheda õunapiruka teeb eriti mahlaseks õunte alla laotatud õunamoos. Maitseb hästi ka järgmisel päeval.

Koostisosad
100 g Või
2.5 dl Piim
25 g Pärm
1 tl Kardemon
1 näpuotsatäis Sool
1 dl Suhkur
1 tk Muna
8 dl Nisujahu
ÕUNAMOOS
700 g Kodumaised hapukad õunad
0.5 tk Värskelt pressitud sidrunimahl
3 spl Vesi
3 dl Moosisuhkur
PEALE
6 tk Eestimaine õun
3 tl Kaneel
5 spl Suhkur

Valmistamine
15 tk
1. Kõigepealt keeda õunamoos. Koori õunad, puhasta seemnetest ja lõika õhukesteks viiludeks. Pane koos sidrunist pressitud mahla ja veega potti ning keeda 5 minutit. Lisa siis moosisuhkur ja keeda veel 5 minutit, aeg-ajalt segades. Lase jahtuda.
2. Sulata või potis, lisa piim ja soojenda käesoojaks. Kalla kaussi ja pudista hulka pärm. Lisa maitseained ja muna ning sega. Lisa ka jahu, sool ja suhkur ning sõtku ühtlaseks tainaks. Lase kerkida rätiku all kahekordseks.
3. Rulli tainas jahusel laual ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota peale õunamoos.
4. Puhasta õunad, lõika viiludeks ja laota moosi peale. Puista peale suhkrukaneelisegu.
5. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kook on küpsenud ja ääred kaunilt pruunid.