Grillitud värske kartul salatipadjal Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
21. juuni 2022, 15:52

GRILLIPEO KÕRVALSTAARID: parimad salatid, snäkid ja muu maitsev, mis peo käimas hoiab

Grillipeo staarid sünnivad teadagi tulel. Aga selleks, et tähed saaks särada, on vaja ka tervet müriaade kõrvalosatäitjaid. Tegime Toidutare pea põhjatust varamust sulle ühe toreda ja maitseka valiku! 

Klikka retseptil: Mahe kapsa-sellerisalat 

Mahe kapsa-sellerisalat Foto: Jaan Heinmaa

Selles lihtsas salatis aimub õige natuke Aasiat – seda tänu laimimahlale ja kookoskoorele. Aga vahelduseks sidruni-õlikastmega värsketele salatitele on see ootamatult mahe ja mõnus. Sobib igasuguste liha-kalatoitude lisandiks või ka lihtsalt kergeks õhtueineks.

Klikka retseptil: Üks hea maitsevõi grillimiseks ja leivale-saiale 

Üks hea maitsevõi grillimiseks ja leivale-saiale Foto: Jaan Heinmaa

Hea maitsevõi võiks alati kapis olemas olla. Kas siis värskele leivale-saiale määrimiseks või ka grill-lihale-kalale maitse lisamiseks. Peterselli asemel võid kasutada ka karulauku või murulauku ja musta pipra asemel vahelduseks hoopis roseepipart.  

Klikka retseptil: Eriti värviline riisisalat

Eriti värviline riisisalat Foto: Jaan Heinmaa

Võib-olla leiad, et just see on su sellesuvine hittsalat. Riisile annab värskust ja vunki sidruni-oliiviõli kaste koos hakitud sibula ja tšilliga – see annabki salati n-ö signatuurmaitse. Paprika tasub kindlasti enne salatisse lisamist läbi küpsetada, sest selle maitse on just nii kõige pehmem ja võluvam. Võid paprikat näiteks grillil röstida, kui grill juba vorstide küpsetamiseks valmis pandud. Kui lisad ka kirsstomateid, siis värvirohkuse huvides püüa leida kollaseid.   

Klikka retseptil: Vastupandamatud väikesed küüslaugusepikud 

Vastupandamatud väikesed küüslaugusepikud Foto: Jaan Heinmaa

Need väikesed küüslaugusepikud on täiesti vastupandamatud! Ka ilma killukese külma võita ja oma lemmikjuustu viiluta, kui sul kumbagit ei juhtu kodus olema. Ja kui on nii kiire, et taina kerkmist ei jõua kuidagi oodata, siis pista sepikupätsid julgelt ahju – nad kerkivad ju ka seal.  

Klikka retseptil: Punase kapsa salat ploomide ja sinihallitusjuustuga 

Punase kapsa salat ploomide ja sinihallitusjuustuga Foto: Jaan Heinmaa

Krõmps ja mahlane salat sobib kergeks eelroaks või lisandiks liharoale. Granaatõunakastet tasub otsida maitseainetele spetsialiseerunud poodidest või turult. Kui seda käepärast ei ole, võib kastmesse panna ka palsamiäädikakreemi.

Klikka retseptil: Suvine salativaagen ja harissaga dipikaste  

Suvine salativaagen ja harissaga dipikaste Foto: Jaan Heinmaa

Küllap kuulub suur vaagnatäis salatikraami peo juurde. Erinevalt enamikest kokkusegatud salatitest selline salatiliud ei vetti ega närtsi ja samuti on seda lihtne peo jooksul täiendada. Siinsel vaagnal on nii küpsetatud kui ka toorest kraami – seda nii valmistaja fantaasia õhutamiseks kui ka sellepärast, et nii ongi väga maitsev! Araabia tšillikaste harissa (leiad kõigist suurematest toidukauplustest) sobib koos värske piparmündi ja peterselliga dipikastmesse oivaliselt. 

Klikka retseptil: Kurgi-tomatisalat feta ja vürtsikate kikerhernestega

Kurgi-tomatisalat feta ja vürtsikate kikerhernestega Foto: Jaan Heinmaa

Seda väga lihtsat salatit võid õigupoolest valmistada igal aastaajal, aga nüüd, kus kodumaised kurgid-tomatid esimesi vilju annavad, on see eriti maitsev. Krõbedad ja vürtsikad kikerherned on maitsev ja tervislik täiendus. Ehtne suvesalat, mida figuuri jälgivad leedid võivad muretult pugida! 

Klikka retseptil: Tuuletaskutainast suupistepirukas 

Tuuletaskutainast suupistepirukas Foto: Jaan Heinmaa

Rikkaliku täidisega suupistepirukas kaunistab igat peaolauda. Keedutainast põhja võib päev-paar varem valmis küpsetada ja kuivas kohas säilitada. Täidises sobib kuumusuitsukala asendada õrnsoola- või külmsuitsulõhega.

Klikka retseptil:Grillitud hakklihatäidisega jalopenod  

Grillitud hakklihatäidisega jalopenod Foto: Jaan Heinmaa

Suutäis teravat on ergutav amps grillipeo alustuseks. Suupisted saab kuni grillile panekuni valmis teha ja siis jääb üle ainult küpsetamise vaev. Mahedama suupiste saab, kui kasutada täitmiseks nt pepperonisid või mahedamaid tsillikaunu. Magus glasuur mahendab piparde teravust samuti.

Klikka retseptil: Grillitud värske kartul salatipadjal 

Grillitud värske kartul salatipadjal Foto: Jaan Heinmaa

Esimesed värsked kartulid on vastupandamatult maitsvad ja  palju muid lisandeid ei vajagi. Kerge värske salat on neile hea kaaslane. Vali grillimiseks väiksemad mugulad. Kiiremaks valmimiseks võiks kartulid eelnevalt soolakas vees poolpehmeks keeta.