Foto: Robin Roots
Küpsetised
24. oktoober 2018, 12:39

Sidrunikook (1)

Sidrunikook toob alati serveerimisel kaasa vau-efekti. Tegemist on Prantsusmaalt alguse saanud, ent üle kogu maailma väga menukaks saanud ülilihtsa koogiga, mis on lisaks sellele ka väga odav valmistada.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
LIIVATAINAS
100 g Või
1 klaas Nisujahu
1 spl Suhkur
0.5 tl Küpsetuspulber
Vesi (et mätsiks)
0.5 tl Kademon (soovi korral)
TÄIDIS
1 klaas Vesi
0.5 klaasi Suhkur
2 spl Nisujahu/tärklis
1 tk Värskelt pressitud suure sidruni mahl ja riivitud koor
4 tk Munakollane
BESEE
4 tk Munavalge
1 klaas Suhkur
Veidi vaniljet (soovi korral)

Valmistamine

Põhi

Sega pehme või (külm või riivi jämedalt/tükelda) koostisainetega (mina teen taignakonksudega mikseriga), suru keskmise suurusega ümmargusse koogivormi (ka seintele) ja aseta veerand tunniks külma. Seejärel pane ca 10-15 minutiks 200-kraadisesse ahju, et põhi taheneks, aga ei pruunistuks.

Täidis

Löö munakollased paksupõhjalisesse kastruli, mõõda juurde suhkur, vesi, sidrunimahl ja riivitud koor. Kuumuta, kuni täidis pakseneb. Hea teha suure vispliga väga madalal tulel või veevannis. Vispeldada või segada tuleb kogu aeg, muidu on suur põhjakõrbemise oht. Vala täidis vahepeal küpsenud põhjale.

Besee

Vahusta munavalged koos suhkruga väga tugevaks vahuks, nii et pealmine läigib. Laota besee  koogile, tõmba meelepärased triibud sisse ja aseta 200kraadisesse ahju veidi ülespoole. Võta kuumus maha 10 minuti pärast või kui pealmine on saanud pruunika jume. Ava ahjuks poolavatud asendisse või pane puulusikas vahele, lase kuumus välja. Siis ei kuku besee nii kiiresti kokku.

HEA TEADA!

Kasuta talumune! Kook tuleb kohe kollasem. Pane või paar tundi enne kapiveerele pehmenema. Ära aga kasuta jämedama jahvatusega jahu, vaid ainult peenikest püüli - muidu jääb nätske tainas ja maitse pole suurem asi.