«Ega retsept ole mingi jumala poolt alla kirjutatud tõde, et täpselt selle järgi peab tegema. Iga inimene võib seda endale pisut meelepärasemaks muuta.» Aive Luigela julgustab hoidiste retsepte vastavalt oma maitsele pisut timmimaFoto: Vida Press
Toiduuudised
5. september 2015, 07:00

Tervislikud hoidised (1)

Mis aitaks moosi keetes suhkru pealt kokku hoida ja kuidas vanu retsepte tervislikumaks muuta, õpetab staažikas moosimeister Aive Luigela.

Mis aitaks moosi keetes suhkru pealt kokku hoida ja kuidas vanu retsepte tervislikumaks muuta, õpetab staažikas moosimeister Aive Luigela.

Kui te olete süüa tehes harjunud kasutama kas meresoola, jodeeritud soola või Himaalaja soola, soovitab armastatud toidu- ja terviseraamatute autor Aive Luigela eelistada hoidistes siiski kõige tavalisemat lauasoola. "Näiteks Himaalaja sool on vähem soolane ja kui retseptis vajalikud 2 sp soola asendada 2 sl Himaalaja soolaga, ei pruugi hoidis säilida. Meresool on samuti vähem soolane kui lauasool. Pealegi sõltub tema soolasus sellest, millisest mereveest ta parasjagu toodetud on. Aga tavaline lauasool on alati ühesuguse soolsusega," on ta staažika hoidistajana seepärast tavalisele soolale truuks jäänud. Pealegi on meresool pisut petlik, sest sulab üsna aeglaselt ja marinaad võib seepärast tunduda mage.

Seevastu retseptis toodud 30% äädika soovitab Luigela igal juhul asendada tervislikumate õuna- või veiniäädikaga. "Kui õunaäädikas on meie organismile lausa vajalik, siis teine äädikas on keemiline ühend. Kõigisse köögiviljahoidistesse võib julgelt õuna- või veiniäädikat panna," sõltub valik Luigela sõnul vaid sellest, millise maitsega keegi harjunud on.

Edasi lugemiseks: