Päevaretsept

PÄEVARETSEPT | IGA PEOLAUA EHE: tuuletaskutainast suupistepirukas 

Pille Enden, 28. juuni 2019, 09:00
Tuuletaskutainast suupistepirukas.Foto: Jaan Heinmaa
Rikkaliku täidisega suupistepirukas kaunistab igat peaolauda. Keedutainast põhja võib päev-paar varem valmis küpsetada ja kuivas kohas säilitada. Täidises sobib kuumusuitsukala asendada õrnsoola- või külmsuitsulõhega.

Koostisosad
KEEDUTAINAS
2 dl Vesi
75 g Või
1 tl Sool
2 dl Nisujahu
3 tk Suur muna
TÄIDIS
300 g Kuumsuitsulõhe vm kuumsuitsukala
1 tk Frillis salat (või jääsalat 0,5 tk)
0.5 tk Pikk kurk (või lühike kurk 2 tk)
150 g Maasikad
Till
200 g Murulaugumaitseline toorjuust
2 tl Sidrunimahl
1 tl Mesi
Sool
Must pipar

Valmistamine

8-10 tk

2. Kui tainas on käesoe või veidi soojem, klopi või mikserda ükshaaval hulka munad, kuni saad läikiva elastse taina. Pane pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 8-10 tainatupsukest üksteisele suhteliselt lähedale.

3. Küpseta 25-30 minutit, kuni küpsetis on kerkinud ja piisavalt kuiv, nii et põhjale koputades kumiseb see tuhmilt. (NB! Küpsetades ära esimese 20 minuti jooksul ahjuust ava!)  Tee ahjuuks lahti ja lase küpsetisel 5-7 minutit ahjus jahtuda. Siis tõsta plaadilt ära ja lase täiesti maha jahtuda.

4. Hõõru toorjuust pehmeks. Sega hulka 1/3 tükeldatud lõhest ja 2-3 sl hakitud tilli. Maitsesta soola, pipra, sidrunimahla ja meega.

5. Lõika tuuletaskuplaat horisontaalselt pooleks. Määri alumisele poolele toorjuustu, pane juustule salatilehti, viilutatud kurki ja maasikaid, tükeldatud kala ja hakitud tilli. Aseta teine tainapool peale. Paku kohe või hoia kuni serveerimiseni külmkapis.