Kas panna keldrisse või teha mahlaks? Selles, kui kaua teie koduaias kasvavad õunad säilivad, tasuks Lauri sõnul uurida vastava sordi aretajalt või puukoolist. Foto: Arno Saar
Kodu
12. september 2015, 07:00

Õunauputus: ilusamad ubinad pane keldrisse, teised tee mahlaks või moosiks

Mida ubinatega ette võtta, et need puu all lihtsalt ära ei mädaneks? Sõltuvalt sordist saab õunu talveks tallele panna, mahla pressida ning samuti tasub proovida kuivatamist. Pühapäeval võiks aga hommikukohvi kõrvale ühe maitsva koogi küpsetada ning pärast ka mõne purgi moosi keeta.

Mida ubinatega ette võtta, et need puu all lihtsalt ära ei mädaneks? Sõltuvalt sordist saab õunu talveks tallele panna, mahla pressida ning samuti tasub proovida kuivatamist. Pühapäeval võiks aga hommikukohvi kõrvale ühe maitsva koogi küpsetada ning pärast ka mõne purgi moosi keeta.

Õunte säilitamiseks sobivad soojustatud kelder, jahedam sahver ja garaaž. Oluline, et ruum oleks ventileeritav ja temperatuur püsiks alla kuue soojakraadi.

"Algul, kui õun on happeline ja see pidurdab mikroorganismide elutegevust, sobivad ka soojemad temperatuurid, kuid säilivusaja lõpu poole happesus väheneb ning suureneb suhkrusisaldus," tõdeb Halika õunatalu perepoeg Lauri Kasvand.

Edasi lugemiseks: