Räime-kartulivorm mädarõikaga Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
7. aprill 2020, 13:22

10 KARTULIVORMI | Valmista nagu Tanel Padar lihtne, toitev ja maitsev lõunaeine

Ja mis kõige parem - kartulivromi tasub eos suurem kogus teha ja vajadusel suisa sügavkülmutada. Siis on pikema aja jooksul lõunasöögiga muretu!

Eesti üks edukamaid muusikuid Tanel Padar jagas "Ringvaates", kuidas ta kodus oma perele kartulivormi teeb. Toidutare pakub Tanelile ja teistele kartulivormi fännidele natuke rohkem vunki sisaldavaid kartulivormi retsepte, mis on sama lihtsad teha, ent sisaldavad märksa enam maitseid. 

Klikka retseptil: Räime-kartulivorm mädarõikaga 

Räime-kartulivorm mädarõikaga Foto: Jaan Heinmaa

Seda vormirooga on lihtne teha, sest enamiku ajast küpseb ta ise ahjus. Kui värskeid räimi ei leia, võid kasutada ka külmutatud räimefi leesid või mõne väiksema valge kalafileed. Soovi korral sega muna-kooresegu hulka tsipake Dijoni sinepit.

Klikka retseptil: Koorene räime-kartulivorm suitsuse juustuga

Koorene räime-kartulivorm suitsuse juustuga Foto: Jaan Heinmaa

Kui küpsetad koorekastmes üheskoos kartuleid, räimi ja suitsumekiga juustu, siis saab sellest sündida ainult midagi väga head! Isegi sedavõrd head, et passib ka pühadelauale tõsta.  

Klikka retseptil: Kreemine sealiha-kartulivorm

Kreemine sealiha-kartulivorm Foto: Jaan Heinmaa

Liha ja kartul koos pikaks ajaks ahju küpsema- see on üks mugav viis prae valmistamiseks. Nii jääb liha pehme ja mahlane ning kartul ja kaste on samas võtta. Puljongi kastme tarvis võib valmistada pulbrist või pastast. 

Klikka retseptil: Kartulivorm peekonipakendis 

Kartulivorm peekonipakendis Foto: Seljamaa Fotostuudio

On nagu pirukas, aga ei ole ka. Igal juhul iseseisva roana suurepärane! Suitsupeekon annab kartulitele mõnusa maitse ja mahlasuse ning kartulilembesele eestlasele maitseb see toit igal ajal!

Klikka retseptil: Kõrvitsa-kartulivorm hakklihaga

Kõrvitsa-kartulivorm hakklihaga Foto: Jaan Heinmaa

Küpseta vormi 200-kraadises ahjus 30 minutit või kuni kartul on pehme. Puista peale hakitud ürte ja tõsta lauale.

Klikka retseptil: Tartiflette ehk kartulivorm 

Tartiflette ehk kartulivorm Foto: Jaan Heinmaa

Üks patuselt rammus suutäis, milles nii koort, pekki kui ka maitsekat juustu. 

Klikka retseptil: Rabarberimarinaadis seakarbonaad naadi-kartulivormiga 

Rabarberimarinaadis seakarbonaad naadi-kartulivormiga Foto: Siim Vahur

Esimesed naadid on maitsvad nagu kevad ise. Suurte naatide varjus kasvavad pisemad naadid on aga magusad, et mitte öelda pisut imala mekiga. Kui sul pole plaanis neid kohe pirukasse saata, korja pikema varrega taimed ning pane need vaasi. Nii võid silmailu alles mõne päeva pärast pirukaks vormida.

Klikka retseptil: Veiseliha-kartulivorm 

Veiseliha-kartulivorm Foto: Jaan Heinmaa

Selles vormiroas on hakkliha asemel kartuliga kahasse kombineeritud murendatud veiselihast tükke, mis küpsevad kiiresti pehmeks.

Klikka retseptil: Köögivilja-kartulivorm 

Köögivilja-kartulivorm Foto: Jaan Heinmaa

Riivitud köögiviljad küpsevad juustu-koorekastmes hästi pehmeks ja sobivad nii lisandiks kui ka põhiroaks. Valmista vormirooga kas piima või köögikoorega, vastavalt sellele, kas jälgid kaalu või mitte. Kui tahad vegan-varianti, asenda piimatooted taimepuljongi või taimsete juustudega. 

Klikka retseptil: Azuu

Azuu Foto: Jaan Heinmaa

Tõeliselt toekas roog, mis sisaldab kartulit ja kurki ega vajagi rohkem lisandeid, ehk vaid rohelist salatit.