Arvo AllerFoto: Robin Roots
Eesti uudised
28. aprill 2020, 11:09

Täiendatud! 

Maaeluminister: õpilased võiksid käia kapsaid korjamas ka kooliajast (8)

Maaeluminister Arvo Aller (EKRE) ütles intervjuus ERR-ile, et saadaks sügisel põldudele tööd tegema Eesti kooliõpilased ja tudengid. 

"Püüame hakkama saada oma inimestega, leiame gümnasiste, kooliõpilasi, tudengeid, mitte nüüd malevakorras, aga kõiki võimalusi tuleb ära kasutada," ütles Aller, keda ta näeks saaki korjamas.

Kui ajakirjanik Toomas Sildam küsis, et õpilased, kes on niigi koduõppel olemas, peaksid septembris koolitundide asemel põldudele minema, vastas Aller, et võimaluse korral võiksid nad seal käia. "Aga kui nad septembris tahavad õppida, siis õppigu. Alati peaks gümnasistil olema võimalus [põllumajandust] aidata, olgu siis kartuleid korjata, kapsaid korjata, mis annab hea füüsilise koormuse," nentis EKRE minister. 

Aller lisas, et ta ei näe midagi halba selles, kui sügisel mõni gümnasist käib kapsaid korjamas. Ka kooliajast. "Aga kui nädal aega käid [põllumajanduses] arvan, et õpetajad on mõistlikud ja vastutulelikud, kõike annab kokku leppida," ütles minister, nentides hiljem: "Mitte, et nad ei peaks nüüd koolis käima, aga... mingid lahendused tuleb septembriks leida." 

Ta veel lisas: "Gümnasistid on valmis teadmisi omandama ka õhtul kodus õppides, pärast kapsaste tõstmist või nädalavahetustel."

Igapäevasel asutusteülesel pressikonverentsil küsiti Alleri väljaöeldu kohta ka haridus- ja teadusminister Mailis Repsilt. Keskerakondlasest minister vastas, et õpilaste põhitegevus on õppimine ja kui selle kõrvalt saab töötada, on see tervitatav, aga õppimist see segada ei saa. "Eraldi koolivaheaega kartuli võtmiseks me ette ei näe," kinnitas ta ja lisas, et võõrtööjõu äralangemist pole tõenäoliselt võimalik õpilastega asendada.

Loe täispikka intervjuud ERR-ist! 

Urmas Kruuse (Reformierakond): kolhoosiaegsete lahenduste väljamõtlemise asemel tuleks põllumajanduses kasutada juba Eestis olevaid töötajaid

“Maaeluminister Arvo Aller tuli täna välja mõttega, et hooajatööde ajal tuleb põllumajanduses tänavu kasutada gümnaasiumiõpilasi," kirjutas Urmas Kruuse, riigikogu maaelukomisjoni aseesimees. "Varem on EKRE lubanud neile töödele saata ka kaitseväe, töötud ja maale kolivad Eesti inimesed. Kolhoosiaegsete ideede asemel on lahendus aga väga lihtne: hooajatööde lõpuni peaksid Eestis tohtima töötada siin juba praegu viibivad välismaalased, nagu Reformierakond kriisiseaduste arutelul pakkus. See tähendab, et me ei pea Eestisse tooma potentsiaalselt nakatumisohtlikke inimesi teistest riikidest, aga saaksime vajalikud tööd siiski tehtud," märkis reformierakondlane. 

Ta lisas: "Praegu on EKRE survel olukord selline, et täiendav tööjõud tohib tööd jätkata vaid kuni 31. juulini ehk külvamisel saavad nad osaleda, saagi koristamisega peab aga tegelema juba keegi teine. Faktid näitavad, et hoolimata kiiresti kasvavast töötute arvust ei õnnestu põllumeestel nende seast endale piisavalt kvalifitseeritud tööjõudu leida.

"See olukord on absurdne ja ohustab Eesti toidujulgeolekut. Tööharjumuse tekitamine pole kindlasti halb, aga põllumajandussektorit ei saa üles ehitada õpilaste tööjõule. Pealegi vajavad gümnaasiumiõpilased sügisel õpirahu, et tasandada kevadel ootamatult läbi tehtud koduõppeperioodi tagajärjed.”