Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 40-60 min
Koostisosad
LIIVATAINAS
100 g Või
1 klaas Nisujahu
1 spl Suhkur
0.5 tl Küpsetuspulber
Vesi (et mätsiks)
0.5 tl Kademon (soovi korral)
TÄIDIS
1 klaas Vesi
0.5 klaasi Suhkur
2 spl Nisujahu/tärklis
1 tk Värskelt pressitud suure sidruni mahl ja riivitud koor
4 tk Munakollane
BESEE
4 tk Munavalge
1 klaas Suhkur
Veidi vaniljet (soovi korral)
Valmistamine
Põhi
Sega pehme või (külm või riivi jämedalt/tükelda) koostisainetega (mina teen taignakonksudega mikseriga), suru keskmise suurusega ümmargusse koogivormi (ka seintele) ja aseta veerand tunniks külma. Seejärel pane ca 10-15 minutiks 200-kraadisesse ahju, et põhi taheneks, aga ei pruunistuks.
Täidis
Löö munakollased paksupõhjalisesse kastruli, mõõda juurde suhkur, vesi, sidrunimahl ja riivitud koor. Kuumuta, kuni täidis pakseneb. Hea teha suure vispliga väga madalal tulel või veevannis. Vispeldada või segada tuleb kogu aeg, muidu on suur põhjakõrbemise oht. Vala täidis vahepeal küpsenud põhjale.
Besee
Vahusta munavalged koos suhkruga väga tugevaks vahuks, nii et pealmine läigib. Laota besee koogile, tõmba meelepärased triibud sisse ja aseta 200kraadisesse ahju veidi ülespoole. Võta kuumus maha 10 minuti pärast või kui pealmine on saanud pruunika jume. Ava ahjuks poolavatud asendisse või pane puulusikas vahele, lase kuumus välja. Siis ei kuku besee nii kiiresti kokku.
HEA TEADA!
Kasuta talumune! Kook tuleb kohe kollasem. Pane või paar tundi enne kapiveerele pehmenema. Ära aga kasuta jämedama jahvatusega jahu, vaid ainult peenikest püüli - muidu jääb nätske tainas ja maitse pole suurem asi.
Kommentaarid